by artisbusiness.hu 2022. Oct 07.

Junior kategóriával bővül a Richter Anna Díj

– Az egészségügyben, oktatásban dolgozók mellett diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várják

2018-ban indult el a Richter Anna Díj, amely az elmúlt négy évben húsz hiánypótló ötlet megvalósítását tette lehetővé összesen nyolcvanmillió forintból. Október 6-án bemutatták a negyedik évad győztes projektjeit, valamint bejelentették, hogy elindul az ötödik pályázati időszak is, amelyben újabb, Junior kategóriával bővül a Díj. Így 2022. november 27-éig nemcsak az egészségügyben, oktatásban dolgozók, de diákok, hallgatók kreatív ötleteit is várják.

Szily Nóra és Beke Zsuzsa

„Az oktatás és a diákok, hallgatók kiemelten fontosak a Richter számára. Több olyan programunk van, főként a természettudományok terén, ami őket célozza meg tehetséggondozás, mentorálás, edukáció formájában. Szeretnénk hozzájárulni, hogy felnőjön egy olyan generáció, akik mernek újítani és megtapasztalják, például a Richter Anna Díj támogatásával, hogy érdemes kreatívnak, innovatívnak lenni” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

Polgár Judit

A Junior kategóriához új zsűritagként csatlakozott Polgár Judit, aki szívügyének tekinti a jövő generációjának támogatását. „A fiatalok kreativitásának fejlesztése befektetés a jövőbe, hiszen a jó problémamegoldó képesség olyan kincs, ami egész felnőtt életükre hatással lesz majd. Nagy öröm számomra, hogy csatlakozhattam a Richter Anna Díj zsűricsapatához, és ennek köszönhetően lehetőségem lesz arra, hogy segítsem a tehetséges és kreatív fiatalok kibontakozását, önmegvalósítását.”

A Richter Anna Díj eseményén bemutatták a negyedik évad díjazott projektjeiről készült kisfilmeket. A színpadon minden csapattal egy-egy zsűritag beszélgetett, akik beszámoltak róla, miként lett az ötletből valóság, miként keltették életre a díjnyertes projektjeiket. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott hivatásukban, és az elismerésnek köszönhetően olyan álmuk válhatott valóra, amit a Richter támogatása nélkül nehezen tudtak volna létrehozni.

Dr. Barna István a győztesekkel

Sine Morbo társasjáték – innovatív kártyajáték az egészségmegőrzésért

Dr. Mucsi Anna agilis, elhivatott orvosként kulcsfontosságúnak tartja csapatával együtt az egészségmegőrzést, a prevenciót. A Sine Morbo társasjátékkal interaktív, játékos formában juttatják el az egészségnevelést a fiatalokhoz. A projekt fontos üzenete, hogy egy egészségesebb generáció felnevelése kisebb terhet ró az egészségügyi rendszerre, ami hosszú távon össztársadalmi szinten is kifejti pozitív hatását. Az orvos kategória győztes csapata egy társasjáték-fejlesztőt is bevont a projektbe, hogy a végeredmény igazán szórakoztató legyen a sok hasznos információ mellett.

Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke, a Richter Anna Díj zsűritagja nap mint nap találkozik a győztes csapat által felvázolt problémákkal: „Bátran mondom magam a prevenció élharcosának, és nem egyszer látom, ahogy a pácienseimnek leesik a tantusz, mit kellett volna másképp csinálni egészségük megőrzése érdekében. Miközben soha nem késő életmódot váltani, nagy előnyben vannak azok a fiatalok, akik akár a Sine Morbo társasjátéknak köszönhetően a megelőzést választják. Személy szerint pedig nagyon várom, hogy családommal kipróbálhassuk, milyen is a prevenció játékos formában.”

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján nemcsak diabétesszel vagy cöliákiával, hanem veleszületett anyagcsere-betegséggel élő gyerekekkel és szüleikkel is foglalkozik Kiss Erika dietetikus és az egészségügyi kategória győztes csapatának többi tagja. A szakemberek olyan oktatókonyhát hoztak létre, amely rendszeresen megszervezett, jó hangulatú közös főzéseknek ad helyet. Céljuk, hogy támogató közösségben, játszva tanuljanak a nehéz élethelyzettel küzdő érintett családok.

Szily Nóra a győztesekkel

Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag büszke arra, hogy ez a Nyugat-Európában bevett gyakorlat Magyarországon elsőként a Richter Anna Díj támogatásával valósult meg. „Ezek a családok nap mint nap megküzdenek azzal, hogy gyerekük nem ehet olyan hétköznapi dolgokat, amiben fehérje, glutén vagy egyéb összetevő található. Óriási küzdelmeken keresztül varázsolják változatossá a család étrendjét, nagy áldozatok árán. Látom magam előtt, ahogy Erikával nemcsak sütés-főzés lesz az oktatókonyhában, de egy nagy adag szeretettel, csipetnyi vidámsággal mosolyt is csal majd a szülők és gyerekek arcára.”

