by artisbusiness.hu 2023. Jan 18.

Két Netflix-film is megelőzte a Top Gun 2-t a hazai nézők körében

Elkészült a Magyar Filmadatbázis 2022-es összesítése

Talán még sosem válogathattak a magyarországi nézők olyan gigászi filmes felhozatalból, mint tavaly. A Covid-járvány után a mozik is magukhoz tértek, a streaming-robbanás pedig végképp nagyot dobott a kínálaton.

2022 igazi filmes dömpinggel árasztotta el a hazai nézőket. Miközben a nagy stúdiók továbbra is szállították a kasszasiker-várományos filmeket, hatalmas robbanás volt a streaming-piacon. A Netflix talán még soha ennyi produkciót nem jelentetett meg, és az Apple TV+ és az Amazon Prime is bőséges néznivalóval látta el a magyar közönséget. Mindeközben tavaly elindult a Disney+, megérkezett Magyarországra az HBO Max, az év végén startolt az RTL+, megújult a Telekom TVGO, és sok esetben a nagy streaming-szolgáltatók előtt hozta a friss mozis megjelenéseket VOD-ra.

A Magyar Filmadatbázis nyilvánosságra hozta az egyes filmadatlapok megtekintési adatait, azaz, hogy tavaly melyik film adatlapjára hányan kattintottak. A toplistára csak azok a 2022-ben bemutatott filmek kerültek, melyek legalább 100 értékelést kaptak a felhasználóktól. Ennek alapján egészen meglepő eredmény született: a legtöbben a kevéssé ismert Sofia Carson és Chosen Jacobs főszereplésével készült Bíbor szívek (Purple Hearts) című romantikus filmre voltak kíváncsiak, melyben egy feltörekvő zenészcsaj váratlan módon találja meg az igaz szerelmet egy katona karjaiban. Akik megnézték, szerették Elizabeth Allen Rosenbaum alkotását, hisz 76%-osra értékelték, amivel épp csak lecsúszott a dobogóról.

A második helyen szintén egy Netflix-film, a Két világ között (The In Between) végzett, melyben egy fiatal lány túlél egy autóbalesetet, de a barátja nem. Ezután úgy gondolja, hogy a fiú megpróbál kapcsolatba lépni vele a túlvilágról. Az első helyezetthez hasonlóan ismeretlen alkotógárda könnyfakasztó sztoriját láthattuk, mely az értékelések tekintetében 75%-kal a megosztott 5. helyen áll.

Úgy tűnik, 2022-ben a nézők legjobban a szerelemre vágytak, még ha nem is a legnagyobb sztárok megformálásban jutottak a szívre ható élményhez.

A filmadatlapok szerint csupán a harmadik Joseph Kosinski blockbustere, a Top Gun: Maverick, viszont a legtöbb és legmagasabb értékelést (87%) ez a film kapta: a hazai nézők a Top Gun 2-t tartották az év legjobb filmjének. A negyedik helyen Az elveszett város végzett Sandra Bullockkal a főszerepben, bár a tetszési indexe ennek a filmnek volt a legalacsonyabb, csupán 64%. Végül az ötödik legkeresettebb filmnek bizonyult csupán az Avatar: A víz útja, ám 80%-kal ez lett a harmadik legjobb film a hazai nézők körében.

A hatodik helyen egy újabb Netflix – és egy újabb, ezúttal spanyol romantikus – film, Az ablakomon át áll.

Végül a felsorolásból nem maradhat ki a Columbia Pictures Ahol a folyami rákok énekelnek című, romantikus elemekben is bővelkedő felnövéstörténete, melynek bár adatlapját csak a hetedik leggyakrabban tanulmányozták a nézők, azok, akik megnézték, a harmadik legjobb filmnek ítélték. Ezek alapján az rajzolódik ki, hogy meglehet a streaming tartalmak előre törtek a nézettségi listákon, a közönség tetszését még mindig a hollywoodi alkotások nyerik el leginkább. A 8., 9. és 10. helyen olyan sikerfilmek végeztek, mint a szintén netflixes Hétvégi kirándulás, a Fekete telefon és Brad Pitt akciófilmje, A gyilkos járat.

Nyitókép: Sofia Carson és Nicholas Galitzine a Bíborszívekben (fotó: Netflix)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!