by artisbusiness.hu 2022. júl 19.

Lemondott Sabine Schormann, a documenta fifteen igazgatója

„A művészi szabadságnak is vannak határai.”

Antiszemita jellege miatt botrányt kavart egy kiállított festmény a világ legnívósabb művészeti kiállításán. A német documenta igazgatója, Sabine Schormann lemondott posztjáról.

A németországi Kasselban 15. alkalommal rendezték meg a világ legismertebb modern művészeti kiállítását. A rendezvény kurátora idén nem egy személy, hanem egy művészkollektíva, az indonéziai Ruangrupa. Az esemény fő üzenete: javítanunk kell a világon.

„A világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán, a kasseli documentán néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakartak egy műalkotást, amely antiszemitának tartott részletével felháborodást váltott ki. A Taring Padi indonéz művészkollektíva által amúgy nem most, hanem 2002-ben készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagy méretű transzparens eltávolítását. A képen többek között egy disznóarcú katona is látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel” – közölte a szombat.org.

Forrás: spiegel.de

Sabine Schormann, a rendezvény igazgatója így nyilatkozott a botrányról: „Antiszemita ábrázolásoknak nincs helyük Németországban, még egy világméretű művészeti kiállításon sem”.

„Az izraeli nagykövetség felháborodását fejezte ki a kép miatt, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann-nak, a documenta igazgatójának azonnali elbocsátását követelte. Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései” – hangsúlyozta a nagykövetség.

„A kiállítás megnyitója után kezdték bírálni a Taring Padi indonéz művészeti csoport People’s Justice című festményét, mert az a német kormány és zsidó csoportok szerint is túl messzire ment. Ezért eltávolították a képet. A kifogásolt képen több antiszemita motívum is látható volt: például egy disznóarcú alak Dávid-csillagos sállal és Moszad feliratú sisakban, illetve egy ortodox zsidókra emlékeztető, pajeszos figura, akinek fekete kalapján az SS felirat szerepelt, agyarai voltak, és vérben forgó szemei" – olvasható a 444.hu cikkében.

„A botrány kirobbanása után a Ruangrupa elnézést kért, amiért nem ismerték fel installálás előtt az antiszemita elemeket, és bocsánatot kértek a szintén indonéz alkotók, a Taring Padi tagjai is az okozott sérelemért. Azt mondták, a mű »semmilyen módon nem állt kapcsolatban az antiszemitizmussal«, hanem »a militarizmus és a Suharto 32 éves indonéziai katonai diktatúrája alatt tapasztalt erőszak elleni kampány része volt« ”.

Schormann helyére hamarosan kineveznek egy ideiglenes igazgatót.

A 15. kasseli documentáról közölt cikkünk ITT olvasható.

Nyitókép: Sabine Schormann (forrás: szombat.org)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!