by artisbusiness.hu 2021. okt 21.

Maxim Vengerov és a MÁV Szimfonikusok Pécsett

Ünnepi hangverseny a Kodály Központban

A Kodály Központ fennállása tizedik évfordulójának méltó megünneplését 2020-ban megakadályozta a koronavírus-járvány, így az ünnepi évadra közel egy év késéssel kerül sor. A jubileumi évad kiemelt eseménye 2021. október 25-én, a MÁV Szimfonikus Zenekari Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. együttműködésében megvalósuló hangverseny, melyen a szintén múlt évben jubiláló, alapításának 75. évfordulóját ünneplő budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar játszik Takács-Nagy Gábor vezényletével.

A koncertet az teszi még ünnepibbé, hogy tizenegy év után újra a Kodály Központ pódiumára lép a világhírű hegedűművész, Maxim Vengerov. 2010 decemberében az ő vezényletével adta első nyilvános hangversenyét az új Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar. Ekkor Vengerov így nyilatkozott a hangversenyteremről: „Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit...”.

Maxim Vengerov (forrás: a művész Facebook-oldala)

Maxim Vengerov hegedűművész 1974-ben született, ötéves korában kezdett hegedülni. Tízéves korában első díjat nyert a Fiatal Hegedűsök H. Wieniawsky Nemzetközi Versenyen, 1990-ben Londonban megnyerte a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyt, azóta koncertező hegedűművész. Már az első években több CD-je jelent meg, és ezekre lemezdíjak sokaságát kapta. Intenzíven foglalkozik vezényléssel is. Sokfelé tanít, többek között Svájcban a Menuhin Zeneakadémián és a Londoni Királyi Zeneakadémián. Az 1727-ben készült „ex-Kreutzer” Stradivari hegedűn játszik, Jasha Heifetz egykori vonójával.

Takács-Nagy Gábor (forrás: jegy.hu)

A hangverseny karmestere Takács-Nagy Gábor, aki 1956-ban született, a nevét viselő vonósnégyes – Takács Quartet – révén vált világhírűvé. A kvartett ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokba, Coloradóba, és tagjai ott is telepedtek le. Takács-Nagy Gábor 1992-ben kivált az együttesből és visszaköltözött Európába, azóta Svájcban él, a genfi Zeneakadémia tanára. 2002 óta vezényel, 2007 óta a Verbier Festival (Svájc) Kamarazenekarának zeneigazgatója, koncertjein világhírességek szerepelnek. 2011-től kezdődően az angol Manchester Camerata zenekar vezető karmestere. A MÁV Szimfonikus Zenekarnál 2010-től 2012-ig vezető karmester és művészeti vezető volt, jelenleg a zenekar állandó vendégkarmestere.

Az esten Johannes Brahms két műve hangzik el, a zeneszerző életművének legderűsebb darabjai közül.

Műsor
Brahms: II. szimfónia
Brahms: Hegedűverseny

Közreműködik:
Maxim Vengerov (hegedű)

Vezényel:
Takács-Nagy Gábor

Rendező:
MÁV Zenekar és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

További információk az esemény Facebook-oldalán.

Lásd még Maxim Vengerovval készült interjúnkat.