by artisbusiness.hu 2023. Feb 15.

Nagyszerűen szerepeltek az MTE hallgatói a bécsi European Ballet Grand Prix-n

A díjazottak és a helyezést elérő versenyzők profi művészként voltak jelen

A Magyar Táncművészeti Egyetem hat növendéke, hallgatója vett részt az osztrák főváros nemzetközi balettversenyén, a 6. European Ballet Grand Prix-n. A küldöttség két első díjjal és értékes helyezésekkel zárta a bécsi versenyt.

Professzionális klasszikus balett szóló junior kategóriában Németh Lili Giselle női variációkkal lett első, míg a professzionális klasszikus balett pas de deux junior kategóriában a Párizs lángjai pas de deux-vel Dobra Jankát és Saito Hirakut látta a legjobbnak a nemzetközi zsűri, amelynek tagja volt az MTE mesteroktatója, Barna Mónika is.

Amint az MTE honlapján olvasható, az egyetem kiváló tanára a következőképpen összegezte a több mint háromszáz indulót felvonultató, remekül szervezett eseményt: „Nagyon jól szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei. Aki nem végzett az első háromban, az is csak tizedekkel maradt le a jobb helyezésekről. A zsűritagok, a társaim szemlátomást értékelték a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó szakmai munkát. Az volt a vélemény, hogy nem csak technikai, hanem magas szintű művészi tudásuk is van a növendékeinknek. Németh Lili, Dobra Janka valamint Saito Hiraku is meggyőző volt. Mindhárom díjazott a színpadon nyújtott magas szintű teljesítményével a zsűri egyértelmű elismerését vívta ki. Azonban nem csak ők, valóban minden hallgatónk kiváló teljesítményt nyújtott. A díjazottaknak és a helyezést elérő versenyzőknek is nagy szeretettel gratuláltam, hiszen remekül teljesítettek! Mindannyian profi művészként voltak jelen!”

Arra felvetésre, hogy milyenek voltak a körülmények, a szervezés, Barna Mónika a versenyzők szempontjából válaszolt.

„Azért ez egy nehezített pálya a táncosoknak. Ezért is igen értékes, hogy mindenki kiváló teljesítményt nyújtott. Ismeretlenek a körülmények, színpadi próba nélkül kell táncolni, egy szokatlan helyszínen. Rengeteg a résztvevő, tehát csak open stage-re, színpadbejárásra van lehetőségük a gyerekeknek, ami összesen negyedóra. Mi zsűritagok reggel 9 órától este hét-nyolc óráig kint voltunk, de élmény volt látni, hogy minden szervezetten zajlott, nem volt csúszás. Két és félnapos esemény, sok-sok indulóval, utána pedig még egy három óránál is hosszabb gála. Nem volt könnyű itt megfelelni, de a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült. A gálán nem csak a díjazottak, több meghívott is szerepelt: Prisca Zeisel Münchenből, Gloria Benaglia és Robert Hyland a Brnói Nemzeti Színházból és egy korábbi bécsi győztes, Solomon Osazuva. Hosszú, de szép este volt!”

A résztvevők:

Dobra Janka, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Saito Hiraku, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Csípán Csenge, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Gáspár Sámuel, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Németh Lili, VI. évfolyam – balettmester: Kazinczy Eszter

Szűcs Liza, V. évfolyam – balettmester: Kövessy Angéla

A képek forrása: mte.eu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!