by artisbusiness.hu 2023. Sep 13.

Online színházi seregszemle: hamarosan indul az eSzínház Fesztivál ’23

Az Art is Business idén díjat is felajánl az alkotóknak.

Szeptember 22-e és október 1-je között harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 13 produkció látható majd az eszinhaz.hu-n. A fesztivál ideje alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el ezek az előadások.

Az eSzínház Fesztivál ’23 célja kettős: egyrészt a geográfiai korlátokat leküzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl. Az eSzínház Fesztivál ’23 a bevétel jelentős részét felajánlja a színházaknak és a társulatoknak, így támogatja munkájukat, működésüket.

A fesztivált ingyenesen megnézhető szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik.

Az Art Is Business a nyertes alkotóknak felajánl egy háromalkalmas menedzsmenti és networking- tanítási kurzust, valamint médiamegjelenést az artisbusiness.hu felületén.

Fesztivál-előadások

Julius Caesar

Amikor két eszme összecsap, viszonylag egyértelműnek tűnik a döntés jó és rossz között. A kor, amelyben egy dicső győzelemmel kivívott hatalom áll szemben az erénnyel, szétzilálja az addig szilárdnak hitt alapokat. Egy népszerű figura, győztes hadvezér, Julius Caesar  ki ne ismerné?  elindul az úton, hogy császárrá, a hatalom legfőbb képviselőjévé váljon. Egy maroknyi csoport március idusán tőrt döf a hatalom szívébe, mert nem akar zsarnokságot. Te is fiam Brutus vívódik, míg végül az ő tőre is véres lesz. Hazáját megmenti, mégis gyilkossá válik. Caesar ember maradt volna császárként? Brutus ember maradt gyilkosként?

Az előadásban elhangzó Plutarkhos-idézeteket Máthé Elek fordította.

Szereplők:
GÁSPÁR SÁNDOR: Julius Caesar
SARÁDI ZSOLT: Marcus Antonius
IMRE KRISZTIÁN: Octavius Caesar / Marullus
KÁDAS JÓZSEF: M. Aemilius
SÁGHY TAMÁS: Lepidus / Flavius / Trebonius Marcus Brutus
KRISZTIK CSABA: Caius Cassius
KRICSÁR KAMILL: Casca / Titinius
EGYED ATTILA: Decius Brutus / Messala
KUNA KÁROLY: Cinna, a költő / Strato
JUHÁSZ ILLÉS: Foltozóvarga / Metellus /1. Plebejus / Lucilius
DERZSI JÁNOS / TROKÁN PÉTER: jós
KOZÁRY FERENC: Artemidorus / 2. plebejus / költő
KELLER JÁNOS: Antonius szolgája / ifj. Cato
VARGA LILI: Lucius, Brutus szolgája
KELEMEN ISTVÁN: Caius Ligarius / 3. Plebejus / Pindarus
VÁRADI ESZTER SÁRA: Calpurnia, Caesar felesége
KERKAY RITA: Portia, Brutus felesége
ROVÓ TAMÁS: ács / plebejus / 1. katona
ÁCS TAMÁS, JENEI MÁRTON, SZABÓ MIKLÓS BENCE, BALOGH MIHÁLY, VARGA KRISTÓF, BENCZE ZOLTÁN, NÉMETH DÁVID
SZILÁGYI DÓRI: kislány

Alkotók, közreműködők:
Koreográfus: KRISZTIK CSABA
Zeneszerző: KRICSÁR KAMILL
Kórus: KISS DIÁNA MAGDOLNA, SZEMENYEI JÁNOS, VÍZER DÁNIEL
Mastering: TORMA SÁNDOR
Dramaturg: TUCSNI ANDRÁS
Jelmez- és díszlettervező: VERECKEI RITA
Látványterv: CSONTÓ ANDRÁS
Súgó: WEIL SZILVIA
Ügyelő: HORVÁTH IZA
Produkciós asszisztens: PÁSZTOR RICHÁRD
Rendező: BAGÓ BERTALAN

Ex Katedra – Tanmesék a 90-es évekből

Commodore 64, kosaras kártyák, Britney Spears, koszovói háború, Lewinksy Monika, kacsamesék és Antall József halála... Magyarország a kilencvenes években egy gyerek szemével. Két színész, két táncos, egy grafikus és egy menedzser. Mind egy társulatban dolgoznak 2021 Magyarországán. A karantén alatt közösen felidézték, hogy honnan jöttek, milyen volt felnőni a 90-es években, hogy kiderüljön, milyen örökséget hozott magával a rendszerváltáskor született nemzedék akkori életük legfontosabb helyszínéről, az általános iskolából.

