by Gyémánt Balázs 2023. Sep 13.

Egy utazás, két város

Tel-Aviv és Jeruzsálem egymást kiegészítve mutatja be Izrael kulturális gazdagságát.

A modern és a hagyományos, a nyüzsgő és a szent, a világhírű és a helyi jelentőségű mind megtalálható. Ez a két izraeli város gyönyörű kontrasztot nyújt, sajátos módon tárja az utazó elé az ország különleges kulturális arcát.

A fehér város

Kezdjük az utazást Tel-Avivban, amely egy modern, mindig pörgő metropolisz! Az 1930-as években emelt, több mint négyezer, szögletes Bauhaus épület között sétálva lenyűgöző betekintést nyerhetünk a XX. századi művészet és építészet e korszakába. A „Bauhaus Fehér Várost” az UNESCO 2003-ban világörökségi rangra emelte. A stílus kedvelőinek a Liebling Haus az egyik legfontosabb látogatandó helyszín. A helyi önkormányzat és a német kormány által közösen alapított központ küldetése a modern építészet, a helyreállítás és az urbanisztika népszerűsítése. Az épületben a látogatók megismerhetik a helyi architektúra egyedülálló jellegét, a Dizengoff utcában található Bauhaus Center szervezésében pedig gyalogos városnézéseken fedezhetik fel a nemzetközi stílus legszebb darabjait.

Tel-Aviv (forrás: Bahaus Center)Tel-Aviv (forrás: Bahaus Center)

A múzeum barátai

A Tel Aviv Museum of Art (Tel-avivi Művészeti Múzeum) központi helyet foglal el a város kulturális életében. Ez Izrael első, 1932-ben alapított művészeti múzeuma, a modern és kortárs izraeli és nemzetközi művészet bemutatásának vezető és befolyásos intézménye. A Friends of TAMA (A TAMA Barátai [a TAMA a múzeum rövidített neve]) program keretet ad a művészetkedvelőknek, hogy szorosabb kapcsolatot tartsanak fenn az intézménnyel, amely így extra bevételt szerez. A barátok egyben a múzeum nagykövetei is, akik éves adományaikért cserébe különböző előnyöket élvezhetnek és exkluzív eseményeken vehetnek részt. Külön programot hoztak létre a fiatal (huszonegy és ötven év közötti) támogatóknak, akik szerényebb segítséget nyújtanak a múzeumnak. A nemzetközi barátok hálózata az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Svájcban és Franciaországban érhető el, amely országok többségében az adományokat leírhatják az adójukból.

A Tel Aviv Museum of Art (Tel-avivi Művészeti Múzeum) (forrás: A Tel Aviv Museum of Art)A Tel Aviv Museum of Art (Tel-avivi Művészeti Múzeum) (forrás: A Tel Aviv Museum of Art)

Neve Tzedek

Vétek lenne kihagyni a Neve Tzedek negyedet, ami az első zsidó negyed volt a városban, és mára a művészetek központja lett. A hangulatos kerületet sok, a régi keleties épületekben alkotó művész használja ugródeszkaként. Kis műtermek, galériák, kézművesboltok, egyedi butikok szegélyezik a Shabazi utca környékét. Az utcácskákban kávézók és éttermek várják a felfrissülni vágyó utazókat. A negyedben található a város egyik legismertebb művészének emléket állító intézmény, a Nachum Gutman Museum of Art. A Suzanne Dellal Center a modern tánc és színház keverékének egyik leglátogatottabb helye. A központot Jack Dellák milliárdos alapította Suzanne lánya emlékére.

