by artisbusiness.hu 2023. Feb 21.

Márciusban újra RÉS Döntés

A SÍN Művészeti Központ részvételi támogatási programjában 24 pályázó március 4-én egy zárt körű program keretében mutatja be a beadott ötleteit, majd együtt döntenek arról, hogy kik kapjanak támogatást.

A SÍN 2022-ben indította el a magyarországi előadó-művészet területén egyelőre egyedülálló programját. A RÉS egy olyan kísérlet, ahol azok döntenek a támogatás felosztásáról, akik pályáznak. Bármilyen szakmai programmal, tervvel jelentkezhetett bárki, aki a kortárs, független előadó-művészeti területen dolgozik, alapvetően Magyarországon és ötletét meg tudja valósítani.

A program 2023-ban is folytatódik. A produkciós ház 3.000.000 forintos támogatási összeget írt ki nyílt pályázati felhívásban minden, a kortárs, független előadó-művészetben aktív szabadúszó művész, művészeti menedzser, művészeti kollektíva és szervezet számára. Idén közösségi adományozási kampányt is szerveztek az adjukössze.hu felületén, amelyet március 3-án zárnak le. Az összegyűlt pénz a pályázati alapot növeli.

RÉS Döntés, 2022 (forrás: SÍN Művészeti Központ)

A részvételi támogatás több, különböző finanszírozási modell gyűjtőneve, melyekben az a közös, hogy a rendelkezésre álló pénzügyi forrásról az a közösség dönt, akik a megítélt összegek kedvezményezett köréhez tartoznak.

A RÉS program célja a többi között alternatív támogatási rendszerek megismerése, fejlesztése és terjesztése a hazai kortárs előadó-művészet területén, és az együttműködésre való nyitottság bátorítása.

A 2009-ben alapított SÍN Művészeti Központ egy budapesti székhelyű, kortárs előadó-művészettel foglalkozó produkciós ház, négy tágas táncstúdióval. Évente több, mint száz művészeti formáció próbáihoz, alkotásaik létrehozásához és kutatási folyamatokhoz biztosít teret. A SÍN küldetése egy partneri kapcsolatokon alapuló, kreatív alkotói közeget teremtő „safe space”, azaz biztonságos tér létrehozása és a társadalom kritikai szemléletmódjának kialakításához, fenntartásához, fejlesztéséhez való hozzájárulás.

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: SÍN Művészeti Központ

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!