by artisbusiness.hu 2023. Jun 07.

Néhány napig ingyen elérhető az Arcanum

Június 11-éig előfizetés nélkül, ingyenesen kipróbálható az Arcanum Digitális Tudománytár.

A fenti időpontban a Könyvhéten személyesen találkozhatunk az Arcanum munkatársaival, akik a Vörösmarty téren, az 55-ös standon régi újságokkal és kedvezményes előfizetéssel várják az érdeklődőket.

Az Arcanum Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő digitális periodika-adatbázisa, amely több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap számait teszi hozzáférhetővé. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés, továbbá a több száz kiadvány tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, azonban a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges.

Az Arcanum története 1989-ben indult: a céget  Biszak Sándor alapította, ma pedig vele dolgozik többek között két gyermeke, Biszak Előd vezető fejlesztőként, ügyvezetőként és Biszak Bogáta, az ügyfélszolgálat vezetőjeként.

Kezdetben CD-kiadással, valamint könyvek kiadásával foglalkoztak. Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) létrehozásához a Google Books megjelenése adta az ihletet. Az ADT 2014-es indulásakor még csak intézményeknek nyújtott hozzáférést a digitalizált tartalmakhoz, később terjesztették ki az elérést, amely ma előfizetéssel bárki számára hozzáférhető. Jelenleg több mint huszonhárom millió oldalt ölel fel az ADT archívuma. Az archívumban mesterséges intelligenciával (MI) felvértezett arcfelismerés is elérhető: egy fotó feltöltésével bárki megtalálható a sok millió sajtófotó és könyvillusztráció között. 

A családi vállalkozás egy többszintes budai házban működik, ahol több helyiségben folyik a régi újságok archiválása: a ház alsó szintjén készítik elő szkennelésre a felhalmozott újságokat, folyóiratokat és könyveket. A digitalizáláshoz automatikus szkennereket használnak, köztük olyan gépeket is, amelyek a nagyalakú újságlapok feldolgozására alkalmasak. A beszkennelt képfájlokat számítógépeken dolgozza fel egy optikai karakterfelismerésen (OCR) alapuló szoftver.

Az Arcanum működéséről, és arról, hogy pontosan milyen lépések mentén történik az újságok feldolgozása, az Index írt részletesen

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép illusztráció (forrás: Fortepan / Négyesi Pál)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!