Gyógyszer VloggerKids – edukációs videók a különböző gyógyszerformákról kisgyermekes szülők számára

A Semmelweis Egyetem győztes gyógyszerész csapata Dr. Somogyi Orsolya vezetésével a különböző gyógyszerformákkal és a leggyakoribb betegségek kapcsán felmerülő gyógyszeres kezelésekkel ismertetik meg a kisgyermekes szülőket rövid, látványos videókon keresztül. A kisfilmek célja, hogy szakmailag megbízható, hiteles, a tévhiteket eloszlató gyakorlati tanácsokat adjon a különböző gyógyszerformák helyes alkalmazásával kapcsolatban.

„A világhálón terjedő, olykor a terápiás hatást csökkentő, de akár komoly gondot is okozó házi praktikákkal sajnos mi is gyakran találkozunk. Jó érzés, hogy olyan projektet támogathatunk, ami a tisztánlátást és a biztonságos gyógyszerhasználatot teszi lehetővé az online tér zűrzavaros világában” – mondta el a Gyógyszer VloggerKids csapat edukációs videói kapcsán Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

Kutyajó móka – Hoppával és Ritmussal, a két terápiás kutyával táboroztak a gyerekek

Gulyás Bianka gyógypedagógus, kutyás terapeuta csapatával és segítő kedvenceivel a Kutyajó móka projekt keretében nyári táborokat szervezett speciális ellátást igénylő gyerekeknek. A pedagógus kategória győztesei nehéz terheket vettek át egy időre a családok válláról, és életre szóló élményekkel gazdagították a gyerekeket. Emellett a társadalom figyelmét is felhívták arra, hogy a sérült, ép és hátrányos helyzetű gyerekeknek ugyanúgy fontos, hogy a tanévet izgalmas kalandokkal, nevetve pihenjék ki.

Szily Nóra még emlékszik a nyári szünet kihívásaira, amikor szülőként ő is törte a fejét, hogyan oldja meg munka mellett a gyerekek gondtalan vakációját: „A sérült vagy hátrányos helyzetű gyerekek szülei számára elképesztő szorongást jelent a tanév vége, hiszen sokaknak közülük a munkájukat kell feladni ahhoz, hogy 24 órás felügyeletet biztosítsanak csemetéjüknek. A Richter Anna Díjból megvalósult táborok ugyan nem oldottak meg mindent, de ha egy kicsit könnyítettünk ezeknek a családoknak a terhein, már megérte. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek láthatóan »kutyajól« érezték magukat!”

Szily Nóra és a csapat

Merj segítséget kérni! – különleges erőforrás gyűjtő hétvégék daganatos betegségben érintettek számára

A közönségdíjas Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és csapata a díjból online pszicho-onkológiai csoportfoglalkozásokat és „Erőforrás gyűjtő hétvégéket” valósítottak meg, ahol az érintettek erőt meríthetnek a programokból, a betegségből meggyógyult társaik történeteiből, egymásból. A csapat a pszichés segítségkérésnek, a beteg optimista hozzáállásának, a támogató sorstársközösségnek a fontosságára hívja fel a figyelmet.

Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő hármas ikrei mellől érkezett az eseményre: „Jó újra itt lenni ennyi csodálatos nő társaságában. A Merj segítséget kérni! projekt szereplői mind-mind bátor, példaértékű emberek, akik önmagukat felvállalva üzenik a világnak, hogy vannak helyzetek, amikor nem kell magányos hőst játszani. És ha valami, akkor a daganatos betegség ezek közé tartozik.”

A Richter Gedeon Nyrt. célja, hogy kezdeményezésével olyan projektek megszületését tegye lehetővé, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítsanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

2022. november 27-éig újra lehet pályázni a Richter Anna Díjra, a pályázatok feltöltésének, valamint a legfontosabb információknak, híreknek a www.richterannadij.hu felülete ad helyet. Az érdeklődők naponta friss tartalommal és izgalmas nyereményjátékokkal találkozhatnak a facebook.com/richterannadij közösségi oldalon.

Nyitókép: A Richter csapata, Kucsinka Gabriella, Gál-Olasz Sarolta, dr. Barna István, Rúzsa Magdi, Beke Zsuzsa és Polgár Judit

Fotók: Richter Anna Díj

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!