by MTI/artisbusiness.hu 2021. ápr 16.

Tavasz a Kieselbach Galériában

Színek, realizmusok, meglepetések címmel eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílik.

A Kieselbach Galéria késő tavaszi aukciója előtt rendezendő tárlaton klasszikus, modern és kortárs alkotásokat egyaránt láthat és vásárolhat a közönség.

A XIX. századi magyar törekvéseket több múzeumi rangú mű, köztük Telepy Károly, Keleti Gusztáv és Mednyánszky László alkotásai reprezentálják. A figurális képek közül Munkácsy Mihály alaktanulmánya emelkedik ki, amely a Magyar Nemzeti Galériában látható Tépéscsinálók című festményhez készült. Ez a tanulmány egykor Majovszky Pál – többek között Cézanne, Gauguin, Van Gogh és Renoir műveit is felvonultató – kollekcióját gazdagította.

A modern magyar festészet nagy generációjából Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos egy-egy olajképpel és pasztellel, Vaszary János egy reprezentatív életképével került a kiállítás válogatásába. Koszta József művészetét egy alföldi táj, valamint az életmű egyik legjelentősebb darabja, a magyar impresszionista festészet egyik remekműve reprezentálja.

Várkonyi Zoltán kétszeres Kossuth-díjas színész, rendező, színházigazgató, kollekciójából Ámos ImreAz élet vize című kompozíciója is látható majd, valamint egy kiemelkedő Vajda Lajos-mű, amely egykor Rácz István gyűjtő otthonát díszítette.

A magyar szecessziót gróf Batthyány Gyula – a Gyagilev-féle orosz balettől ihletett – Háremben című képe, az art decót egyebek mellett Sassy AttilaAktja, Góth ImreFiatal lánymandarinnal című képe, valamint Scheiber Hugó és Kádár Béla kompozíciói képviselik.

A magyar avantgárd, a Nyolcak és aktivisták csoportjából egyebek mellett Czigány Dezső, Tihanyi Lajos, Mattis-Teutsch János és Bohacsek Ede művei láthatók. Bohacsek EdeSzent Anna című kompozíciója 1917-ben szerepelt a legendás Ma folyóirat Kassák Lajos által szervezett kiállításán.

Freytág Zoltán korai Olasz kikötőjét és Szentendrei részletét, Barcsay Jenő párizsi látképét, Klie ZoltánKozmikus táját és Czimra Gyula letisztult szobabelsőjét is bemutatják a kiállításon. Vörös GézaAnyai szeretet című alkotása a Kabos Gyula főszereplésével forgatott Úrilány szobát keres című filmben is feltűnt.

A kiállítás egyik figyelemre méltó műtárgya a Jaschik Álmos egyedi grafikáival díszített Trianon-album, amelyet a magyar országgyűlés ajándékaként küldtek el Lord Rothermere-nek 1929 decemberében. A magyarul és angolul is olvasható, díszes kalligrafikus szövegen kívül az albumban feltűnnek a magyar történelem nagy királyai, hadvezérei, politikusai, tudósai és művészei, valamint az elszakított területeket jelképező híres épületek.

A magyar alkotónőket egyebek mellett Anna Margit, Barta Mária, Ország Lili, Sylvester Katalin (Csernus Tibor felesége), Maurer Dóra, Keserü Ilona és Keresztes Zsófia képviseli a tárlaton. Keresztes Zsófia a már nemzetközi sikereket is felmutató magyar művészgeneráció egyik kiemelkedő fiatal képviselője, akinek mozaikokkal borított amorf szobrai a jövő évi velencei biennálé magyar pavilonjának főszereplői lesznek, valamint a művészt a világhírű Thames and Hudson a 100 Sculptors of Tomorrow című kötetben beválasztotta a világ száz legígéretesebb szobrászának elitcsapatába.

A textilművészek közül Kuchta Klára, SzilvitzkyMargit és Hübner Aranka alkotásai adnak ízelítőt a műfajok határát elmosó, a sík- és térművészet, a festészet és az iparművészet eszközeit egyaránt felhasználó műfaj kortárs törekvéseiről.

A kiállítás anyagában az 1945 utáni absztrakt irányzatok képviselői: Frey Krisztián, Bak Imre és Illés Árpád. Múzeumi rangú fő művekkel lesz jelen a válogatásban a pop art felől érkező Korga György, valamint Bernáthy Sándor és Földi Péter. Pauer Gyulától a Bíró Ica modellt ábrázoló 1987-es, életnagyságú szobra, valamint a szintén intenzív testiséget sugárzó Íves formák című plasztikáját láthatjuk.

A tárlathoz négyszáznyolcvan oldalas katalógus is készült, amely gazdag reprodukciós anyaggal és hatvannégy, művészettörténész által írt tanulmánnyal segíti a bemutatott művek megismerését.

A kínálat minden darabja megvásárolható, a fix árakról a galéria munkatársai személyesen adnak felvilágosítást. A kiállítás május 10–éig naponta 10 és 18 óra között látogatható. További információk az esemény Facebook-oldalán.

Nyitókép: Sassy Attila: Akt (forrás: Kieselbach Galéria)