by artisbusiness.hu 2021. Jun 24.

Budapest Art Mentor program 2020/2021 – Cseh Lili

„Leginkább a tér személyes megélése és ennek kifejezése érdekel.”

A Képző és Iparművészeti Szakközépiskolában fotó szakon, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen szobrász szakon tanult, ahol 2002-ben diplomát, majd 2010-ben doktori fokozatot szerzett a Hol a szobrászat mostanában? című értekezéssel. Az idén Egem2 című alkotásával Káli Art Díjat nyert.

Egem2

Cseh Liliről saját szavaival

Mestereim Jovánovics György és Körösényi Tamás voltak. 2004-2011-ig a Dovin Galéria tagja lehettem, ahol több csoportos tárlat mellett 2010-ben a Pótolható veszteség című önálló kiállításom valósult meg. Fontosabb kiállításaim voltak még a Perem 2011-ben, és a KÉT, 2016-ban. A diplomaévben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Herman Lipót-díjjal, 2009-ben a Magyar Állam Márciusi ifjak-díjjal tüntetett ki. 2008-2010-ig voltam Derkovits-ösztöndíjas, majd 2011-ben a Római Magyar Akadémia képzőművész ösztöndíjasaként két két hónapot töltöttem Rómában. Munkáim helyet kaptak a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményében, a Kogart Gyűjteményben és a Kortárs Művészeti Intézet-Dunaújváros gyűjteményében.

Egem1 (részlet)

Munkásságom a tér érzékelése mint általános vizuális téma köré szerveződik. Leginkább a tér személyes megélése és ennek kifejezése érdekel, illetve téri helyzetek által személyes élmények, érzések megfogalmazása. A témát több különböző megközelítésből, eltérő hangsúlyokkal dolgoztam fel eddig, olyan fogalmak mentén, mint: térérzékelés, térillúzió, a távolság érzékelése, élettér, terület, helyszín. A kiindulás mindig összefonódik a szobrászat fogalmaival és eszközeivel. Gyakran adott kiállítási szituációra dolgozom, minek eredményeként nagyobb léptékű szobrok, helyspecifikus installációk jöttek létre. Emellett közvetlenebb, spontánabb alkotói módszerrel is szívesen hozok létre kisebb tárgyakat.

További információk: https://csehlili.hu/

Nyitókép: Cseh Lili és az Egem2 (fotó: Filep László/Népszava)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!