by artisbusiness.hu 2024. Apr 03.

Sebestyén Márta kapja a Táncház Díjat

A Grammy-díjjal is kitüntetett művészt évtizedek óta hazánk kulturális nagyköveteként ismerik a világon.

A Táncház Egyesület és az OTP Bank 2012-ben azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje mindazok teljesítményét, akik révén mind szélesebb tábor számára válik elérhetővé az élő néphagyomány. A Táncház Díjat és a Táncház Érméket évente olyan személyiségek vagy csoportok kapják, akik kiemelkedő tevékenységükkel előadóművészként, oktatóként, gyűjtőként vagy bármilyen más módon hozzájárulnak a táncházmozgalom sikeréhez.

2024-ben a Táncház Díjat és a Táncház Érméket a Táncház Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködése keretében ítéli oda a kuratórium. Az elismeréseket a szokásoknak megfelelően a Táncháztalálkozó alkalmával adják át.

2024-ben a Táncház Díjat Sebestyén Márta népdalénekes kapja.

A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kapnak:

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (művészeti vezetők: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő)
Galát Péter – néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes „Hosszúléptűek" csoportjának vezetője
Nagy Timea – néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője
Sztanó Hédi – televíziós filmrendező
Tóth Judit – néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior együttes művészeti vezetője
Váradi Enikő – néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője

A Táncház Díjat és a Táncház Érméket 2024. április 6-án, a Táncháztalálkozó gálaműsorán Berán István és Both Miklós adja át ünnepélyes keretek között a Papp László Budapest Sportarénában.

XLIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár: 2024. április 5–7.

Sebestyén Márta zenepedagógus édesanyaja (Farkas Ilona, egykori Kodály-tanítvány) révén a születése óta a zene bűvöletében él. Különösen a népdalok világa ragadta meg, ezek előadásával már kislány korában felfigyeltek tehetségére. Mára már világhírű művész, aki a legrangosabb koncerttermekben lép fel.

llandó fellépő partnere a Bolya-Dongó duó, a Muzsikás Együttes de gyakran szerepel Andrejszki Judittal, a Gryllus testvérekkel (Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel), a Dűvő Együttessel, a Söndörgő Együttessel, a Vujicsics együttessel, Szamosi Szabolcs orgonaművésszel és a Szent Efrém Férfikarral is. 

Énekelt az Oscar-díjas Az angol beteg című filmben is (Szerelem, szerelem), valamint három dalt adott elő a Deep Forest együttes 1995-ben megjelent, Boheme című albumán, amely világzene kategóriában Grammy-díjat nyert.

Hazánk kulturális nagykövete: fellépett a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodói ház előtt is, általa ismerhették meg a magyar népzene gyöngyszemeit. Az összes európai nép nyelvén énekel népdalokat.

Kép: Sebestyén Márta (forrás: mediaklikk.hu)

Lásd még: 

Lemondott a Magyar Táncművészek Szövetsége tiszteletbeli elnökségi tagságáról Novák Ferenc „Tata”

Duda Éva: Robbanás előtti pillanatban vagyunk

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!