by artisbusiness.hu 2023. Dec 08.

Ingyenes a belépés az újonnan megnyílt Wien Museum állandó tárlatára

Csaknem négy év felújítás után, december 6-án újra megnyitotta kapuit Bécs helytörténeti múzeuma.

Bécs az Európai Unió leggyorsabban fejlődő fővárosa, amelyet évről évre a világ legélhetőbb városának választanak. Eredetének történetét a legkorábbi településtől napjainkig meséli el a múzeum új, 3300 négyzetméteren található „Bécs, az én történetem” című kiállítása. Az intézményt 108 millió euróból (több mint 41 milliárd forint) újították fel. 

A Wien Museum – Ausztriában elsőként – a brit modellt követve döntött úgy, hogy ingyenessé teszi állandó kiállítását. Nagy-Britanniában a munkáspárti kormány 2001-ben vezette be a modellt: tizenöt állami múzeum állandó kiállítását tették ingyenessé minden látogató számára. 

Fotó: Lisa RastlFotó: Lisa Rastl

A Wien Museum igazgatója, Matti Bunzl úgy nyilatkozott, hogy azt szeretnék, ha intézményük mindenki számára találkozóhellyé válna. Bunzl huszonöt évet dolgozott az amerikai múzeumi szektorban, mielőtt visszatért Bécsbe. Hozzátette: „Könnyű kritizálni Nagy-Britanniát a Brexit után, de a kulturális örökség demokratizálásának modelljét továbbra is irigyli a múzeumi világ” 

Az intézményt 1959 áprilisában nyitották meg a Karlsplatzon. Az épületet Oswald Haerdtl tervezte. A bécsiek azonban nem kedvelték az épületet, és az állandó kiállítást is ódivatúnak tartották. A felújításnak köszönhetően az akadálymentesített épület sokkal modernebbé vált: az új terveket egy osztrák építészcsapat, a Certov, Winkler + Ruck készítette el. Pályázatukkal olyan nagy nemzetközi építészirodákat előztek meg, mint a Zaha Hadid Architects és a Foster + Partners.

Fotó: Lisa RastlFotó: Lisa Rastl

Az alapterület csaknem a duplájára, 12 ezer négyzetméterre nőtt a két extra szintnek köszönhetően, amelyek a meglévő szerkezet felett „lebegnek‟, beleértve egy nagy kilátót és az időszaki kiállítások számára fenntartott emeletet. Az állandó tárlaton a látogató bejárhatja Bécs történetének állomásait, egészen az első, bronzkori településtől kezdve a Habsburg Birodalom virágzásán át a világháborúkig, valamint a vasfüggöny leomlásától napjainkig.

Fotó: Lisa RastlFotó: Lisa Rastl

Külön részleg (a „Kegyetlenség laboratóriuma”) foglalkozik a náci korszakkal: korábban egyáltalán nem tettek erről az időszakról említést az állandó kiállításon, sőt. Inkább igyekeztek átszínezni Ausztria náci korszakban betöltött szerepét. Az új tárlaton egy nagy fotónyomat is látható, amelyen Bécs polgárai 1938 márciusában ujjongva fogadták városukba a nácikat. Ausztria háborús múltjával való nyilvános leszámolása csak az 1990-es években kezdődött. Addig a városban szinte sehol nem esett szó az egykori zsidó közösségről, amely a háború előtti lakosság tíz százalékát tette ki, és központi szerepet játszott Bécs kulturális, szellemi és kereskedelmi életében. Rachel Whiteread holokauszt-emlékművét is csak 2000-ben avatták fel.

Fotó: Lisa RastlFotó: Lisa Rastl

Bécs XXI. századi átalakulása részben a művészetek és a kultúra magas színvonalának, valamint a múlttal való szembenézésnek köszönhető. Az 1930-as évek közepétől 1945-ig tartó események borzalmaira emlékezni különösen fontos most, amikor Ausztria szélsőjobboldala erősödik, és az előrejelzések szerint a legnagyobb párt lesz a jövő évi általános választásokon.

(Forrás: The Art Newspaper)

Lásd még:

Ausztria legnagyobb művészeti vásárán mutatkozik be a PTE

Bécs a művészet egyik fontos Mekkájává vált az elmúlt években

Ausztria kormánya újabb összeggel támogatja a kultúrát

Új kortárs művészeti vásár Bécsben

Nyitókép: a felújított Wien Museum belülről (fotó: Lisa Rastl)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!