by artisbusiness.hu 2024. Feb 23.

Könyvesboltot és galériát nyit Párizsban az Yves Saint Laurent

– A ritka könyvek mellett bakelitlemezeket is árulnak majd, és kiállításokat is szerveznek

Az Yves Saint Laurent luxus divatházat 1962-ben alapította Yves Saint Laurent és partnere, Pierre Bergé. A divatház haute couture (az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkek), konfekció, bőr kiegészítők és lábbelik gyártására specializálódott. A divatházat 1993-ban 600 millió dollárért vásárolta fel a Sanofi gyógyszerkonszern, 1999-ben pedig a Gucci magát az YSL-márkanevet is megvette.

Maga Saint Laurent 2002-ben vonult vissza hivatalosan a tervezéstől: a látványos búcsúbemutatón kedvenc modelljei, köztük Naomi Campbell is felvonult, Catherine Deneuve pedig egy szerelmes dalt is elénekelt. A 2008-ban elhunyt tervező egykori párizsi műterme helyén 2017-ben múzeum nyílt: a 450 négyzetméteres területen bemutatják a híres divatmárka fejlődését, történetét, valamint az egykori műterem hangulatát is megidézik. 

Yves Saint Laurent a kertjében, a rue de Babylone 55 szám alatt, Párizs, 1978 (fotó / forrás: Guy Marineau / Musée Yves Saint Laurent Paris)Yves Saint Laurent a kertjében, a rue de Babylone 55 szám alatt, Párizs, 1978 (fotó / forrás: Guy Marineau / Musée Yves Saint Laurent Paris)

Az elmúlt években az Yves Saint Laurent luxus divatház filmgyártó céget indított, megnyitotta eddigi legnagyobb márkaüzletét a párizsi Champs-Élysées-n, és bevezetett a piacra egy új ékszercsaládot. A márka 2024-ben a kulturális vonalon is babérokra tör: Párizs szívében nyitnak egy új könyvesboltot, amely művészeti galériaként is működik. A Saint Laurent Babylone névre keresztelt helyen olyan könyveket árulnak majd, amelyekből már nem gyártanak új példányokat. Az utolsó kötetek mellett bakelitlemezeket és Leica fényképezőgépeket is lehet majd kapni. A ritkaságnak számító könyveket mintegy szobrokként állítják ki, stílusosan egy vintage Pierre Jeanneret építész tervezte íróasztalon. 

Az üzlet belülről (forrás: numero.com)Az üzlet belülről (forrás: numero.com)

A művészeti üzletben rendszeresen szerveznek a jövőben kiállításokat is: elsőként Rose Finn-Kelcey munkáit mutatják be, aki pont tíz éve hunyt el. A brit művészeti világ kultikus alakja az 1970-es években feminista performanszművészként vált híressé. Sokféle műfajban alkotott, készített installációkat és szobrokat, fényképezett, valamint videókat és papírmetszeteket is kreált. A mostani tárlaton kiállítják egyik legemblematikusabb művét, a Here is a Gale Warning című 1971-es fényképet, amely egy zászlóról készült. A zászlót – amelyen a Here is a Gale Warning felirat olvasható – a művész a londoni Alexandra Palace fölé tűzte ki. Ugyanez ez a darab jelenleg a londoni Tate Britain tetején lobog; része egy nagyobb zászlósorozatnak, amelyet Rose-Kelcey helyezett el. 

(forrás: Cultured)

Lásd még:

A luxus kézitáska mint kapudrog

A Sotheby’s aukciósházzal közösen szervezett jótékonysági árverést a Louis Vuitton

„A műgyűjtés benne van a belgák DNS-ében” – Új irodába költözött a Christie’s aukciósház brüsszeli kirendeltsége, amely reményeik szerint a gyűjtők kulturális központjává válik

Nyitókép: a Saint Laurent Babylone Párizsban (forrás: sortiraparis.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!