by artisbusiness.hu 2023. Jun 04.

Megválasztotta Tarr Béla utódját a Magyar Filmművészek Szövetsége

A szervezet egyhangú szavazással választott új elnöke, Muhi András Balázs Béla-díjas filmproducer, filmrendező demokratikus filmkészítési rendszer kialakítására törekszik.

A tisztújító közgyűlés döntése értelmében az elnökség tagjai: Dér Asia, Hermann Krisztina (ügyvezető főtitkár), Schwechtje Mihály, Szabó Éva Andrea, Szabó Gábor, Temple Réka. A leköszönt elnököt, Tarr Bélát ugyancsak egyhangú szavazással tiszteletbeli elnökké választották.

Beszélgetés Muhi Andrással a hazai filmszakma helyzetéről, támogatásáról, valamint elnöki terveiről:

A Magyar Filmművészek Szövetsége nyilvánosságra hozta a Magyar Producerek Szövetsége májusi közgyűlésén, a magyar filmipar hatékonyabb működése érdekében tett javaslatait:

„Fontosnak tartjuk a produkciók adminisztrációs terheinek jelentős csökkentését, az NFI–Filmiroda –NAV előírásainak és elvárásainak összehangolását.

Javasoljuk a teljes pályázati rendszer felülvizsgálatát.

Az elmúlt évek sikeres Inkubátorprogramja továbbra is maradjon meg az NFI által meghatározott prioritások között.

Javasoljuk a Filmtörvény és a Médiatörvény meglévő ellentmondásainak tisztázását.

A magyar filmek és a nemzetközi produkciók iparági költségei egyre nőnek, kezd megerősödni egy kettős ár/bér és foglalkoztatási politika a magyar filmek és a nemzetközi produkciók gyártása között, ennek egyik lehetséges feloldása volna, ha a magyar filmek arányosan részesülnének a nemzetközi produkciók hazai költéséből, tehát az ebből befolyt pénz legalább 10%-a fordítódjék a hazai filmek finanszírozására.

Továbbra is fontos partnere a hazai filmgyártásnak az Eurimages, sokkal szorosabb együttműködésre kellene törekednünk, hogy a magyar filmek folyamatosan részesei lehessenek az európai filmgyártásnak.

Új forgalmazási stratégia kidolgozásának szükségessége itthon és külföldön, Magyarországon a piacot gyakorlatilag monopolhelyzetben tartja egy forgalmazó és az ezzel szorosan együttműködő mozihálózat, ami gyakorlatilag kizárja a tisztességes verseny lehetőségét, újra meg kell teremteni a vidéki filmvetítések feltételeit.

Szükségesnek tartjuk egy hosszú távú nemzetközi forgalmazási stratégia kidolgozását, ami túlmutat a jelenlegi néhány fesztivál mellett működő filmvásáron való részvételen.

Fontosnak tartjuk, hogy kapjanak nagyobb szerepet a magyar nagykövetségek, kulturális intézetek, tartsanak rendszeres bemutatókat az állomáshelyükön, ahová az adott ország forgalmazóit is meghívják.

Épüljön be a magyar külgazdasági stratégiába a hazai tartalmak értékesítésének ösztönzése.

Kezdeményezzük, hogy a mozijegyek elszámolhatósága kerüljön be a többi kulturális támogatás közé, mint a színházjegy vagy a koncertjegy, jelenleg a mozijegy nem számolható el a NAV rendszerében.

Dr. Nagy Endre
elnök
Magyar Producerek Szövetsége”

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Muhi Andrási (forrás: RTL)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!