by artisbusiness.hu 2023. Oct 17.

Budapest születésnapján újranyit az ikonikus Merlin Színház

A 150 éves főváros igazi meglepetéssel készül a városlakóknak.

Tizenkét év után újra életre kel a Merlin Színház, birtokba vehetjük a Városháza udvarát, valamint új sétány nyílik a Károly körút és a Városház utca között. A november 17-ei születésnap alkalmából, egész héten változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással ünnepel a város. 

November 17-én, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Brand Nonprofit Zrt. szervezésében egy hatalmas születésnapi ünnepséggel köszönthetjük fővárosunkat. Az eseményre megnyílik a Városháza udvara és látogatható lesz maga az épület is. Elindult a születésnapnak dedikált weboldal is, ahol részletesen tájékozódhatunk a programról.

A Merlin Színház, amely 2011-ben zárta be kapuit, ismét megnyílik a születésnap alkalmából. Az ALT.BP fesztivál keretén belül színházi előadás Udvaros Dorottyával, slam poetry est, kiállítások és beszélgetések várják az ünnepelni vágyókat. A Merlin Színház programjai ingyenesek, de regisztráció kötelesek, az ÉnBudapestem applikáción keresztül. November 17-től új sétány könnyíti meg a belvárosi közlekedést, ezentúl átjárhatóvá válik a Károly körút és a Városház utca közötti park. 

Forrás: Budapest BrandForrás: Budapest Brand

November 18-án a Városháza is megnyitja kapuit. Az emlékév alkalmából a huszonhárom kortárs szerzővel készült Budapest Nagyregény a Városháza épületében mutatkozik be. A fejezetekkel egy izgalmas felolvasáson, a TÁP Színház közreműködésével ismerkedhetünk meg. 

A Városháza udvara is változatos programokat tartogat. A látogatók plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit. A százötven éves születésnap alkalmából százötvenegy magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig Budapest történetéből. A The Budapester alkotásai mellett, Budapest Hősei is bemutatkoznak: a Főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak. Ők is plakátokon keresztül mesélnek majd munkájukról. Az esti órákat zenei produkciók töltik meg: DJ Palotai és Barabás Lőrinc felel majd a hangulatért. 

A tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos is útjára indul. A 49-es villamos vonalán a DJ szettet hallgatva táncolhatunk és élvezhetjük Budapest legszebb részeit. A bulivillamoshoz is érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, a járatokra ott lehet regisztrálni. A Főváros egyéb intézményei is ünnepelnek: az ÉnBudapestem applikáción keresztül százötven forintért válthatunk belépőjegyet például a Budapest Gyógyfürdők tagintézményeibe, de különleges előadással készül a Budapesti Fesztiválzenekar és születésnapi programmal készül a Budapest Történeti Múzeum is. 

Fotó: Mohai BalázsFotó: Mohai Balázs

2023. május végén – a Budapest Branddel együttműködve – megjelent az Art is Business kulturális és művészeti közösségeit bemutató kiadványa, a főváros 150. születésnapja alkalmából. A Birth of a Metropolis című könyv szubjektív válogatása izgalmas szempontok alapján láttatja a főváros művészeti tereit, alkotóit és közösségeit. A főleg külföldi olvasóknak szánt, angol nyelvű, százhúsz oldalas könyv három nagy tematikára osztható: a közösségek történelmi alakulásaira, a magyar nyelvű művészeti színterek és alkotóik világára és a Budapesten élő nemzetek kulturális életére. A kiadvány célja az, hogy megmutassa, milyen színes kulturális élet és nyitott légkör fogadja a fővárosba látogató turistákat; alátámassza azt a tényt, hogy Budapest Európa és egyben a világ egyik legszínesebb városa.

További információ: ITT.

Lásd még:

Kedvezményes jegyek kiállításra, moziba, gyógyfürdőbe az ÉnBudapestem applikációval

„Bár Budapest európai város, mégis érződik rajta a keleti fűszer”

Art Quarter Budapest: sörfőzdéből lett kortárs művészeti központ

Toldi mozi – minden nap olyan, mint egy alternatív filmfesztivál

„Az igazi kihívás mindig festés közben történik”
– Interjú Szűcs Attilával

Szemrevaló galériák Budapesten

„A városnak te vagy a kovásza”
– Street Art Budapesten

Kulturális kalandok kavalkádja a Bartók Béla Boulevard-on

Kávéházi kultúra a magyar irodalom nyomvonalán

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, a független alkotók és produkciók befogadója
– A Házban ma már havi negyven-ötven előadást tartanak négy játszóhelyen.

Madaras Gergely a „budapesti arany háromszögről”, ahol minden sarkon akad zenéhez kapcsolható dolog

Magyar Zene Háza – zenés oázis a Ligetben

Trafó – színház a senki földjén

A díva a boldogító igent is az Operaházban mondta ki
– Interjú Rost Andreával

„Azt elfelejtettem mondani, hogy szebb sem lehet”

Fürdőző Budapest

Budapest, a kávéváros

Budapest, a szórakoztató város

Nemzeti művészet

Az új korszak mecénásai

Társas körökkel a kultúráért

Ipari fejlődés

Új lehetőségek a tömegközlekedésben

Építészeti megújulás

Budapest születése

Budapest a múltból táplálkozik, de a jövőbe tekint

Nyitókép: a Merlin Színház (fotó: Mónus Márton / MTI)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!