by artisbusiness.hu 2023. Sep 21.

Színház, kiállítás, zene – az Art is Business heti kulturális ajánlója

A héten a kortárs képzőművészeté és a színházé a főszerep.

Indul az Art is Business kulturális ajánlója, amelyben minden héten más-más, művészethez kapcsolódó programot mutatunk olvasóinknak, legyen szó zenéről, képzőművészetről, színházról vagy irodalomról. Ezúttal a szeptember 22-én kezdődő eSzínház Fesztivált, a héten nyíló World Press Photo kiállítást, a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt, az Újbuda Jazzfesztivált és a FLASZTER-t ajánljuk. 

eSzínház Fesztivál

Szeptember 22-e és október 1-je között harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 13 produkció látható majd az eszinhaz.hu-n. A fesztivál ideje alatt a nézők számára korlátlanul érhetők el olyan színházak, illetve társulatok előadásai, mint például a Madách Színház, a Katona József Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Játékszín, a TÁP Színház és a Dollár Papa Gyermekei.

Az eSzínház Fesztivál ’23 célja kettős: egyrészt a geográfiai korlátokat leküzdve megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára határon innen és túl. Az eSzínház Fesztivál ’23 a bevétel jelentős részét felajánlja a színházaknak és a társulatoknak, így támogatja munkájukat, működésüket. A fesztivált ingyenesen megnézhető szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók kísérik. Az Art Is Business különdíjként felajánl egy háromalkalmas menedzsmenti és networking-tanítási kurzust, valamint médiamegjelenést az artisbusiness.hu felületén. A zsűri a szerkesztőség tagjaiból áll, akik az általuk leginnovatívabbnak tartott produkcióra voksolnak. Az eredményhirdetést – regisztráció és jegyigénylés után – 2023. október 1-jén 19 órától élőben, ingyenesen követhetik az eSzínház oldalán.  

Idén először rendezik meg a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt

Hantai Simon, Nádler István, Konok Tamás és Vera Molnar egy-egy festménye is látható lesz az első Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron, amelyen mintegy harminc, nemzetközi szinten is jegyzett magyar galéria várja az érdeklődőket szeptember 21-e és 24-e között a Budapest Bálnában.

Hantai Simon: Cím nélkül, 1949, akvarell, szén, kréta, papír, vászonra kasírozva (forrás: Szépművészeti Múzeum)Hantai Simon: Cím nélkül, 1949, akvarell, szén, kréta, papír, vászonra kasírozva (forrás: Szépművészeti Múzeum)

A Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásárt azzal a céllal hozták létre a szervezők, hogy idővel a nemzetközi piac meghatározó szereplőjévé váljon és átfogó képet nyújtson a magyar progresszív kortárs alkotói közösségről. „Csak a kortárs képzőművészetre koncentrálunk és csak galériákat hívtunk kiállítóként. Online galériák nem képviseltethetik magukat. Feltételként szabtuk az aktív piaci tevékenységet is, vagyis olyan kiállítókat választottunk, akik progresszív művészcsoportot (alkotóik az Iparterv-generációból és a mostani huszonévesekből is kikerülhetnek) képviselnek és menedzselnek, évente legalább négy kiállítást szerveznek” – mondta el a rendezvény főszervezője, Tausz Ádám az Art is Businessnek adott interjújában

Nyitókép: Art and Antique (fotó: Bertók Kriszti)Nyitókép: Art and Antique (fotó: Bertók Kriszti)

Az új kortárs képzőművészeti vásár résztvevői a Vintage Galéria, a Kalman Maklary Fine Arts, a Molnár Ani Galéria, az ACB Galéria, az Ancora Galéria, a Deák Erika Galéria, az East of Eden Galéria, az Einspach Fine Art, a Faur Zsófi Galéria, a Három Hét Galéria, a Heart and Cherry Galéria, a Horizont, az Inda Galéria, a Kisterem Galéria, a Knoll Galéria, a NACO Galéria, a Missionart Galéria, a Neon Galéria, a Resident Art, a Szikra Galéria, a The Space Galéria, a TOBE Gallery & TOBE Project, a Várfok Galéria, a VILTIN Galéria, és a Zsdrál Art.

