by artisbusiness.hu 2023. Aug 27.

„És mégis” alkotnak

Megnyitotta új évadát a Radnóti Színház

Új tagokkal bővülve és újult erővel vágott bele a 2023/2024-es évadba a Radnóti Színház. Kováts Adél igazgató az alkotói tettvágy, az összetartozás és a közösség erejét hangsúlyozta évadnyitó beszédében.

A Radnóti Színház a tavalyi sikeres évadot folytatva újabb, Magyarországon először látható bemutatókkal készül Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz rendezésében. A negyedik bemutató olyan átirat, amely a szerző eredeti szándékához híven nyelvében és színpadi megvalósításában mai előadást ígér Mohácsi János rendezésében. Mindegyik bemutató a közép-európai katlanban való létezés állapotát tükrözi és boncolgatja.

Kováts Adél és a társulatKováts Adél és a társulat

„Jó közösség vagyunk – kezdte évadnyitó felvezetőjét Kováts Adél igazgató. – Próbáljuk egymásban tartani az erőt, megőrizni a jókedvünket, a tettvágyunkat. Az egyre nehezebben élhető életünk és a mindennapokat sújtó folyamatos rossz hírek ellenére vegyük észre azt is, hogy mégis alkotunk, olvasunk, színházba járunk, tanulunk, neveljük a gyerekeinket… És mégis élünk! Valahogy ez az »és mégis« adhat nekünk erőt, reményt arra, hogy nyitottak maradjunk.” – Ezekkel a gondolatokkal motiválta társulatát, majd köszöntötte az új tagokat Tóth Ildikó, Major Erik és Kuttner Bálint színművészt, valamint a gyakorlatát a Radnótiban töltő Kozma Veronika egyetemi hallgatót.

Kováts Adél ironikusan megjegyezte, hogy nem múlhat el évad építkezés nélkül, most hotellé alakítanak egy épületet a színház mellett, Így elmondható, hogy a Radnóti öt éve folyamatosan építkezési közegben éli a mindennapjait. A munkálatok ebben az évadban is kihatnak a színház működésére, de az előadásokat nem fogják zavarni.

Kováts AdélKováts Adél

Szeptember elején újabb vendégelőadásra viszik a Kályha Katit, 4-én a nagybányai közönség lehet részese Szálinger Balázs történetének, amelynek helyszíne a nagybányai Kályha kocsma. A közönség által nagyon várt Radnóti nyílt nap idén kitelepül a margitszigeti Kristályba azzal a szándékkal, hogy az esélyegyenlőséget erősítve akadálymentes lehessen a közönség számára. Ez a minifesztivál, amivel a társulat készül a nyílt napra szeptember 17-én, vasárnap lesz. Októberben fotókiállítás nyílik színész-tárlatvezetéssel és szakmai beszélgetésekkel a 14 ügyből, és novemberben a főváros 150. születésnapján debütál a Budapest teli van faluval Radnóti-podcast.

Bálint András és Sodró ElizaBálint András és Sodró Eliza

Az évadnyitót követően tartották meg Alföldi Róbert rendezővel a 3tél olvasópróbáját, a színház már gőzerővel készül az október 21-ei premierre. Tena Štivičić 3tél című darabja igazi társulati előadás nagyívű szerepekkel és történelmi korokon átívelő családtörténettel Tóth Ildikó, László Zsolt, Sodró Eliza, Bata Éva, Pálfi Kata főszereplésével. Decemberben Nagy Péter István viszi színre Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című kisregényének adaptációját, nagyon erős jelenkori áthallásokkal, a főbb szerepekben Porogi Ádámmal, Schneider Zoltánnal és Major Erikkel.

Pál András kollégái körébenPál András kollégái körében

Szikszai Rémusz újra dolgozik a társulattal, Robert Icke Oidipuszát rendezi meg, amely a mában, egy választás éjszakáján játszódik, címszerepben Pál Andrással, feleségét Kováts Adél alakítja. Az évad végén ismét a Radnótiban rendez Mohácsi János, aki Bródy Sándor A tanítónő című darabjának friss, kortárs közegre átírt verzióját készíti el testvérével, Mohácsi Istvánnal. A társulat tagjai mellett vendégművészként Bányai Kelemen Barnát (Katona József Színház) láthatja majd a közönség, a címszerepet Sodró Eliza alakítja.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Kováts Adél

Fotók: Csoszó Gabriella

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!