Az előadás a szereplők személyes történeteire épül, amelyek egy különleges korszakot idéznek fel: az iskola első napjától a kamaszkor kezdetéig tartó időszakot. A szereplők ma ugyan egy színpadon, sokféle háttérből érkeztek. Van köztük, aki vidéken, van, aki külvárosban, és van, aki Budán nőtt fel. Van, akinek a családját tönkretette a ránk köszöntő kapitalizmus, és van, akinek meghozta a szerencséjét. Van, aki alternatív iskolába járt, van, aki keményvonalas poroszos rendszerben tanult.

A történetek olyan, sokak által megtapasztalt jelenségeket mutatnak be, mint az iskolai bántalmazás és rasszizmus; tiltott szerelmek és legjobb barátságok; versengés és kudarcok; beilleszkedési nehézségek és a tanári önkény.

Szereplők:
Ásmány Zoltán
Borsos Luca
Mayer Dániel
Messaoudi Emina
Raubinek Lili
Vass Imre

Alkotók, közreműködők:
Díszlet: Barta Borbála, Fekete Anna
Jelmez: Nagy Fruzsina
Jelmezasszisztens: Csoma Gabriella
Zene, hangdizájn: Bartha Márk
Fény-videó: Bredán Máté
Gyakornok: Csernai Mihály
Produkciós asszisztens: Balogh Zsuzsanna
Producer: Mayer Dániel
Dramaturg: Dohy Balázs
Rendező: Boross Martin

Pornó

A Nemzeti Színház 2008-ban, a Biblia évében meghirdetett meghívásos drámapályázatán a fölkért alkotóknak a Tízparancsolat egy-egy törvényének témájára kellett darabot írniuk. A nyolc elkészült pályamű közül Visky Andrásé a hetedik parancsolat eredeti, kiterjesztett érvényű jelentését járta körül: „Ne lopj: életet, szabadságot, jövőt!” A darabot „a szerzőhöz igen közel álló személyek életeseményei ihlették”.

Egy kíméletlen önkényuralmi rendszer világában játszódik, főhőse egy hivatása gyakorlásában ellehetetlenített színésznő, aki annak ellenére megpróbál nem félni és szabad lélekkel élni, hogy a hatalom folyamatosan megfigyelteti és „Pornó” fedőnév alatt nyilvántartatja mint célszemélyt. Ez a mozzanat azonban csak az egyik indoka a meghökkentő cím választásnak. A másik indítékot az író így fogalmazta meg egy interjújában: „A politikai pornográfia elszabadulóban van, már az új oltárképeken, a számítógépek képernyőin és a telefonunk kijelzőjén is folyamatosan jelen van... Hatálya alól egyikünk sem vonhatja ki magát, a vak is látja, mi történik: nem elég a szavazatunk, sohasem elég, a testünk is kell, a gondolataink, a lelkünk, a hálószobánk. Meg kell állni a gyermekeink és gyermekeink gyermekei színe előtt, és elmondani a saját történetünket. Kiűzni nyelvünkből, tekintetünkből, érintéseinkből, sejtjeinkből a diktatúrát. Amíg nem tesszük meg, diktatúra-függőségben élünk. Nincs bátrabb tett, mint előállni a gyávaság történetével.”

Szereplők:
Csonka Szilvia

Alkotók, közreműködők:
Dramaturg: Csonka Szilvia, Duró Győző
Díszlet, báb: Oroszy Csaba
Látvány- és jelmeztervező: Csonka Szilvia
Jelmez-kivitelező: Simonné Borsodi Mária
Zene: Horváth Dániel Dudu
Videó: Kaczmarski Ágnes
Hang: Joós Márton
Kellék: Horváth Viktória
Fény: Horváth-Toki Tibor, Simon Ottó
Ügyelő, súgó, asszisztens: Ostyola Zsuzsanna, Győrváry Eszter
A rendező munkatársa: Kovács Géza
Rendező: Csonka Szilvia

Hajtűkanyar Autósiskola

A Hajtűkanyar Autósiskola egy fekete komédia. Mravik Róbert vizsgabiztos, kollégájával a gépjármüoktató Boda Lehellel egy harcos, korrupcióellenes vizsgázóval, Polgár Júliával keveredik összetűzésbe, mikor kenőpénzt próbálnak kérni a vizsgáért cserébe. A történet ebből az alaphelyzetből indul el, sok fordulattal és mindannyiunk életéből ismert helyzetekkel szórakoztatja a nézőket.

