by artisbusiness.hu 2023. Aug 23.

Hamarosan indul az eSzínház Fesztivál ’23

Az Art is Business idén is büszke együttműködő partnere az online színházi seregszemlének, sőt ezúttal díjat is felajánl az alkotóknak.

Szeptember 22-e és október 1-je között harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 13 produkció látható majd az eszinhaz.hu-n. A fesztivál ideje alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak, illetve társulatok előadásai, mint például a Madách Színház, a Katona József Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Játékszín, a TÁP Színház és a Dollár Papa Gyermekei.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjait is átvehetik az alkotók. A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen az ő voksaik döntik el, ki kapja a Közönségdíjat.

Spinoza Színház – Ann Silberberg: Capa, a világhírű fotós (fotó: Gordon Eszter)Spinoza Színház – Ann Silberberg: Capa, a világhírű fotós (fotó: Gordon Eszter)

Az eSzínház Fesztivál ’23 célja kettős: egyrészről a geográfiai korlátokat leküzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl. Az eSzínház Fesztivál ’23 a bevétel jelentős részét felajánlja a színházaknak és a társulatoknak, így támogatja munkájukat, működésüket.

TÁP Színház / KultBazaar/ MASZK Egyesület – Dézsi Fruzsina: Vid napja – avagy nehéz az istennek velünk (fotó: Juhász Éva, Szőke Péter)TÁP Színház / KultBazaar/ MASZK Egyesület – Dézsi Fruzsina: Vid napja – avagy nehéz az istennek velünk (fotó: Juhász Éva, Szőke Péter)

A többnapos eseménysorozaton olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Ciróka Bábszínház, a Dollár Papa Gyermekei, a FÜGE, a Játékszín, a Katona József Színház, a Madách Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Spinoza Színház, a Stereo Akt, a Szegedi Nemzeti Színház, a TÁP Színház/ KultBazaar / MASZK Egyesület, a Vörösmarty Színház és a Weöres Sándor Színház.

Radnóti Miklós Színház – Schiller: Don Carlos (fotó: Dömölky Dániel)Radnóti Miklós Színház – Schiller: Don Carlos (fotó: Dömölky Dániel)

Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház immár hagyományt tart fenn azzal, hogy idén harmadik alkalommal rendezi meg a fesztivált, valamint azzal, hogy kiosztja az eSzínház Közönségdíjat, a szakmai díjakat és a különdíjakat.

Madách Színház – Szép Ernő – Ferencz Győző: EMBERSZAG (fotó: Jardek Szabina)Madách Színház – Szép Ernő – Ferencz Győző: EMBERSZAG (fotó: Jardek Szabina)

A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat – a zsűri tagjai: Für Anikó színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Komáromi György színházmenedzser, Widder Kristóf színész-rendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője –, továbbá kiosztják az Art is Business, a Papageno és a radiocafé különdíjait is. A nyertesek pénzbeli elismerésben is részesülnek.

Ciróka Bábszínház – Fábián Péter: Barguzin – lehullt csillag fénye (fotó: Ujvári Sándor)Ciróka Bábszínház – Fábián Péter: Barguzin – lehullt csillag fénye (fotó: Ujvári Sándor)

A fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik. Szeptember 22-e és október 1-je között  megnézhető minden előadás, akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Kedvezményes early bird bérletet augusztus 23-ától vásárolhatnak az érdeklődők.

Katona József Színház – Nádas Péter – Vidovszky László: Találkozás (fotó: Horváth Judit)  Katona József Színház – Nádas Péter – Vidovszky László: Találkozás (fotó: Horváth Judit)  

További információ: www.eszinhaz.hu

Lásd még:

31 ország – 303 000 óra

A 2022-es eSzínház Fesztivál nyertesei

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Játékszín – Charlie Chaplin: Nagyvárosi fények (fotó: Juhász G. Tamás) 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!