by artisbusiness.hu 2024. Feb 16.

Da Vinci és Mozart is Holdra száll Jeff Koons szobraival

– A világhírű művész százhuszonöt alkotása tart most az égitest felé

A műveket magyar idő szerint február 15-én kora reggel lőtték ki a NASA Floridában található Kennedy Űrközpontjából.

A Holdfázisok projekt Koons az ember technológiai fejlődése és a Hold iránti rajongása által inspirált szobrokból, és a hozzájuk tartozó NFT-kből áll. Az eredeti terv szerint a fizikai alkotások 2022 júliusában landoltak volna a Holdon, az ebből készített NFT-ket pedig a Pace Verso-n, a Pace Gallery NFT-platformján keresztül tették volna elérhetővé a vásárlók számára. A kilövést azonban elhalasztották tavaly év végére, ám az erre vonatkozó tervek ismét meghiúsultak. Ahogy Koons fogalmazott egy korábbi videójában, mindez nem olyan egyszerű, mert figyelembe kell venni sok más tényező mellett a környezeti hatásokat és a hőmérsékletkülönbséget is.

A művek kilövés előttA művek kilövés előtt

Az Odysseus (Odüsszeusz) néven emlegetett szondát magyar idő szerint csütörtök reggel 7 óra 5 perckor indították útjára egy SpaceX Falcon 9 rakétával. A leszállóegység a művész százhuszonöt, körülbelül 2,5 centiméteres miniatűr szobrát szállítja az égitestre, amelyek mindegyike a Hold egy-egy fázisát ábrázolja. Emellett a szobrocskák olyan híres emberek nevét viselik, akik jelentős hatást gyakoroltak a földi emberi életre, köztük például Mozart, Galileo, Kleopátra és Leonardo da Vinci. Ez a legelső engedélyezett műalkotás a Holdon. A leszállóegységet az Intuitive Machines, egy amerikai repülőgépipari magáncég fejlesztette ki, és úgy tervezték, hogy felszállás után leváljon a Falcon 9 rakétáról.

Koons az X közösségimédia-felületen (korábbi nevén Twitter) is posztolt képeket a kilövés előtt. Ha minden a terv szerint alakul, a szonda február 22-én eléri a Holdat. Koons a New York Timesnak a rakéta kilövése előtt azt nyilatkozta, úgy nőtt fel, hogy Kennedy elnököt hallgatta a holdraszállásról, ami az amerikai társadalomnak olyan jövőképet és lendületet adott, hogy „higgyünk önmagunkban, és valósítsuk meg az elképzeléseinket.”

A Holdfázisok projekt két másik alkotóeleme – az NFT-k, amelyek a holdraszállás telepítését mutatják be, és az egyes holdszobrok üvegbe burkolt, történelmi személyekről elnevezett nagyobb változata – továbbra is elérhető marad a Föld bolygó gyűjtői számára.

(forrás: ART News)

Lásd még:

„Arra figyeljenek, hogy mit súg a szívük” – üzente Jeff Koons egy katari konferencián

„Nekem a POP legbelső lényegem” – Jeff Koons a kézi munkával készült új BMW-modellről

Egy multimédiás művészeti gyűjteményt lőnek ki a Holdra 

A nyitókép és a több kép forrása: Jeff Koons Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!