Szereplők:
Egger Géza
Hajdu Szabolcs
Mari Dorottya
Pálya Pompónia
Szabó Domokos

Alkotók, közreműködők:
Közreműködik: Ferenczi Máté
Látvány: Alvégi Lóci (noppa), Szombathy András
Jelmez: Kristina Ignjatovic
Zeneszerző: Bernáth Péter
Fénytechnikus: Bántó Csaba / Ujvári Zsolt
Hang-és videótechnikus: Szombathy András
Produkciós vezető: Gulyás Dóra, Petrovits Genovéva
Rendezőasszisztens: Garádi Gréta
Író, rendező: Schwechtje Mihály

Don Carlos

Történelmi kulisszák között, 1568-ban játszódik Schiller nagy klasszikusa, amelyben II. Fülöp spanyol király az inkvizícióra támaszkodva próbálja összetartani a világ legnagyobb keresztény birodalmát. Miközben az uralkodó rendszer a zászlójára tűzött értékrendet céljai érdekében önkényesen kiforgatja és a cselekvés lehetőségétől a másként gondolkodó fiataljait teljesen elzárja, Németalföldön már készülődik az a szabadságmozgalom, amely majd kirobbantja Európa első polgári forradalmát. Egy zárt rendszer totalitásában, ahol a társadalmi szolidaritás leépült, a változtatás lehetőségébe vetett hit elveszett, néhány fiatal úgy dönt, nem éri be azzal, amit készen kap. Eszméik, vágyaik, öntudatuk hajtja őket, hogy nekifeszüljenek az őket és embertársaikat személyes szabadságukban korlátozó világnak. Szembekerül egymással király és alattvaló, férj és feleség, apa és fia. Társadalmi szerepeik és személyes viszonyaik összekeverednek a konfliktusokban – a Don Carlosban elválaszthatatlan egymástól a politikai, a családi és a szerelmi tragédia.

Szereplők:
II. FÜLÖP, SPANYOL KIRÁLY: LÁSZLÓ ZSOLT
ERZSÉBET KIRÁLYNŐ: MÉSZÁROS BLANKA
DON CARLOS: NAGY MÁRK
POSA MÁRKI: BAKI DÁNIEL
EBOLI HERCEGNŐ: SODRÓ ELIZA
ALBA HERCEG: RUSZNÁK ANDRÁS
DOMINGO: PÁL ANDRÁS
LERMA GRÓF: GAZSÓ GYÖRGY
A FŐINKVIZÍTOR: M. KECSKÉS ANDRÁS
HENAREZ: GYULAI-ZÉKÁNY ISTVÁN
MONDECAR MÁRKINŐ: BERÉNYI NÓRA BLANKA EH.
KLÁRA EUGÉNIA INFÁNSNŐ: FERGE MIRA

Alkotók, közreműködők:
Dramaturg: Sándor Júlia
Zene: Dargay Marcell, Csizmás András
Díszlettervező: Devich Botond
Jelmeztervező: Giliga Ilka
Operatőr: Vincze Alina
Sound design: Csizmás András
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: NAGY PÉTER ISTVÁN

Barguzin – lehullt csillag fénye

1849. július 31. Tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről a zord Segesvárra. A csata elveszett, Petőfi Sándor pedig, a természet vadvirága, a költő és forradalmár eltűnik a csatatéren. Halálhírével egy időben azonban másféle hírek is szárnyra kapnak: országszerte suttogják, hogy a költő nem halt meg, csak elragadta a kozák medve, Szibériába hurcolták hadifogolynak. Él tehát a költő mondja a szóbeszéd él valahol a világ végén, az Óperenciás Bajkál túloldalán. Él és verseket ír, sőt, még szerelembe is esett, családot is alapított egy burját kisleánnyal... És amíg a költő él, nem halhat meg a remény sem.

2022. december 31. Barguzin, Szibéria. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a költő nyelvét a mai napig őrző burjátföldi magyarok, Petőfi egyenes ági leszármazottai ünnepséget rendeznek. Az évforduló díszvendége Nemmer Csaba magyar régész, aki alig várja, hogy megvizsgálhassa Petőfi földi maradványait és ezzel megoldja a több mint százötven éves rejtélyt...

Szereplők:
Zander, 48'-as honvéd hadifogoly: Madácsi István e.h./ Hrisztov Torna
Darima, minden burját magyar ősanyja:Darvas Emőke
Dr. Nemmer Csaba, régész: Fülöp József
Oyuna, sámánasszony, ükunoka: Krucsó Júlia Rita
Urjim, a barguzini magyarok feje, szépunoka: Lendváczky Zoltán
Bayarma, Urjim húga, szépunoka: Szörényi Júlia
Petruska, Urjim öccse, szépunoka: Szekeres Máté

Zenészek:
Rozskov, nagyapa, dédunoka - cselló: Rozs Tamás/Sipos Gergő
Baatar, egy unokatestvér, szépunoka - hegedű: Hegedűs Zoltán
Samdan, sámánsegéd, unokatestvér, szépunoka - ütősök: Kuzsella Ákos
Leggin, sámánsegéd, unokatestvér, szépunoka - gitár: Révész Tamás

