by Hajdu László 2021. máj 17.

ESB – Egy kitűnő vállalat Írországban

„Szerettünk volna támogatást nyújtani egy olyan szektornak, amelyre különösen nagy hatással volt a Covid-19-járvány.”

Az 1927-ben alapított Electricity Supply Board (ESB) vezető szerepet vállal Írországban a fényesebb, tisztább, zöld jövőért, emellett bőkezű támogatója a művészeteknek és a kultúrának. Bevin Cody, a Vállalat Reputációs Menedzsere avat be minket a részletekbe.

Mit érdemes tudnunk az Electricity Supply Boardról?

Az ESB egy állami vállalat, amit az Ír Köztársaság a Villamos Energia (Szolgáltatási) Törvénnyel alapított. Az ESB kilencvenöt százalékban az ír kormány tulajdonában van. A vállalat felelős az ország villamosenergia-hálózatának fenntartásáért és fejlesztéséért. Jelenleg több, mint háromszáz beszállító vesz részt az ország különböző részein elektromos áram előállításában és szolgáltatásában.

Az ESB vezető ír közművállalat, elsődleges célunknak tekintjük, hogy ügyfeleinknek kiváló szolgáltatást nyújtsunk, és megőrizzük a pénzügyi stabilitásunkat. Szabályozói eszközalapunk hozzávetőlegesen kilencmilliárd euró, villamosenergia-termelési kapacitásunk a teljes szigetet lefedő piacon negyvenhárom százaléka. Jelenleg hozzávetőlegesen egymillió-négyszázezer fogyasztónak szolgáltatunk áramot. Az ESB Csoport körülbelül nyolcezer embert foglalkoztat.

Emellett ESB International néven alapítottunk egy globális mérnöki tanácsadó vállalatot, ami a közüzemi szektorra specializálódott. Az ESBI nemzetközi kliensek nagyszabású beruházási projektjeire szakosodott. A cég megalapítása óta több mint százhúsz országban valósított meg különböző projekteket. Világszínvonalú csapattal segítjük klienseinket a világ minden táján, hogy modern, hatékony energiarendszereket hozzanak létre.

Stratégiai nyilatkozatunk egyesíti a földrajzi és üzleti fókuszunkat, illetve a az ügyfélközpontúság és az együttműködés, innováció iránti elkötelezettségünket. Célunk, hogy Írország, Észak-Írország és Nagy-Britannia teljes területén kielégítsük ügyfeleink energiaszükségleteit, és innovatív, értékorientált megoldásokat hozzunk létre egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ megteremtéséért. Stratégiánk ezenkívül figyelembe veszi az üzleti környezetet, a klíma- és energiapolitikai szempontokat, a technológia fejlődését, a változó fogyasztói szükségleteket és az új üzleti modellek megjelenését.

Tudna néhány példát említeni ezekre az új üzleti modellekre?

1998-ban nyitottuk meg az első szélerőműtelepünket. Ennek együttes kapacitása öt megawatt, ami körülbelül háromezer háztartás áramenergia-igényét tudja fedezni zöld energia segítségével. Azóta továbbfejlesztettük a megújulóenergia-portfóliónkat, akvizíciókkal és partnerségi kapcsolatok kiépítésével is kiegészítettük. A jelenlegi szélenergia-portfóliónk több mint négyszáz megawatt, és jelenleg is vizsgálunk újabb befektetési lehetőségeket a szélenergia és egyéb alternatív megújuló energiaforrások területén.

Hogy egy másik befektetést is megemlítsek a zöld jövő területén: 2010-ben megalapítottuk az ecars-t, aminek égisze alatt töltő-infrastruktúrát alakítottunk ki elektromos járművekhez, hogy támogassuk ezek bevezetését az országban. Az elektromos járművek nagyobb elterjedésének érdekében kritikus kérdés a jól megközelíthető töltőállomások felállítása az ország minden pontján és az otthonokban is. Az ESB felelős a rendszer kialakításáért, mint a villamosenergia-rendszer egyedüli tulajdonosa és működtetője Írországban. Jelenleg ezerkétszáz nyilvános töltőállomás van a sziget minden pontján. Küldetésünknek tekintjük, hogy fenntartható és versenyképes energetikai megoldásokat hozzunk el ügyfeleink számára. Célunk, hogy Írország vezető energiavállalata, valamint a teljes sziget piacán versenyképesek legyünk.

