by artisbusiness.hu 2022. Jan 17.

Színikritikus-képzést indít a Színház folyóirat

A programban való részvétel ingyenes. Jelentkezési határidő: 2022. február 10.

A Színház folyóirat szerkesztősége komplex tánc- és színikritikusi mentorprogramot hirdet, amivel aktívan szeretne hozzájárulni a színházról, táncról és a kortárs előadó-művészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához. A program szakmai együttműködő partnerei a Játéktér és a Revizor – a kritikai portál.

A lapszerkesztés során folyamatosan találkozunk tehetséges szerzőkkel, akiknek írásait még korainak tartjuk publikálni, de fejlődésükhöz a magunk eszközeivel szeretnénk hozzájárulni. 2017-ben ezért indítottuk el első mentorprogramunkat, amelynek résztvevői közül ma már többen rendszeresen publikálnak neves lapokban, online szakmai felületeken. Idén márciusban induló második – kibővített – programunkkal részben kapcsolódni szeretnénk az egykori nagy sikerű „kritikuskeltető”, a Hajónapló Műhely szellemi örökségéhez is – olvasható a folyóirat Facebook-oldalán.

A program három részből áll, és két – egy tavaszi és egy őszi – szemesztert (2 x 3 hónap) ölel fel.
(1) A mentoráltak egyrészt heti rendszerességgel vesznek részt mesterkurzusokon – szemináriumi jelleggel –, ahol a kritikusszakma kiválóságai mellett színészek, rendezők, drámaírók, tervezők is beszélgetnek a résztvevőkkel a kritikaírás fortélyairól, illetve a színházcsinálás belső folyamatairól, gyakorlatáról és kihívásairól.

(2) Ugyancsak heti rendszerességgel szabadegyetemi jellegű előadásokat hallgatnak a (kortárs) színház és tánc befogadásához kapcsolódó legfontosabb témákban. (A szabadegyetemi előadásokra és mesterkurzusokra szombatonként délelőtt és délután, Budapesten kerül sor, így azok a nem fővárosi, határon túli jelentkezők számára is könnyebben látogathatóak!)

(3) A program harmadik tartóoszlopa: a személyes mentorálás. Minden, a képzésre felvételt nyert jelentkező saját mentort kap egy tapasztalt, gyakorló kritikus személyében, aki rendszeres szakmai konzultációval segíti a pályázó színikritikusi/tánckritikusi munkáját. A mentorálási folyamatba beletartozik a közös előadásnézés, a látottak megbeszélése, szakmai szempontú feldolgozása, az egyes előadásokról született próbaírások elemzése, valamint a folyamatos szakmai kapcsolattartás.

A programban részt vevő kritikus-mentorok: Boros Kinga, Csáki Judit, Fuchs Lívia (tánc), Gabnai Katalin, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Karsai György, Králl Csaba (tánc), Molnár Zsófia, Stuber Andrea, Turbuly Lilla, Urbán Balázs, Varga Anikó.

Jelentkezni lehet: 18 és 35 év között

(1) egy rövid motivációs levél,

(2) egy szintén rövid önéletrajz, valamint

(3) 1 vagy 2 még nem közölt, maximum 8-10 ezer leütésből álló színi- vagy tánckritika (tanulmány, esszé) beküldésével a szinhazmentorprogram@gmail.com e-mail-címen.

Jelentkezési határidő: 2022. február 10.

Eredményhirdetés: 2022. március 1.

A mentorprogram első szemeszterének kezdete: 2022. március közepe.

A jelentkező a pályázata beérkezéséről e-mailben visszaigazolást kap. A résztvevők kiválasztása a szerkesztőségek és a mentorok segítségével történik. A programban való részvétel ingyenes. Feltétele, hogy a jelentkező vállalja, hogy rendszeresen és aktívan részt vesz a képzési alkalmakon (a részvételről jelenléti ívet vezetnek, a túl sokat hiányzó pályázóktól megválnak, és helyükre újakat vesznek fel), hatékonyan együttműködik a személyes mentorával, valamint a program elvégzését követően – amennyiben igény mutatkozik rá – szerzőként előnyben részesíti a Színház, a Revizor és a Játéktér szakmai felületeit.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!