by artisbusiness.hu 2023. Jan 28.

Pados Gábort is kitüntették Szombathelyen a magyar kultúra napján

Két év kihagyás után újra az AGORA MSH-ban rendezték meg Szombathelyen a hagyományos kultúranapi gálát, melynek keretein belül díjazzák azokat, akik sokat tettek a város kulturális életéért.

A Kultúra Támogatásáért díjat 2023-ban Pados Gábor kapta – számolt be róla a nyugat.hu.

A műgyűjtő és galériatulajdonos Pados Gábor Szombathelyen született 1966-ban, munkásságának három fő pillére az acb Galéria, az Irokéz Gyűjtemény, valamint az Irokéz Galéria.

Pados Gábor (fotó: Mészáros D. Zsolt)
Pados Gábor (fotó: Mészáros D. Zsolt)

Első műtárgyát huszonegy évesen vásárolta. 2003-ban negyedmagával megalapította az acb Galériát, melynek 2009-ben kizárólagos tulajdonosává vált. Mára több mint 50 művészt képvisel, és Magyarország egyik legnagyobb kortárs művészeti galériája lett az abc. Rendszeres résztvevője rangos nemzetközi művészeti vásároknak. Számos magyar alkotást juttatott be olyan híres közgyűjteményekbe, mint a New York-i Moma, a Metropolitan, vagy a londoni TATE Modern.

Az Irokéz Gyűjtemény a magyar kortárs műveket tartalmazó kollekciók között egyedülálló. Pados Gábor Pajor Zsolt szombathelyi üzletemberrel közösen alapította. A kezdetekkor egy-egy kép megvétele inkább a művész támogatását jelentette, a 90-es évek végére pedig gyűjteménnyé álltak össze a megvásárolt művek. A mára több mint 1500 darabból álló gyűjtemény képet ad az elmúlt harminc év magyar képzőművészetéről. Anyagából a Magyar Nemzeti Galéria, a Párizsi Magyar Intézet, a Szombathelyi Képtár, valamint a debreceni MODEM és a Veszprémi Művészetek Háza is rendezett kiállítást.

Az Irokéz Galéria 2001-ben nyitotta meg kapuit a Thököly utcai épület tetőtérében. Az első tárlaton az Irokéz Gyűjtemény mutatkozott be. Nemzetközileg ismert magyar kortárs képzőművészek kedvelt kiállítóhelyévé vált, ugyanakkor a város általános-, közép- és főiskolásainak is lehetőséget biztosított a bemutatkozásra. Tehetségkutató pályázatokat hirdetett, szombathelyi rendezvények állandó helyszíne lett.
A galéria 2011-ben bezárni kényszerült, 2015-ben Új Irokéz Galéria néven a Szombathelyi Képtár épületében nyitott meg újra, a szombathelyi önkormányzattal és a Savaria Múzeummal kötött megállapodásnak köszönhetően. Itt az Irokéz Gyűjtemény is különálló raktárhelyiséget kapott.

Pados Gábor volt az ötletgazdája az elmúlt évtized magyar művészeti és piaci narratíváját is meghatározó galériák együttműködésén alapuló Bookmarks kiállításnak, kezdeményezője a Magyar Nemzeti Galéria kortárs szerzeményeit magánadományokkal támogató A Kortárs Művészet Barátai Nonprofit Kft.-nek. Az elmúlt években rendszeresen a magyar kortárs művészeti élet tíz legbefolyásosabb személyisége közé választották.

Nyitókép: Pados Gábor (fotó: Mészáros D. Zsolt, nyugat.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!