by artisbusiness.hu 2023. May 25.

Művészettel való nevelés, tanítás és gyógyítás

Június 14-én kezdődik és három napon át tart a 6. Művészetpedagógiai Konferencia

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Művészetpedagógiai Konferenciát, amelybe először kapcsolódik be főszervezőként a Magyar Képzőművészeti Egyetem. A 6. Művészetpedagógiai Konferencia a művészettel és művészetre nevelés kimagasló nemzetközi ünnepe. Az alkalomra több száz friss szakmai inspirációra vágyó művész, pedagógus és kutató érkezik a világ különböző pontjairól. A konferencia lehetőséget teremt a művészettel való nevelés, tanítás és gyógyítás legfrissebb hazai és nemzetközi oktatási programjainak, kutatási eredményeinek bemutatására, megismerésére. A három napos nemzetközi programsorozaton a dráma-, tánc- és zenepedagógia, a vizuális nevelés, a gyermek- és ifjúsági kultúra területein dolgozó művészek, pedagógusok és kutatók osztják meg tapasztalataikat. 

forrás: www.mke.huforrás: www.mke.hu

A rendezvény június 14-én a Képzőművészeti Egyetemen kezdődik: nagyszabású megnyitón adják át az egyetem által frissen alapított Szabados Árpád senior művészetpedagógiai díjat.

Szabados Árpád nemcsak jelentős életművel rendelkező művész, hanem kiemelkedő művészetpedagógus is volt. Szabados rektorsága alatt lett a Képzőművészeti Főiskolából Képzőművészeti Egyetem, de többek között ő alapította és vezette a kultikus GYÍK Műhelyt (Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely), valamint az ő nevéhez köthető az egykori MTV-n futó legendás Hétszínvilág című képzőművészeti gyermekműsor is. 

forrás: www.mke.huforrás: www.mke.hu

A nyitónapon a Képzőművészeti Egyetem alkotói workshopokkal, művészeti bemutatókkal, kiállításokkal, épület- és műhelybejárásokkal várják a konferencia résztvevőit. A programsorozat június 15-én és 16-án a Vigadóban tudományos plenáris- és szekcióelőadásokkal folytatódik, a két nap alatt mintegy száz hazai és külföldi szakember osztja meg eredményeit, tapasztalatait.

„Az idei konferencia nemcsak a szakmai, hanem a társadalmi hasznosság szempontjából is rendkívül fontos, hiszen az előadásokon a művészettel nevelés és a művészetre nevelés kimagasló szakemberei – a művészetpedagógiai kutatások mellett –, bemutatják a művészet és a társadalom kölcsönhatásainak lehetséges hazai és külföldi reflexióit is. A mai világban óriási jelentőséggel bír, hogy az előadók a művészeti nevelés társadalmi jelentőségére alapozva építenek hidat a művészeti ágak, az országok, a szakemberek, az intézmények között” – mondta el Simon Tünde, a 6. Művészetpedagógiai Konferencia elnöke, a MKE Tanárképző tanszékének docense.

forrás: www.mke.huforrás: www.mke.hu

A konferencia főbb témái 2023-ban:

1. A művészet fejleszt! Képességfejlesztő, tehetséggondozó programok hatása

2. A művészet gyógyít! Művészetterápiás programok

3. A művészet érzékenyít! Művészetpedagógiai válaszok társadalmi problémákra

4. A művészet befogadó! Természettudomány és technika a művészetpedagógiában

5. Művészet és élet: új kutatások a gyermek és ifjúsági kultúrában

A programban olyan jeles nemzetközi előadók is szerepelnek mint Prof. Dr. Emiel Heijnen, az Amszterdami Művészeti Akadémia Vizuális Nevelési Tanszékének egyetemi tanára, Hilda Wengrower DMT, Psy.D., az Izraeli Művészetterápiás Egyesület társelnöke, az Ono-School for Society and Arts tanára, valamint Ileana Pintilie, művészetkritikus, történész, kurátor, a Temesvári Nyugati Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzora.

Bővebb információk: ITT.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép forrása: www.mke.hu 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!