Alkotók, közreműködők:
Írta: Fábián Péter
Dramaturg: Gimesi Dóra
Díszlet: Szakács Ferenc
Szcenikus: Sári Miklós
Jelmez: Horváth Jenny
Zene: Rozs Tamás
Rendező: Fábián Péter

Találkozás - Tragédia szünet nélkül

A Találkozás a ’80-as évek, sőt talán az egész közelmúlt magyar drámairodalmának egyik legtalányosabb és egyben legfontosabb színházi szövege. Ősbemutatóját egyszerre kísérte nézői lelkesedés és értetlenség, hiszen radikálisan szembement a magyar színház addigi, realista hagyományával és kegyetlen őszinteséggel beszélt az ’50-es évek szörnyűségeiről. A realitás és a metafizika határán egyensúlyozva meséli el egy asszony és egy fiatalember találkozását, amely során a fiú számára fokozatosan tárul fel a titkokkal teli múlt, kerülnek helyükre a személyes és a kollektív sors mozaikdarabjai. Nádas Péter Vidovszky László zeneszerzővel közösen alkotta meg a darab végleges partitúráját, amelyben szerves egységet alkot a zene és a szöveg. A Katona online megtekinthető előadása ennek a sűrű, többértelmű történetnek az újramesélésére tesz kísérletet  ezúttal a film nyelvén.

Az online előadás az eSzínház inkubátor program keretében jött létre.

Szereplők:

Mária: Fullajtár Andrea
Fiatalember: Gloviczki Bernát e.h.

Közreműködők:

Hárfa: Razvaljajeva Anasztázia
Ütőhangszerek: Nevelő János
Hegedű: Tornyai Péter

Alkotók:

Díszlet: Magyar Réka
Jelmez: Nagy Adrienna
Dramaturg: Török Tamara
Operatőr: Meister Natália
Vágó: Majszin Éva
Hang: Wirth Tamás
Fény: Balázs Krisztián
Asszisztens: Fejes Vera
Zenei vezető: Dargay Marcell

Orlando

A film a mindenki által irigyelt és vágyott, örökifjú Orlando történetének totális és kortárs újrarajzolása. Virginia Woolf azonos című regénye csupán inspirációforrás volt a Dollár Papa Gyermekei színházból ismert alkotóinak. Orlandót szerelmes emberként vizsgálják életének négy különböző szakaszában. Én életet és szeretőt keresek minden nap! mondja Orlando. Mi nézők pedig vele tartunk ebben a kalandban. Ördög Tamás rendezésében olyan színészek szerepelnek, mint Láng Annamária, Rába Roland, Terhes Sándor, Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Zsótér Sándor, Török-Illyés Orsolya és Kövesi Zsombor.

Szereplők:
Láng Annamária, Katona Péter Dániel, Kövesi Zsombor
Jenna Jalonen, Ördög Tamás, Dankó István, Rába Roland
Terhes Sándor, Kiss-Végh Emőke, Samudovszky Adrián, Stork Natasa
Zsótér Sándor, Török-Illyés Orsolya, Urbanovits Krisztina, Váradi Gergely
Major Erik, Georgita Máté Dezső, Mátray László, Schmied Zoltán
Ágoston Katalin, Kiss Tibor, Benczúr Emese, Varga Lana
valamint Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Jeney Luca Viktória
Kanyó Kata, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár
Pásztor Dániel, Szécsi Bence és Újvári Bors

Alkotók, közreműködők:
Virginia Woolf azonos című regényéből inspirálódva a forgatókönyvet írta: Kiss-Végh Emőke
Dramaturg: Sahin-Tóth Sára e.h.
Ruha: Kiss Tibor - Je Suis Belle
Zene: Krizso
Operatőr: Ofner Gergely
Segédoperatőr: Görög Ákos, Mészáros Péter, Tóth Endre Dániel
Hangmérnök: Gyula Márk, Kerekes Gábor, Maloschik Márk Utómunka: Ofner Gergely
Hangutómunka: Kerekes Gábor
Grafika: Kavalecz Eszter
Smink a negyedik fejezetben: Vozák Tímea
Haj a negyedik fejezetben: Kerselits Nikolett
Producer: Ördög Tamás
Co-producer: Osváth Gábor
Rendező: Ördög Tamás
Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA, Filmfabriq, Trafó

------------

Folytatása következik.

További információk, jegy- és bérletvásárlás: ITT.

Lásd még:

Hamarosan indul az eSzínház Fesztivál '23

Online színházi seregszemle: eSzínház Fesztivál ’23

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Mészáros Blanka és Nagy Márk a Don Carlos egyik jelenetében (forrás: eSzínház Fesztivál)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!