Általánosságban elmondhatom, hogy egy fényesebb jövőt szeretnénk kialakítani, és ennek érdekében törekszünk arra, hogy vezető szerepet vállaljunk az átmenetben utat mutassunk egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, tiszta, megbízható és megfizethető villamos energián alapuló a jövő felé.

Áttérve a művészetekre, milyen „filozófia” mentén alakították ki az ESB kulturális szponzorációs stratégiáját és tevékenységét?

A művészeteket fontos eszköznek tekintjük ahhoz, hogy a nyilvánosság bevonjuk az energiarendszer átalakításába, és elsősorban e szempont alapján alakítjuk ki a művészeti partnerségeinket is.

Hogyan hozzák meg a döntéseiket a művészeti együttműködéseket illetően?

Általában olyan együttműködéseket keresünk, amelyek összeillenek a céljainkkal és értékeinkkel, megszólítják a részvényeseinket, és ideális esetben lehetőséget biztosítanak arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki különböző közösségekkel Írország területén.

Erre jó példa együttműködésünk a Fishamble-lel, egy díjnyertes ír és nemzetköri színtársulattal. Észrevettük, hogy a színház kiemelkedő terepet biztosít arra, hogy párbeszédbe kezdjünk a nyilvánossággal az energiarendszerek átalakításáról, emellett szerettünk volna támogatást nyújtani egy olyan szektornak, amelyre különösen nagy hatással volt a Covid-19-járvány. Több megbeszélés során álltunk elő a „Tiny Play Challenge” (Apró Színdarab Kihívás) ötletével, ami invitálja a nyilvánosság tagjait, hogy írjanak egy hatszáz szavas darabot arról, mit jelent számukra egy szebb energiai jövő. Ez igazán kedves kis projekt, mert különböző hangok széles tárházának ad megjelenési lehetőséget, és arra ösztönzi az embereket, hogy olyan témáról gondolkodjanak, ami normális esetben nem feltétlenül jut eszükbe.

Van a művészeteknek olyan ága, amihez az ESB szorosabban kötődik?

Az ESB-nek az évek során igen széles körű együttműködései voltak elsősorban a vizuális és az előadó-művészet területén. A portfóliónkat próbáltuk összhangba hozni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre irányuló törekvésünkkel. Ennek nyomán indítottuk el a „Generation Tomorrow” programot néhány évvel ezelőtt, ami a STEAM (tudomány, technológia, mérnöki tudomány, művészet és matematika) oktatását támogatja. A művészeteknek fontos szerepe van abban, hogy a fiatalok pozitív módon kapcsolódjanak a technológiához, hogy kreatív problémamegoldó készséget és hatékony kommunikációt tanuljanak.

Az ESB Creative TechFest, ami a TechSpace-szel közös projektünk, és az ESB Science Blast, amit a Royal Dublin Society-vel közösen tartunk, szintén remek példa arra, hogy a kíváncsiság és a kreativitás segítségével könnyen össze lehet kapcsolni a fiatalokat a tudomány és technológia területeivel.

Miért választották partnerül a Business to Artsot?

A Business to Arts egyedülálló képességekkel rendelkezik, hogy összehozza a művészetek kreatív potenciálját és az üzleti világ stratégiai és praktikus szükségleteit, hogy igazán innovatív és hatásos együttműködéseket alakíthassunk ki. Amellett, hogy rengeteg olyan művésszel és szervezettel ismertettek meg minket, akikkel aztán az évek során együtt dolgoztunk, kiváló rálátással rendelkeznek a művészközösségre, és remek tanácsokkal látnak el minket a művészeti együttműködések optimalizálására. Segítettek úgy átdolgozni a művészeti együttműködéseinket, hogy nem csak üzletileg relevánsabbak, de sokkal fenntarthatóbbak is lettek.

Mondana néhányat a kedvenc művészeti projektjei közül?

STEAM-partnerségeinken túl az egyik hosszú távú együttműködésünk, ami különösen kedves a szívemnek, és ami nemrégiben a Business to Arts Díj várományosainak rövidített listájára is felkerült, az ESB Centre for the Study of Irish Arts (CSIA). A központ az Ír Nemzeti Galéria része. Egy tudományos munkatárs munkáját és egy kiállítási programot finanszírozunk, amelynek keretében az ír művészetet sokkal szélesebb közönségréteghez tudjuk eljuttatni, és amivel előmozdítjuk az ír művészet megbecsülését nemzeti és nemzetközi szinten is.