by artisbusiness.hu 2023. Aug 21.

Kétszáz éves a Miskolci Nemzeti Színház

A jubileumot kiállítással, könyvbemutatóval, díszelőadással és koncerttel ünnepelik augusztus 24-én.

A tatárok Magyarországban (1819) című darab díszbemutatóját, csakúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt, délután öt órakor tartják, az este pedig egy nagyszabású ünnepséggel zárul Miskolc belvárosában.

A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínházát Miskolcon nyitották meg 1823. augusztus 24-én. A bicentenáriumra nagyszabású ünnepséggel készül a színház és a város. A teátrum azzal tiszteleg az alapítók emléke előtt, hogy az ünnepi programsorozat nyitóelőadásaként ugyanazt a színdarabot mutatja be, mint elődeik anno.

A nagyszínházba érkezők délután először egy, a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből származó plakátkiállítást tekinthetnek meg. Ezután Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A teátrum történelmét bemutató kötetet a bicentenárium alkalmából írta a szerzőpáros.

Kétszáz évvel ezelőtt, délután öt órakor Kisfaludy Károly A tatárok Magyarországban című művével nyitotta meg kapuit a miskolci színház. Az idén Szőcs Artur rendezésében újból látható darab egy ideális világról mesél; a hazafiság, az áldozatkészség és a nagylelkűség drámája. Eme erények gyakorlásában a magyarok és a tatárok szinte versengenek egymással. A dráma a nyelvújítás előtti archaikus nyelven íródott, amely a mai fül számára vagy komikus, vagy érthetetlen, a mű újjáélesztéséhez tehát elkerülhetetlen, hogy a darab minden erényét megőrizve, a XXI. századi nézők számára is élvezhetően szólaljon meg a színpadon. Ezt az organikus korrekciót a rendező, Szőcs Artur végezte el.

Forrás: miskolc.ezalenyeg.huForrás: miskolc.ezalenyeg.hu

Este nyolckor a színház egykori és jelenlegi tagjai koncertet adnak, majd egy születésnapi pezsgőparti keretében a város polgáraival együtt fújják el a születésnapi torta kétszáz gyertyáját. Az ünnepség szervezői játékot is hirdettek a színház Facebook-oldalán. A nyerteseket vendégül látják a jubileumi kétszáz szelet torta egyikére. Mindez a Desszertem, a Teddy Cukrászdája, a Süt a Nap Vegán Bisztró, a Kisgergely Cukrászda, a The Sweets Bar, a Falánk Fanny Miskolc és azÉden Cukrászda felajánlása révén vasul meg.

A Szent István téri programok létrejöttét a Miskolci Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. támogatta.

Lásd még:

Lebontani a felnőttség falait
– Beszélgetés Szabó Máté rendezővel, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjével

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása a Miskolci Nemzeti Színház Facebook-oldala.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!