by artisbusiness.hu 2023. May 06.

Mesterek és tanítványok huszonöt éve a MOME Doktori Iskolában

Az évfordulót az intézmény az iskolateremtés történetét feldolgozó, átfogó kiállítással, innovatív installációval és szakmai konferenciával ünnepli.

Negyedszázados a MOME szellemi műhelye, a Doktori Iskola, ahol a magyar vizuális és tárgykultúra, az építőművészet meghatározó alkotói szereztek fokozatot, és olyan szakemberek tanítottak, mint Rubik Ernő, Scherer József, Janáky István vagy Ernyey Gyula. 

Máté Gábor: Philémón álma (forrás: MOME)Máté Gábor: Philémón álma (forrás: MOME)

Interaktív, „digitális könyvszekrényben” kutathatunk doktori dolgozatok és a hozzájuk kapcsolódó mestermunkák között, valamint legendás mester-tanítvány anekdotákat is hallhatunk majd abban a kicsit több mint két hétig látható innovatív kortárs építészeti látványvilágra épülő installációban, amely május 11-től fogadja a MOME Campuson a látogatókat.

A huszonöt éves évfordulóját ünneplő MOME Doktori Iskola nem csak az intézményt, de az azzal együtt kialakult, aktív szakmai közösséget is szeretné láthatóvá tenni. Több alkotói generáció együtt tette azzá a Doktori Iskolát, ami ma: sokszínű tudásbázissá, amely elismeri a régit, és mindig nyitott az újra. Az intézmény az elmúlt huszonöt év rektorainak – Schrammel Imre, Droppa Judit, Kopek Gábor és Fülöp József – aktív közreműködésével válhatott a terület meghatározó szereplőjévé.

Góg Angéla: A jövő asztala (forrás: MOME)Góg Angéla: A jövő asztala (forrás: MOME)

A kiállítás kurátora, Kovács Dániel, a Kortárs Építészeti Központ kuratóriumi tagja, korábban több az egyetemet érintő folyamatot kísért végig építészeti szakemberként, a kiállítás koncepcióját összefoglalva elmondta, hogy a MOME Ground tereiben, a Doktori Iskola régi és új helyszínét összekötő, képzeletbeli tengelyen elhelyezett, az újrahasznosíthatóságot is szem előtt tartó installációt a XORXOR-ral közösen hozták létre, a munkával a közösséget és annak eredményeit szeretnék ünnepelni. Kiemelte: „A száraz, kronologikus áttekintés helyett az egyetem polgárait és az idelátogatókat is megszólító, interaktív, immerzív digitális installációt is magába foglaló kiállítást láthatunk majd.”

Harmati Hedvig: Fonatpozíció (forrás: MOME)Harmati Hedvig: Fonatpozíció (forrás: MOME)

Az eseménysorozat az 1998 óta működő intézmény karakterét adja vissza, annak holisztikus szemléletét, befogadó légkörét, ahol a gondolkodás szabadsága és a tudományterületeken átívelő közös munka termékeny kutatói közeget teremt. Az itt folyó tudományos munkába is betekinthet az, aki ellátogat majd a kapcsolódó A kanál és a város. A hétköznapi élmények megtervezése című háromnapos nemzetközi konferenciára, melyen kiemelt előadóként vesz részt a hétköznapi esztétika területének egyik úttörője, az azóta klasszikussá vált Everyday Aesthetics (A mindennapok esztétikája) című könyv szerzője, Yuriko Saito, a Rhode Island School of Design nyugalmazott professzora az Egyesült Államokból.

Számos más izgalmas nemzetközi előadó mellett még két keynote speaker tart majd előadást, egyikük az Izraelből érkező Michalle Gal professzor, akinek több könyve után most jelenik majd meg a Introduction to Design Theory (Bevezetés a designelméletbe) című átfogó munkája, és Ben Highmore, a Sussex Egyetem kulturális tudományok tanszékének professzora, akinek idén adták ki legfrissebb könyvét, Lifestyle revolution: How taste changed class in late twentieth century Britain (Életmód forradalom avagy hogyan változott meg Nagy Britanniában az ízlés a huszadik század második felében) címmel.

Kudasz Gábor Arion: Humán (forrás: MOME)Kudasz Gábor Arion: Humán (forrás: MOME)

A több európai egyetem partnerségével rendezett konferencia a dizájn egyszerre hétköznapi és összetett mivoltát járja körbe a tárgyak és eszközök, terek és környezetek, illetve a szokások és gyakorlatok hármas vonatkozásában.

A MOME mesterszakjaira épülő legmagasabb tudományos és művészeti képzés három design és művészeti ágban, valamint egy tudományágban valósul meg, interdiszciplináris együttműködésekre alapozva szellemiségét. Induláskor olyan iskolateremtő mesterek kísérték a doktoranduszokat, mint Rubik Ernő, Scherer József, Ernyey Gyula, Janáky István, Reimholz Péter és Péter Vladimir, Ferencz István, Turányi Gábor, Zsótér László és Simon Károly.

A Harmati Hedvig DLA textilművész vezette rangos hazai és nemzetközi vendégelőadókat rendszeresen felvonultató Doktori Iskola nyitott az eltérő tudományterületekről érkező hallgatók felvételére, az elmúlt negyedszázad alatt több mint félezer hallgatót fogadott, közülük 140 szerzett művészeti vagy tudományos doktori fokozatot. Itt végzett kutatásaik, alkotómunkájuk eredménye új tapasztalatokkal, innovációkkal és tudományos eredményekkel gazdagította a hazai és nemzetközi szakmát.

További információk:
„Varietas” – MOME D25 Évfordulós kiállítás
Helyszín: MOME Ground
Kiállításmegnyitó időpontja: május 10., 18 óra
A kiállítás látogatható: május 11-25-ig, minden nap 10–18 óráig
Facebook-esemény
A D25 „Varietas” kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány által támogatott esemény.

Designing Everyday Experience – International Conference
Helyszín: MOME Auditórium
Időpont: május 11–13.
A konferencia részletes programja.

A konferencia az Everyday Aesthetics Network partnereként és a Cumulus Association valamint a Global Voices, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány programja támogatásával valósul meg.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: MOME (fotó: Lakos Máté)

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!