by Árvai-Józsa Kitty 2020. Jun 10.

Szirmai Nóra szobrászművész: Természetesen acélból – A kerti tárlat

A Budapest Art Mentor program bemutatja

Szirmai Nóra kiállítása, Bozsó Gyűjtemény, 2019.05.10.

Szirmai Nóra acélszobrászati munkáival először tavaly nyáron találkoztam a Kész Ipari Parkban, az immár tizenöt éve hagyományosan megrendezett és kuriózumnak számító alkotótábor zárókiállításán. A mélygarázs elhagyatottnak tűnő tágas terében, mondhatni a „senki földjén” sétálva a művek között, feltűntek a levelek: Pálmalevél, Bálnalevél, Nautiluslevél. Két dolgot azonnal megéreztem. Az első: szembeötlő volt, hogy ezek a munkák egy alkotóhoz tartoznak. Jól definiálható formanyelvük az alkotásokat életre hívó következetes művészi gondolkodásmódról árulkodott. A második: a természetből vett, organikus, főleg növényi formák, vázak, gondosan komponált levélszerkezetek valahogy az otthonosság érzetét keltették bennem. Visszafogott líraisággal töltötték meg azt a teret, amely mindenkié, és igazából senkié...

Geometrikus elemekből építkező, hegesztett acélobjektjeinek redukált világa egyszerű, letisztult formanyelvet képvisel. Bensőséges, érzékeny plasztikái az objektek rideg, nehéz anyagának és a finom vonalú növényi rajzolatok, a levél erezetének kontraszthatásából táplálkoznak. Szelvényes vázszerkezeteiben – például a Bálnalevél és a Váz esetében – az egymáshoz rendelt szénacél szalagok hol sűrűsödnek, hol egymástól nagyobb távolságban húzódnak, furcsán domborodó térjátékot rajzolva ki ezzel, rímelve a fém és a fény virgonc interakciójára.

Az alkotó azonban tovább gondolkodik, kísérletezik anyagával, keresi az acél, a szerkesztett kompozíció, a felület fényeinek harmóniáját, együtthangzását, s ezen az úton újabb és újabb elemeket igyekszik becsempészni a művek által nyújtott sokrétű élménybe. Így érdemes lesz a későbbiekben is nyomon követni Szirmai Nóra művészi munkásságának alakulását.

A műalkotás adatai: 

Méret: 160 x 90 x 50 cm

Készítés éve: 2018

Technika: hegesztett acél

A cikk megszületését a B. Braun támogatta.

Megjelent: 2020. június

 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!