by artisbusiness.hu 2022. szept 13.

Közelebb a Radnótihoz

–  A Radnóti Színház minifesztivállal ünnepli meg újranyitását

A Radnóti Színház társulata négy évig tartó kényszerhelyzet után végre ismét birtokba veheti a teljes színpadot, visszatér A párnaember és a III. Richárd is. A színpadavatást minifesztivállal ünnepli a színház. Négy kortárs ősbemutatóval készülnek erre az évadra, amelyből három magyar szerző műve. Mind szívet melengető, emberi történet, amire ínséges időkben nagy szükség van.

III. Richárd (forrás: radnotiszinhaz.hu)

Gőzerővel dolgozott nyáron is a Radnóti Színház, hogy a szomszédos építkezés miatt ideiglenesen elvett és nyár végén visszakapott színpadrészüket integrálják a színházhoz. A párnaember ötvenedik előadásával avatják fel a teljes színpadot szeptember 11-én, vasárnap. Az előadást két és fél éve nem játszották, így többszörös az öröm az évad első játéknapján. A teljes színpadra való visszatérést szeptember 24-én, szombaton együtt ünneplik a nézőkkel: a Közelebb a Radnótihoz a Visszatérés napja elnevezésű nyílt napon a társulat színes programokkal várja a közönséget. Kováts Adél az évadnyitón a praktikus információk megosztása mellett így biztatta a társulatot: „Soha nem szabad elveszítenünk a hitünket a színházban, az alkotásban – bármennyire is rossz idők járnak. A színház mindig lehetőség, a színházcsinálás közösségi munka, az önkifejezés mindig lehetőség arra, hogy értéket közvetítsünk. A körülmények változhatnak, de amíg ez a lehetőség adott, addig ezzel élünk, és egy művészembernek ez boldogság. Gazdasági és energiaválság van, háború dúl mellettünk, még inkább fontos, hogy az emberi értékek mentén fejezzük mi magunkat.”

A kortárs szerzők művei is ezt az értékközpontúságot erősítik, négy szívmeleg történetet választottak erre az évadra. A 2022/2023-as évadot az Álom luxuskivitelben című előadással nyitják; Truman Capote kisregényének Richard Greenberg által írt, Hárs Anna remek fordításának színpadi változata először látható Magyarországon. Az előadást Valló Péter rendezi Sodró Elizával és Rusznák Andrással a főszerepben. Decemberben mutatják be Szálinger Balázs legújabb drámáját, a Kályha Katit, Rusznyák Gábor rendezésében, a címszerepben Kováts Adéllal. A vége, Bartis Attila 2015-ben megjelent ikonikus regénye, amit Nagy Péter István visz színre Mikó Csaba adaptációjában. A bemutatók sorát tavasszal Hajdu Szabolcs rendezése zárja egy saját, a Radnóti Színház színészeire írt darabbal, a Legközelebbi emberrel.

A Párnaember (forrás: radnotiszinhaz.hu)

Jó hír, hogy visszatér szülési szabadságáról és visszaveszi szerepeit Lovas Rozi, az Antigonéban ő lesz Iszméné, valamint ez évtől a társulathoz szerződik a frissen diplomázott Berényi Nóra Blanka, aki már eddig is több radnótis előadásban szerepelt, többek között a 451 Fahrenheitben és az Ikrek havában. A Futótűzben Hámori Ildikó látható a Nagymama szerepében, az Antigonéban Eurüdiké szerepét Kováts Adél veszi át.

A közelebb hívószó végigkíséri a Radnóti egész évadát eszmeiségében és az imázsfotókon is, amelyek elkészítésére idén Csoszó Gabriellát kérte fel a színház. A fotókat a szeptember 24-ei színpadavatón láthatók először.

Ünneppel kezdték és ünneppel is zárták az évadnyitót, a negyven éve a Radnótiban dolgozó Ádám Erika férfiöltöztetőt köszöntötte a társulat.

Az előadásokhoz Túlélő, Rebellis és Sors bérleteket is kínálnak. További információk ITT.

Nyitókép: A Radnóti Színház társulata (fotó: Falus Krisztina)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!