Szeptember 21-én nyílik a World Press Photo kiállítás a Nemzeti Múzeumban

A 2023-as World Press Photo Contest eredményeit bemutató éves kiállítás az elmúlt év legjobb és legfontosabb fotóriporteri és dokumentumfotóit mutatja be. A győzteseket több mint 60 400 fotóból választotta ki egy független zsűri – olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján. A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak, csaknem hét évtizede. Mára az általuk szervezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó-pályázata lett.

Forrás: Magyar Nemzeti MúzeumForrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Az évente megrendezett pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A World Press Photo Alapítvány tavaly regionális stratégiát vezetett be, és az éves verseny és a zsűrizés felépítését megváltoztatva globálisabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb bepillantás nyújt világ eseményeiről. Külön-külön régiók szerint értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket. Ezen a kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt. A World Press Photo célja megmutatni mindazt, ami noha nem nálunk zajlik és nem a mindennapjaink része, mégis létezik: olyan kérdésekkel és témákkal találkozhatunk, amelyek a világban zajlanak, és amikről mi nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk. A kiállítás szeptember 22-től november 5-ig tart nyitva.

The Dying River (fotó: Jonas Kakó /Panos Pictures) The Dying River (fotó: Jonas Kakó /Panos Pictures)

Kortárs művészettel telnek meg Budapest közterei – indul a FLASZTER

Szeptember 22. és október 23. között  izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel telnek meg Budapest közterei. A több mint tíz helyszínen zajló eseménysorozat köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére.
A FLASZTER-t a Budapest 150, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként rendezik meg a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria koordinálásában. Az eseménysorozat hátterét, előkészületeit és projektjeit az érdeklődők heti rendszerességgel frissülő blogban is követhetik.

Forrás: FLASZTERForrás: FLASZTER

Az A38 Hajón és a Fonóban rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivál

Budapest XI. kerülete, azaz Újbuda két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a Fonó Budai Zeneház idén tizenhatodik alkalommal rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazz-fesztivál lett e hagyományosan szeptember eleji – nyárzáró és évadkezdő – programsorozatból: olyan zenekarok lépnek fel, amelyek bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállnák a helyüket. 

Ahogy a szervezők írják, a fesztivál egyik alapvető célja, hogy a műfaj progresszív, aktuális és kurrens hazai és nemzetközi képviselőit mutassa be lehetőleg legújabb, legfrissebb felállásukkal. Az elmúlt évek során az Újbuda Jazzfesztiválon olyan neves előadók léptek fel, mint Beardyman, Sabir Mateen, Mats Gustafsson, Matthew Shipp, Peter Brötzmann, Susana Santos Silva, Grencsó István, Harcsa Veronika és Barabás Lőrinc.

Az A38 és a Fonó célja és hivatása, hogy az Újbuda Jazz Fesztivál ne csak a műfaj állandó követőinek igényeit elégítse ki, de új közönség felé is bemutassa a jazz és improvizatív zene legjobb hazai és nemzetközi képviselőit, valamint, hogy fiatal közönséget is meghódítson magának. A fesztivál ezúttal két helyszínen az A38 Hajó és a Fonó színpadain valósul meg. 

Lásd még:

Szeptember 22-én indul az eSzínház Fesztivál ’23

A kortárs magyar képzőművészet legjava
– Interjú a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár főszervezőjével, Tausz Ádámmal

Egy hónapon át kortárs művészettel telnek meg Budapest közterei

Nyitókép: Jelenet a Ciróka Bábszínház BARGUZIN – lehullt csillag fénye című darabjából, amely szerepel az idei  eSzínház Fesztiválon (forrás: eSzínház)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!