Neve Tzedek negyed (fotó: Moshe Milner)Neve Tzedek negyed (fotó: Moshe Milner)

Jaffa

Tel-Aviv Jaffa negyede igazi kulturális olvasztótégely. Az éttermekben, művészeti stúdiókban és galériákban fellelhető mind a zsidó, mind az arab kultúra gazdagsága, ami különösen izgalmassá és egyedivé teszi Jaffát. Az óváros keskeny, kanyargós utcáin sétálva egyszerre pillanthatjuk meg az ősi kereskedői világ nyüzsgését és a modern dizájnboltokat, kortárs galériákat. A negyedben található a neves IlanaGoor Múzeum, amely a művész szobrait és festményeit, valamint nemzetközi művészek alkotásait mutatja be. A tengerparti sétánynál van a régi kikötő, ahol a bibliai Jónás és a cet jelenete zajlott. A régi kikötő melletti raktárházban ma helyi művészeti és gasztronómiai központ található.

Jaffa (forrás: Get your gide)Jaffa (forrás: Get your gide)

A híres Jaffa bolhapiac az arab kultúra egyik központja, ahol mindent megtalálhatunk az antik bútoroktól a helyi kézművesek alkotásaiig. A negyed szívében látható a Hatachana, a város régi vasútállomása, amely ma már egy virágzó kulturális és szórakoztató-központ, vendéglátóhelyekkel, művészeti üzletekkel. Az eredeti vágányok, a régi vasúti kocsik megmaradtak, és őrzik a történelmi hangulatot.

Kiryat Hamelacha

Különleges a Kiryat Hamelacha komplexum a város déli részén, ahol virágzik az utcai művészet, és folyamatosan nyílnak kis gallériák. Több száz művész dolgozik azon, hogy a rossz hírű környéket, ami a prostitúcióról, drogokról és erőszakról volt ismert, Izrael egyik legmenőbb helyévé változtassák. A komplexum megálmodója Revital Ben-Asher Peretz, a tel-avivi polgármester egyik művészeti tanácsadója, akinek célja, hogy az elhanyagolt negyedből nyüzsgő művészeti központot hozzon létre. Már harminc galéria nyitott meg, és négyszáz művész kezdett itt alkotni. A pályakezdők stúdiót bérelhetnek, fotózásokat tarthatnak a központban. A munkatermek mellett a turisztikai hivatal is nyitott egy irodát. Peretz azonban nem szeretné, ha „elturistásodna” a negyed. Célja, hogy megtartsa autentikus voltát – nyilatkozta az i24NEWS-nak. A színes graffitikkel teli utcák minden sarkon új meglepetést tartogatnak. Érdemes az Artspace Tel Aviv galérialátogató túráit felkeresni.

Tel-Aviv kistestvére

Holon, Tel-Aviv kistestvére, a belvárostól délre található. Az egykori iparvidék új életre kelt, és ma már egy lenyűgöző művészeti és kulturális negyed. A város szívében található a Dizájn Múzeum, amelyet nemcsak az ott látható kiállítások miatt érdemes megtekinteni, hanem különleges, futurisztikus építészeti formája miatt is. A Ron Arad izraeli építész által tervezett épület rozsdás homlokzatával és lenyűgöző alakjával már messziről felhívja magára a figyelmet. A múzeum kortárs formatervezési kiállításokat kínál, és olyan alkotók munkáit mutatja be, akik jelentős befolyással bírnak a globális dizájn világára. A negyedben található a Holon Cinemateque média-, illetve filmtékakomplexum, benne egy kifejezetten gyerekek számára létesített mozival. Független filmek vetítésével, filmfesztiválokkal nyújtanak különleges élményeket az érdeklődőknek. Holonban található továbbá az Izraeli Gyermekmúzeum tele interaktív és gondolatébresztő programmal, köztük vakok, siketek és idősek által vezetett bemutatókkal.

A Siratófal Jeruzsálem óvárosában (fotó: Moshe Milner)A Siratófal Jeruzsálem óvárosában (fotó: Moshe Milner)

A szent város

Jeruzsálem teljesen más világot kínál. Ennek az ősi városnak, melyet három nagy monoteista vallás – a zsidó, a keresztény és az iszlám – tekint szent helyének, lenyűgöző a történelmi és kulturális öröksége. Mintha életre kelnének a történelemkönyvek lapjai: az UNESCO-világörökségi helyszínen, az Óvárosban a Siratófal, a Szent Sír-templom és az Al-Aksa mecset, amelyek hűen tükrözik a város vallási sokszínűségét. Ugyanakkor a modern élet is virágzik: pezsgő művészeti színtér, színházak, koncertek és fesztiválok várják a látogatókat.

