by MÁV Szimofonikus Zenekar 2021. Oct 18.

Meseíró pályázat általános iskolai diákok számára

A zene felfedezése, a hozzá való kapcsolódás hatalmas élmény, életre szóló kapcsolatot, sőt szerelmet alapoz meg. A MÁV Szimofonikus Zenekar most ennek a kapcsolatnak feltárására invitálja az általános iskolás diákokat mese- és novellaíró pályázatában. A pályázatra október 22-ig lehet pályázni.

A MÁV Szimfonikus Zenekar zenei témájú mese- és novellaíró pályázatot hirdet általános iskolás diákok és osztályok számára.

A pályázat célja, hogy a résztvevők saját valós, vagy elképzelt történetekkel mutassák be, milyen élményt nyújthat a zene felfedezése, megismerése és szeretete.

A pályázók legjobb írásai alapján a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei az eredményhirdetéssel egybekötött hangversenyen olyan zeneműveket adnak elő, amelyek a diákok történeteire reflektálnak.

A pályázat legfőbb célja azonban a diákok szemléletformálása a zenéhez kapcsolódó irodalmi alkotások – mese, novella – készítésével, valamint a gyerekek íráskészségének, fantáziájának erősítése.

Ki pályázhat?

A diákok két korcsoportban indulhatnak egyéni vagy osztályszinten. Budapesti, Pest megyei diákok jelentkezését várják, akik nyugodtan támaszkodhatnak bármilyen pedagógus vagy nagykorú személy segítségére.

  1. korcsoport: alsó tagozatos diákok (1-4. osztályos tanulók)
  2. korcsoport: felső tagozatos diákok (5-8. osztályos tanulók)

Amennyiben osztályként szeretnének indulni, fontos, hogy a csapattagok ugyanabba a korcsoportba tartozzanak.

Pályázni olyan, a pályázó önálló alkotásának tekinthető magyar nyelvű mese vagy novella megírásával lehet, amelynek zenei vonatkozása van.

A mese címe: A HARSONA

A meséből a következő lényeges információknak kell kiderülniük:

  • Ki a főhős? Legyen kapcsolata a harsonával.
  • Ki, vagy mi indítja el az útján? Mi a vágya, célja, küldetése?
  • Milyen akadályokkal kell megküzdenie az útja során?
  • Ki vagy mi segíti őt?
  • Hogyan éri el végül a célját?
  • Mi lesz végül a jutalma?

Minden pályázó csak egy művel indulhat, amely más pályázaton nem vett részt, illetve publikálásra nem került. A műveket az első korcsoportban minimum kétezer, a másodikban minimum háromezer karakter terjedelemben várják, amibe a szóközök is beleszámítanak.

A pályaművekhez külön dokumentumban mellékletként csatolhatók illusztrációk, rajzok, egyéb vizuális elemek, a zsűri azonban kizárólag az írott anyag minőségét veszi figyelembe a döntésnél.

Trombone Painting by Michael Creese

Mit értékel a zsűri?

A zsűri a következő szempontok alapján értékeli az írásokat:

ALAPÖTLET

Mi az alapötlet, az hogyan kap zenei tartalmat, illetve hogyan kapcsolódik össze a meseszerűséggel vagy a novellai megvalósítással?

KREATIVITÁS

Eredetiség; képzeletgazdagság

ÍRÓI KÉSZSÉG

Nyelvi kifejezőkészség; szókincs; érthetőség; humor

Megjegyzés: a helyesírási hibák nincsenek jó hatással a zsűrire!

TÖRTÉNETFEJLŐDÉS

Fordulatosság; izgalom; csattanó

A zsűri tagjai: Fenyő Gábor, az Unokák és nagyszülők c. hangversenysorozat szerkesztője, Seidl Dénes trombitaművész és műsorvezető, Dénes-Worowski Marcell karmester és nagybőgőművész, Gyivicsán György harsonaművész és pedagógus.

Mit lehet nyerni?

Korcsoportonként a három legjobbnak ítélt pályaművet díjazzuk.

I. helyezett: 60.000 (hatvanezer) Ft összegű díj

II. helyezett: 40.000 (negyvenezer) Ft összegű díj

III. helyezett: 20.000 (húszezer) Ft összegű díj

A díj elsősorban tárgyjutalom, de a szervező döntése szerint a díj értékének összeghatáráig kiegészíthető vagy helyettesíthető vásárlási- vagy ajándékutalvánnyal is.

Minden pályamű, amelyet a szakmai zsűri közlésre alkalmas színvonalúnak talál, megjelenési lehetőséget kap a Zenekar 2021. december 11-i ifjúsági hangversenyének műsorfüzetében. Az 1. korcsoportban indulók garantált nyereménye a Zenekar Zene-Tér-Kép Játszókönyve, ezen felül minden pályázó meghívást kap a 2022. március 19-i ifjúsági hangversenyre, ezen felül elismerésben, valamint apró meglepetésben részesül, amely a 2021. december 11-i hangversenyen kerül átadásra.

A szervező fenntartja a jogot megosztott díjak odaítélésére, továbbá arra, hogy indokolt esetben ne osszon ki minden díjat.

A díjazottakat e-mailben értesítik, illetve nevüket a Zenekar honlapján teszik közzé.

Fontos dátumok

Mese beérkezésének határideje: 2021. október 22. (péntek) 24:00 óra

Az elbírálás határideje: 2021. november 7.

Nyertesek értesítése: 2021. november 14-ig

A nyertes mesék, illetve azok alapján inspirált koncert időpontja, helyszíne: 2021. december 11. 10:00, Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

Hogyan lehet pályázni?

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, azt az office@mavzenekar.hu e-mail címre várjuk. A pályázatot word, a rajzot, illusztrációt (ha van) pdf, jpg vagy png kiterjesztésű fájlként kell mellékelni. A pályázathoz a kitöltött pályázati adatlapot is csatolni kell! Kézírásos/szkennelt pályázatot nem fogadunk el. Ha a pályázó még nem tud word dokumentumot készíteni, kérje a szülő vagy pedagógus segítségét.
A jelentkezési űrlap letöltéseITT.

További információk

Nevezési díj nincs.

A pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul, hogy ha elismerésben részesül a pályaműve, akkor lemond a jogdíj követeléséről és a díjazott mesét vagy annak részletét a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány szabadon publikálhatja – nyomtatott vagy elektronikus formában, valamint felolvasással -, illetve felhasználhatja zenei edukációs tevékenységéhez.

Sok sikert és jó munkát kívánunk a pályázóknak!

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!