by MTI/artisbusiness.hu 2021. Sep 15.

Egyetemi filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet

A hajdani egyetemi klubok látogatói közül sok filmes alkotó, illetve filmeket menedzselő szakember került ki.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen huszonhárom egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte minden egyetemen működtek filmklubok, amelyek jelentősen hozzájárultak a filmek ismertségéhez és az értő közönség kialakulásához. A klasszikus magyar filmkincs és a közös mozizás élményének újrafelfedezése érdekében kezdeményezték most a magyarországi és határon túli egyetemeken az egykor népszerű filmklubok újraindítását.

A FILMIO-nak köszönhetően kiváló minőségben, jogtisztán hozzáférhető online a magyar filmkincs java. Egyértelmű volt, hogy a FILMIO kínálta lehetőséget amint lehet, kiterjesztik a közösségi filmnézésre; az egyetemek örömmel fogadták a kezdeményezést. Fontos, hogy újabb generációk ismerjék meg a magyar film klasszikusait.

A FILMIO streaming-platformnak és az egyetemek filmklubszervezőinek köszönhetően szeptember közepén indulnak a FILMIOKLUB-ok, amelyekben a filmvetítések után meghívott szakértőkkel beszélgethetnek az egyetemisták. Az NFI a szervezők felkészítésére jelenléti és online oktatást is kínált, vendégül látja őket a Budapesti Klasszikus Film Maratonon és a Ludwig Múzeumban látható Nagylátószög  – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon is.

A filmklubszervezők számára az NFI lehetővé teszi, hogy a FILMIO kínálatából ingyenesen vetítsenek digitalizált és felújított magyar filmeket kiváló kép- és hangminőségben, továbbá kommunikációs eszközökkel is támogatja a szervezési munkát.

A hajdani egyetemi klubok látogatói közül sok filmes alkotó, illetve filmeket menedzselő szakember került ki.

Kép: Szamosi Judit, Latinovits Zoltán és Móger Ildikó Huszárik Zoltán minden idők egyik legszebb magyar filmjévé választott – Szindbádjában (fotó: Markovics Ferenc)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!