by artisbusiness.hu 2023. Nov 11.

Nékem csak Budapest kell

– Koncerttel ünnepli Budapest 150. születésnapját a Vígszínház társulata

A teátrum társulata zenés időutazásra hívja a közönséget, amelyben összekapcsolódik a 150 éves Budapest és a 127 éves Vígszínház története. A Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának egyesítésével 1873. november 17-én jött létre Budapest. A hivatalos ünnepi gálakoncert a Vígszínházban lesz, amit november 18-án a közönségnek is bemutatnak.  

Klasszikus nagyzenekari kísérettel többek között olyan legendás előadásokból hallgathatunk meg részleteket, mint a Csókos asszony, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a FeketePéter, A Pál utcai fiúk, míg a századelő hangulatát régi budapesti slágerek idézik fel.  

Víg-koncert, Pál utcai fiúk (fotó: Juhász Éva)Víg-koncert, Pál utcai fiúk (fotó: Juhász Éva)

Megszámlálhatatlan nagyszerű és népszerű dal született a csodás Budapestről. Ki ne hallott volna már dalban mesélni a vén budai hársfákról, a pesti nőkről, a holdas éjről a Dunán, a Ligetről, a Józsefvárosról és arról a bizonyos Duna-parti csónakházról. Ezek a méltán sikeres slágerek megörökítik fővárosunk hajdani lakóinak hétköznapjait, örömeit, bánatait, életük apró eseményeit, mert hát ebből is áll egy város története, nemcsak nagy történelmi fordulópontokból. A Víg-Budapest koncerten a régi Pest-Buda megidézésétől ismert és újra felfedezett dalokat hallgathatunk meg olyan szerzők közreműködésével, mint Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Presser Gábor, hogy aztán Cseh Tamás Budapestjét érintve megérkezzünk a GRUND-ra.

Fesztbaum Béla (fotó: Juhász Éva)Fesztbaum Béla (fotó: Juhász Éva)

Koreográfus: Bálint Barna
Karmester-zenei vezető: Mester Dávid
Rendezőasszisztens: Szládek Kata, Patkós Gergő
Irodalmi munkatárs: Kovács Krisztina
Szerkesztő-rendező: Fesztbaum Béla

 

Tovább információ: ITT.

Lásd még:

Birth of a Metropolis – Egy nagyváros születése

Budapest születésnapján újranyit az ikonikus Merlin Színház

„Egy időben mindig azt mondták, én vagyok a magyar Woody Allen”

Szabad a tánc! – A Duda Éva Társulat gálaestje a Vígszínházban

Nyitókép: Víg-koncert (fotó: Juhász Éva)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!