by artisbusiness.hu 2024. Jul 04.

Összekötnek minket a történetek

– Kihirdették az Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázat 2024-es nyerteseit

„A történetek összekötnek minket, a történetekben találkozhatunk” – szól a JCDecaux hetedik alkalommal meghirdetett Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázat szlogenje. Az idén a Librivel közösen megvalósított pályázatra több mint háromezer-kétszáz alkotás érkezett. A kiválasztott húsz nyertes novella megdöbbentően ismerős jeleneteket és hétköznapi helyszíneket elevenít meg, amelyekben újra és újra visszatér a kapcsolódásra való igény.

A JCDecaux ikonikus novellapályázata évek óta meghatározza a hazai nagyvárosok látképét: hét év alatt közel huszonkétezer-ötszáz alkotás érkezett a felhívásra, melyek közül mostanra már száznegyven jelent meg az ország legforgalmasabb busz- és villamosmegállóiban, beleértve az idei húsz győztest is. A pályázat célja tartalmas olvasnivalót kínálni a tömegközlekedésre várakozóknak, a kortárs irodalom köztereken való népszerűsítse. Olyan szerzőknek is kiemelt felületet biztosít a megjelenésre, akik korábban még nem publikálták az írásaikat.

A húsz legjobb alkotó a zsűrivel (forrás: JCDecaux)A húsz legjobb alkotó a zsűrivel (forrás: JCDecaux)

Az egyik legjelentősebb kortárs irodalmi esemény idén a Libri támogatásával valósult meg. A pályázat kiíró és támogatói hiszik, hogy a történetmesélés és olvasás közösségteremtő erejű lehet. Erről tanúskodott a beérkezett több mint háromezer-kétszáz alkotás is, amelyek gyakran tematizáltak olyan városi, tömegközlekedésen játszódó jeleneteket, ahol a szereplők megpróbáltak egymáshoz kapcsolódni, egymás valóságához közelebb kerülni.

A zsűri elnöke ismét Grecsó Krisztián József Attila-díjas író volt, aki Vecsei H. Miklós színművésszel, Jamniczky Tímeával, a JCDecaux Hungary vezérigazgatójával, valamint Ludvig Orsolya Stefanie-val, a Libri marketing és kommunikációs igazgatójával választotta ki a húsz nyertes alkotást.

– A JCDecaux-nak hosszú évek óta fontos missziója, hogy közelebb vigyük a művészetet az emberekhez – mondta el Jamniczky Tímea, aki szerint az irodalom nehéz vagy sorsfordító élethelyzetekben is kapaszkodót nyújthat. – Ez abból is látszik, hogy milyen sokan nyúltak az íráshoz, hogy feldolgozzák az örömeiket és a fájdalmaikat, sokszor hétköznapi szituációkat ábrázolva, amelyek sokunk számára ismerősek lehetnek – ebben rejlik az irodalom közösségteremtő ereje.

Csák-Nagy Krisztina (forrás: JCDecaux)Csák-Nagy Krisztina (forrás: JCDecaux)

Hozzátette, annak különösen örülnek, amikor visszatérő szerzőket is köszönthetnek a shortlistesek között.

Ludvig Orsolya Stefanie szerint szoros volt a mezőny, számos kiváló írás versenyzett: – A munkám esszenciája, hogy folyamatosan könyvek között vagyok, a könyvek állandó jelenléte ilyen értelemben is fontos számomra. Élmény volt olvasni a pályázatokat, bepillantást nyerni a szerzők gondolataiba, lelkébe.

Grecsó Krisztián hozzátette: – Felszabadító volt látni, hogy a pályázók élvezik a szabadságot, és jönnek a régóta dédelgetett nagy történetek. A JCDecaux pályázata hagyományosan a pályakezdők terepe, de most mintha megcsillant volna egy-két rutinosabb mondat is.

Lengyel Hajnalka (forrás: JCDecaux)Lengyel Hajnalka (forrás: JCDecaux)

A fődíjat Csák-Nagy Kriszta „Aki épp arra járt” című alkotása érdemelte ki, ami nem a szerző első publikációja: 2019-ben a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg „Bezzeg Soma szívsajgása” című mesekönyve. A második helyezett Lengyel Hajnalka „Hazatérés” című novellája lett, a harmadik helyen pedig Kiss Zsuzsanna „Tűzijáték” című írása végzett. Ebben az évben a fődíjas alkotások mellett először díjazták a szervezők a 25 év alatti felfedezetteket is: a Libri Fiatal Tehetség különdíját Fischer Hanna Sára kapta „Rés” című novellájával.

A három fődíjas alkotást egy látványos, innovatív megoldással ünnepli a JCDecaux: az ő novelláikkal egy „olvasószobává” alakított buszmegállóban találkozhatnak a járókelők a Clark Ádám téren. A Nyugati téri villamosmegállóban pedig még szavazhatnak is arról, hogy az ott kiállított novellák közül melyik a kedvencük.

Kiss Zsuzsanna (forrás: JCDecaux)Kiss Zsuzsanna (forrás: JCDecaux)

Ahogy az előző években, most sem marad el a közönségszavazás: augusztus 2-ig szavazhatnak az olvasók kedvenc novelláikra a https://novella.jcdecaux.hu oldalán. A húsz nyertes novella alapján podcastsorozat is készült az előző három évhez hasonlóan Vecsei H Miklós és Balázsy Panna előadásában, melyek a novellapályázat Spotify oldalán érhetők el.

Nyitókép: Grecsó Krisztián, Csák-Nagy Kriszta, Jamniczky Tímea, Ludvig Orsolya Stefanie, Vecsei H. Miklós (forrás: JCDecaux)

Lásd még:

„Budapest még nem Párizs, de a művészet itt is egyre nagyobb szerepet kap” – A JCDecaux számára nemcsak a szép városi környezet megteremtése fontos, hanem a fenntarthatóság és a művészetek népszerűsítése is

„Kísérletezni kell olyan projektekkel is, amik elsőre sokkolónak tűnnek” – Samu Tímea, a JCDecaux Magyarország vezérigazgatója a Hoztam kávét első vendége

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!