A jeruzsálemi Izrael Múzeum ad otthont a világ egyik legnagyobb régészeti gyűjteményének, valamint a Holt-tengeri tekercseknek. Az ország legnagyobb múzeumának épülete maga is műalkotás. Az Óvároson kívül is érdemes felfedezni a kulturális helyszíneket, például a Yad Vashemet, a legfontosabb holokauszt-emlékközpontot és a Herzl Múzeumot, amely az izraeli modern történelem egyik, magyar vonatkozású részét tárja elénk.

Izrael Múzeum (fotó: Moshe Milner)Izrael Múzeum (fotó: Moshe Milner)

Párbeszéd

Kevésbé ismert a Muslala művészeti közösség, amely a város peremén működik, és fő célja a művészet és a közösségfejlesztés összekapcsolása. Az Art Shelter Galériát a város haredi ortodox negyedében egy óvóhelyből alakították ki. Itt azok a művészek állítanak ki, akik nem akartak választani a szigorú vallás és a művészet között. A galéria nőknek és férfiaknak külön-külön tart tárlatvezetéseket, a vallási szabályokat betartva.

Kelet- és Nyugat-Jeruzsálem mezsgyéjén található a Museum on the Seam szociopolitikai kortárs művészeti múzeum, amely kiállításain keresztül ösztönzi a társadalmi párbeszédet. A The New York Times a világ azon huszonkilenc kulturális intézménye közé sorolta a múzeumot, amelyet „mielőtt meghal, látnia kell”.

Az izraeli–palesztin kulturális és művészeti együttműködés kiemelkedő példája a Feel Beit. Ez a nonprofit szervezet platformot biztosít a helyi zsidó és arab művészek és zenészek számára, hogy hidakat építsenek a különböző kultúrák között.

A jeruzsálemi művésztelep (Hutzot Hayotzer Artists’ Colony) az egyik legrégebbi és legikonikusabb művészeti negyed. A telep az 1800-as évek végén alakult a történelmi óváros falain kívül. Ma sok művésznek, galériának és alkotóműhelynek ad otthont, és betekintést enged a helyi alkotók munkájába, illetve az izraeli művészet sokféleségébe.

Mahane Yehuda piac (fotó: Moshe Milner)Mahane Yehuda piac (fotó: Moshe Milner)

Street art a piacon

A színes falfestmények, graffitik és installációk mind hozzájárulnak Jeruzsálem eklektikus, modern hangulatához, ugyanakkor gyakran reflektálnak a város történelmére, kultúrájára és aktuális társadalmi kérdéseire. A Mahane Yehuda piacot nem szabad kihagyni! A piacon nappal friss árukat és édességeket találunk, de szombaton (Shabatkor), amikor az üzletek és standok zárva vannak, teljesen átalakul a piac. Ekkor előtérbe kerülnek a kereskedők redőnyeire festett alkotások. Ezek a művek minden ízükben Jeruzsálemet idézik: élénk színeikkel, zsidó motívumaikkal, héber szövegeikkel és a helyi kultúra különböző aspektusait bemutató témáikkal.

Street art kiállítás (fotó: Moshe Milner)Street art kiállítás (fotó: Moshe Milner)

Tel-Aviv, a Földközi-tenger menti modern metropolisz és Jeruzsálem, az idők viharait számtalan alkalommal kibíró, ősi város egyaránt csodálatos élményeket nyújt. Mindkettő olyan kulturális kincsestár, amelyben minden utazó megtalálja a számára legvonzóbb programokat és látnivalókat.

Lásd még:

Izrael, a kulturális kaleidoszkóp

Közös identitásunk lenyomata: Dokuforte

Megnyitották a Zsidó Nép Múzeumát Tel-Avivban

Nyitókép: Tel-Aviv (fotó: Kobi Gideon)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!