by Szele Tamás 2022. júl 21.

Politológia és „színházban való létezés”

– Beszélgetés Dobay Jankával, az RS9 színház menedzserével

Kevesen gondolják át, mi hajtja, mi élteti a színházat, mármint a tehetségen, az előadóművészi kvalitáson kívül. Az odaadás, a lelkesedés, a szorgalom mind szükséges, sőt elengedhetetlen – de megfelelő menedzsment nélkül kevés lehet a minden esti varázslathoz. Alapember a színházi menedzser, a vállán viszi a teátrumot, nem áll a reflektorfényben a vastaps idején, de nélküle könnyen zátonyra futhat a legkiválóbb produkció is.

A menedzsernek ismernie kell a hazai és a nemzetközi színházi élet főbb irányzatait. Képesnek kell lennie arra, hogy XXI. századi eszközökkel pozicionáljon színházi vállalkozásokat, projekteket és eseményeket. El kell igazodnia a jog, a vállalkozások, a marketing és a kommunikáció világában, tisztában kell lennie a kultúrafinanszírozási rendszerekkel, de ha úgy hozza a helyzet, akár a nézőket is ő engedi be a színházterembe – ahogy Dobay Janka, az RS9 színház menedzsere is. 

Mi mindennel foglalkozik napi munkája során?

Azt gondolom, a munkám legfontosabb része, hogy megismertessem a színházat a nagyközönséggel, és ehhez tartozik a folyamatos kapcsolattartás is a nézőkkel. Nálunk még rengeteg potenciál van ebben, hiszen mi mindig az előadásokra koncentrálunk elsősorban, arra, hogy igazán színvonalas és profi produkciók jöjjenek létre, ugyanakkor nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy ez önmagában nem elég. A mai világban versenyt kell futni a legújabb trendekkel, és főleg most, a járvány után, meg kell küzdeni minden egyes telt házért. A pandémia következtében erőteljesen csökkent a nézőszám, így a jegybevétel is. Nagyon hálásak vagyunk minden nézőnknek, aki támogat minket. Mivel kicsi színház vagyunk, kevesen csinálunk sok mindent. Ebből kifolyólag a munkám része különböző titkári és pénzügyi feladatok ellátása is vagy adott esetben a nézők beengedése a színházterembe.

Látható a színház honlapján, hogy részesülnek támogatásokban. Ezekért rendszeresen kell pályázni, vagy hosszabb távra szólnak?

Folyamatosan pályázni kell a támogatásokra, akár működési pályázatról, akár egy konkrét produkció megvalósításáról vagy továbbjátszásáról van szó. 

Az RS9 befogadó színház is. Könnyű partnereket, produkciókat, projekteket találni az együttműködéshez?

Rengeteg megkeresést kapunk, amelyek közül igen nehéz választani. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a színház magas művészi színvonalát erősítsék. Nagyon sok kitűnő előadás talál otthonra az RS9-ben. 

Hol ismerte meg a színház világát?

Az RS9 Színházat a szüleim, Lábán Katalin és Dobay Dezső alapították 1990-ben. Egész életemben meghatározó szerepe volt, rengeteg időt töltöttem itt már kisgyerekként, gyakorlatilag itt nőttem fel. Amit a színházról tudok, azt mind itt tanultam, a gyakorlatban, mint egy kis szivacs szívtam magamba a tudást, ami sokszor abszolút tudattalanul történt. Nagyon fogékony és érdeklődő voltam, mindent látni és hallani szerettem volna, ami körülöttem történik.

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a gyakorlat és az engem körülvevő emberek segítségével sajátítottam el a „színházban való létezést”. Azt, hogy mit jelent színházat csinálni, mit jelent átélni a színpadon megszülető katarzist. Mindemellett a küzdeni tudás és a kitartás is meghatározó, ha valaki erre a pályára lép.

Nehéz volt elsajátítania a szakma fogásait? Kell ehhez előképzettség?

Diplomám szerint politológus vagyok, de dolgoztam idegenvezetőként is. Ez utóbbi igazán közel áll az előadó-művészethez – és a szívemhez is. Rengeteg kreativitást lehet belevinni, és nem utolsósorban nem árt, ha az ember tud improvizálni. Nagyon szerettem csinálni, lehet, hogy még fogom is.

Nem véletlen, hogy Dobay Janka a politológia bonyolult, finom, kommunikációra és nüanszokra fogékony tudományában szerzett előképzettséget: ugyanazt az érzékenységet kamatoztatja mindennapi színházi munkája során. De ennél is többet adhat a sikerhez az a mély, szenvedélyes szeretet, ami ehhez a megfoghatatlan, varázslatos világhoz köti. Nem aggódunk tehát az RS9 Színház ügyviteléért – a lehető legjobb kezekben van.

Nyitókép: Dobay Janka

A képek forrása: Facebook

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!