by artisbusiness.hu 2023. Sep 07.

Mi marad meg egy képből, mielőtt plakát lesz?

Szeptember 14-én nyílik Gordon Eszter fotóművész Takarásban című kiállítása a Jurányi Galériában.

Gordon Eszter a Práter utcai fényképész szakiskolát követően angol és orosz irodalom- és nyelvtanári, majd kulturális menedzseri diplomát szerzett az ELTE-n. Másfél évtizedig az Örkény Színház előadásainak művészi dokumentációját készítette, továbbá dolgozott a Nemzeti Színháznak, a Bárka Színháznak, a Budapesti Operettszínháznak, a Rózsavölgyi Szalonnak és a Gólem Színháznak. Néhány éve hasonló munkát végez a Vígszínházban is.

Számos film standfotósaként működött közre, felkérést kapott mások mellett Jancsó Miklóstól, Gothár Pétertől és Herendi Gábortól. A médiában csaknem három évtizede jelennek meg rendszeresen fotói. Az elmúlt években több mint ötven könyv illusztrálásával, lemezborítók és óriásplakátok készítésével is megbízták. Gordon Eszter tíz éve tanít színházi fotográfiát a Budapesti Metropolitan Egyetemen és vizuális látásmódot a Freeszfe Egyesület tavaly előtt indult művészeti kommunikáció képzésén. 2021-ben beválasztották a Magyar Újságíró Szövetség Elnökségébe.

„Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz, szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani. Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése” – mondja Gordon Eszter. 

Jelenet az az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című előadásából, amelyet Bagossy László rendezett (fotó: Gordon Eszter) Jelenet az az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című előadásából, amelyet Bagossy László rendezett (fotó: Gordon Eszter)

Két éve kapott felkérést a Jurányi Háztól, Rozgonyi-Kulcsár Viktóriától és Vég Szilviától, hogy a havonta megjelenő, László Zsuzsanna által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsen portrékat. 

„Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen. A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez. Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a »teljes fotó« nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem, ne pusztán egy »plakátkiállítás« szülessen: szerettem volna megmutatni, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül" – mondja Gordon Eszter. 

Így jött létre a TAKARÁSBAN című kiállítás, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.

A kiállítást Bánfalvi Eszter nyitja meg. Megtekinthető november 30-ig. 

Lásd még:

Hamarosan indul az eSzínház Fesztivál ’23

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Gordon Eszter (fotó: Keleti Éva)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!