by artisbusiness.hu 2023. Apr 23.

Negyvennyolcmillió forintért kelt egy Vajda Lajos-kép

A festő a XX. század egyik legjelentősebb képzőművésze.

A Kieselbach Galéria százharminc tételt felsorakoztató tavaszi kortárs árverésén Vajda Lajos Gyertyás lány című 1936-os műve, amely a legnagyobb méretű magánkézben őrzött olajképe, beállította a festő életműrekordját, több mint húsz százalékkal múlva felül a korábbi legmagasabb leütési árat.

„Nemcsak kulcsfontosságú modern művész, hanem az egyik legjelentősebb szereplője a XX. századi képzőművészetnek. Vajda 1945-ben már több éve nincs az élők között, életműve viszont ekkor hat igazán, az örökösök és tanítványok titkos világában, megtermékenyítve a kortárs magyar művészetet. Ennek analógiája, ahogy Szinyeit csak a nagybányás új nemzedék fedezte fel, évtizedekkel a Majális születése és kudarcos fogadtatása után” – mondta Kieselbach Tamás, a galéria tulajdonosa.

Vajda Lajos: Gyertyás lányVajda Lajos: Gyertyás lány

Az aukción olyan – közelmúltban elhunyt – kortárs klasszikusok szerepeltek kiemelkedő módon, mint Bak Imre, Hencze Tamás, Haraszty István vagy Fajó János.

Azon alkotók esetében, akiknek munkásságát a közelmúltban nagy kiállítás dolgozta fel, érezhetően megélénkült az érdeklődés. Így Frey Krisztián munkája a tavalyi Ludwig Múzeum-beli bemutatója után több mint megnégyszerezte indulási árát, Deim Pál nagy méretű alkotása életműrekordot ért el (kilencmillió-ötszázezer forint), Mácsai István fehér rózsás csendélete a még most is látható, Kiscelli Múzeumban rendezett különleges kiállítása után négyszeresére emelte az induló árát, visszahozva az elfeledettségből a realista mestert.

A sokszínű válogatásban az elmúlt, háború utáni hetvennyolc év kortárs művészetéből különféle izgalmas művek szerepeltek, a Kádár-kornak görbe tükröt tartó Méhes László-féle Langyosvíztől a szürnaturalizmus most felbukkant, 1960-as évekbeli Korga György-művein át Bíró Ica Pauer Gyula által készített pszeudó gipszszobor-lenyomatáig.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A mű az árverésen (fotó: Mohai Balázs / MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!