by artisbusiness.hu 2021. Aug 06.

Budapest Art Mentor program 2020/2021 – Czinder Fanni

„Mindenkinek van egy rejtett belső világa, amit talán az álmaiban viszontlát, amit ismer, mint a tenyerét.”

Czinder Fanni 2014-ben végzett fotográfia szakon a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán. 2011 óta több szóló és csoportos kiállításon is láthatóak voltak művei, többek között a Geometricity fotósorozat, és részt vett a Budapest Art Mentor 2020/21-es a képzésén.

Czinder Fanniról saját szavaival

Munkáim középpontjában olyan fizikailag megfoghatatlan témák szerepelnek, mint az álmok, emlékek, a folyékony halmazállapot, a köd vagy a kötődés. Fontos számomra, hogy a fotográfiák már ne csak hagyományos síkbeli felületként jelenjenek meg, hanem tapintható, térbeli kivetülésként vizuális ábrázolást kapjanak. Szabályokat keresek a vélt és véletlen egybeesésekre, hogy azután ezekkel szakíthassak - megtalálva ezzel a megnyugvást, az összhangot a világgal. Eszközeim között szerepelnek a tükröződések, rétegeltség, folyékony emulziók és térbeli elemek, melyek gyakran a mondanivaló központi részét is adják.

GEOMETRICITY

Czinder Fanni: GEOMETRICITY 01 (részlet), 2014-napjainkig

„A minket körülvevő »káosz« csodával határos módon egy összetett galaxissá változik. Kiigazodni nem lényeges, a szemünk és az elménk mindent elhisz, átformál.

Mindenkinek van egy rejtett belső világa, amit talán az álmaiban viszontlát, amit ismer, mint a tenyerét. Nekem is van. Én állok a közepén. Én szólok bele, mi hova kerüljön, és ha a tér torzul is, én irányítom, merre tegye. Így alakul az én galaxisom, az én városom.

Épített kaleidoszkópokon keresztül, a kezembe veszem az irányítást és az engem körülvevő való világból is álomvilágot építek. Ez a technika olyan képi és térbeli kérdésekkel foglalkozik, amelyek megmutatják mennyire sajátságosan törik meg a teret a tükrök. Mennyire deformálódnak az épületek csupán tükröződő felületeken. Egymásra vetülésekből milyen új rendszerek alakulnak ki, illetve »építhetőek«. Azt, hogy minden kép megismételhetetlen, minden kép egyedi. Válaszokat ad arra, hogy valóban egy összetett és precízen működő rendszerben élünk, minden kapcsolódik mindenhez, semmi sem véletlen.

Másnak is rögtön feltűnik a rotáció, a folytonos irányított és precíz mozgás ami körbevesz? Létrehozok-e valami újat azzal, hogy csupán pár, számomra meghatározó helyszínt, önmagával összemosok? Teremthetek-e ezzel olyat, amit eddig még nem észleltünk, futurisztikus momentumokat egy nagyon is ismert világból? Tényleg minden ismétlődik? Vagy csak az én galaxisom forog ugyanúgy?”

Czinder Fanni: GEOMETRICITY 02 (részlet), 2014-napjainkig

Fanni munkái augusztus 21-éig láthatók a Garten Balaton Kortárs Művészeti Heteken, melyet Csopakon, Felsőörsön és Lovason rendeznek meg. A rendezvény 2021-es képzőművészeti katalógusa ITT érhető el. 

További információk és alkotások: fanniczinder.com

Nyitókép: Czinder Fanni (forrás: fanniczinder.com/portfolio)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!