by artisbusiness.hu 2021. Oct 20.

Freeszfe – Felemelt kézzel

Válogatás az egyetemfoglalás eddig nem látott fényképeiből

Egy évvel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elfoglalása után még mindig nem rendszerezték és nem helyezték előtérbe azt a rengeteg vizuális anyagot, amely a történteket dokumentálta. A folyamatosan alakuló és készülő dokumentumfilm véglegessé válása még évekbe telhet.  A Vas utcai épület falain kívül és belül azonban fotósok is dolgoztak; az ő szemszögükből szeretnék megmutatni azt a hetvenegy napot, különböző perspektívákból, különböző helyszínekről.

Az SZFE hallgatói történelmet írtak. Most azokat a vizuális dokumentumokat állítják ki, amelyek ötven-száz év múlva is szemléltetik majd, mi zajlott a 2020-as évek elejének Budapestjén.

A kiállításon a képek kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint–bent dramaturgiára fókuszálva, amely a foglalás szervezőelve is volt: ki mehet be, kinek kell kint maradnia? A hetvenegy nap legtöbb eseménye percepció szempontjából két részre szakadt: a benti valóságra, illetve a kifelé vetített képre, amelyet a támogatók, a sajtó és a nagyvilág felé mutattak. A Freeszfe Egyesület ezt a két pólust szeretné összehozni egy utolsó emlékezés és akár az elengedés gesztusaként egy nagyszabású kiállításon, a Patyolat Próbaüzemben (1082 Budapest, Baross utca 85.)

A kiállítást Németh Gábor író, forgatókönyvíró, szerkesztő, a Freeszfe oktatója nyitja meg október 20-án 17 órakor.
Közreműködnek: Sodró Eliza, Kovács Márton és Móser Ádám.
A kiállítás látogatható: október 21. és 30. között, 15-től 20 óráig (október 23-án zárva).
A szájat és az orrot elfedő maszk használata ajánlott.

Kiállítók:
– Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló.
– Fuchs Máté, dokumentumfilm-rendező, Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban. Jelenleg az EmEx doktori programjának keretén belül a salzburgi Mozarteum hallgatója.
– Lehr Juhász Péter, operatőr, Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n.
– Pálfi Szabolcs, dramaturg, filmrendező, egyetemi tanár.
– Schór Ádám, filmíró, dramaturg, 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n. Jelenleg a Metropolitan Egyetem fotográfia mesterszakának elsőéves hallgatója.
– Todoroff Lázár, szabadúszó fotóriporter.

A Freeszfe – Felemelt kézzel című kiállítással egy időben megtekinthető Palágyi Barbara fotóművész Az SZFE civil támogatói című fotósorozata is.

A rendezvény ingyenes, de látogatása regisztrációhoz kötött. További információk ITT.

Fotók: Freeszfe

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!