by artisbusiness.hu / MTI 2023. Aug 09.

Erős évadra készül az Orlai Produkció

Két filmadaptáció és két kortárs magyar dráma ősbemutatója is szerepel az idei évad premierjei között.

A 2023/2024-es évad első felében két skandináv sikerfilm színpadi adaptációja, Kerékgyártó István és Tasnádi István darabjainak premierje, valamint a Katona József Színházzal együttműködésben készülő előadás is várja a nézőket. 

Az Orlai Produkció repertoárja a kezdetek óta kortárs művekre épül; kiemelten kezeli a magyar próza- és drámairodalom legfrissebb műveit, valamint a világ nagy színházi központjaiban, a londoni West Enden és a New York-i Broadwayn bemutatott darabokat.

A Még egy kört mindenkinek című produkció a legjelentősebb díjakkal, köztük az Oscar-díjjal elismert dán film alapján készült. A történet hősei négy középkorú, kisvárosi tanár, akik elvesztették ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, szakmai motivációjukat, magánéleti problémákkal szembesülnek és az életközepi válság szele is megérintette őket. Egy elméletet tesztelésébe fognak, amely szerint az emberek fél ezreléknyi alkoholhiánnyal születnek, ezért megpróbálnak úgy élni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon. A darab a kiüresedés elleni küzdelemről is szól, és humorral szembesít azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt. Az előadás a Városmajori Szabadtéri Színpaddal koprodukcióban készült, szövegkönyvéhez a film forgatókönyve mellett az eredeti darabot is felhasználták az alkotók. Az előadás – amely a nyári előbemutatón már sikert aratott – a Belvárosi Színházban szeptember 21-től látható Paczolay Béla rendezésében, Debreczeny Csaba, Epres Attila, Király Attila és Schruff Milán szereplésével.

„Kerékgyártó István új drámájával, a Skorpióval ismét látleletet ad jelünkről és közelmúltunkról” – olvasható az Orlai Produkció közleményében. Ezúttal egy 2000 és 2025 között játszódó családtörténet, egy nagyvállalkozó és fiai sorsa az a prizma, amely által megérthető a rendszerváltás máig ható ellentmondásossága, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet. Az időben előre-hátra ugráló, rejtvényhez hasonló kortárs Lear-parafrázist Máté Gábor rendezi. A bemutató a Belvárosi Színházban 2023 decemberében lesz. A főbb szerepekben Mészáros Máté, Pataki Ferenc, Schruff Milán és Csonka András látható.

A 2014-es Lavina című, Ruben Östlund rendezte svéd film forgatókönyvét Tom Price írta színpadra, az ősbemutató Londonban a Donmar Warehouse-ban volt 2022 januárjában. A történet egy látszólag tökéletes boldogságban, nyugodt anyagiak között élő négytagú család tagjairól szól, akik síelni mennek a francia Alpokba. A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó. A Katona József Színházzal együttműködésben készülő előadás rendezője Pelsőczy Réka. A produkció főbb szerepeit Járó Zsuzsa és Mészáros Béla alakítja. A bemutató 2024. február 25-én lesz a Belvárosi Színházban.

Trokán Nóra és Klem Viktor a Múviláv – Majdnem, mint a filmeken című darabban (forrás: Orlai Produkció)Trokán Nóra és Klem Viktor a Múviláv – Majdnem, mint a filmeken című darabban (forrás: Orlai Produkció)

Tasnádi István Mikor hazudtam című darabjának alaphelyzete: egy középkorú nő és egy fiatal férfi egy szobában, az egyik képtelen hazudni, a másik azért van ott, hogy megtanítsa. A kezdeti hűvös távolságtartás után hirtelen felizzik közöttük a levegő. Elhallgatások, félrevezetések, leleplezések, csapdák, folyamatosan változó hatalmi pozíciók, kegyetlen játékok, szövevényes viszonyok és egy végig lappangó titok. Tasnádi István váratlan fordulatokkal teli, a társadalmi szatíra és a politikai pszichothriller mezsgyéjén egyensúlyozó, morális kérdéseket feszegető darabjában semmi nem az, aminek első látásra tűnik. A darabot Péterfy Bori és Rohonyi Barnabás játssza és a szerző állítja színpadra. Az előadás a 6szín repertoárjára kerül 2024 januárjától.

Múviláv – Majdnem, mint a filmeken címmel Trokán Nóra és Klem Viktor szereplésével mutatnak be zenés darabot, amely a filmtörténet ikonikus jelenetei és legromantikusabb dallamai köré épül. Az előadás korábbi verziója a 6szín terére hangolva szeptember 16-tól látható.

Lásd még:

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: jelenet a Még egy kört mindenkinek című darabból (forrás: Orlai Produkció)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!