by artisbusiness.hu 2023. Apr 19.

Több mint száz Vasarely-festményt foglaltak le egy razzián

A rajtaütés a Vasarely-örökösök régóta húzódó jogi csatájának legújabb fejezete.

Francia és egyesült államokbeli hatóságok vonultak ki április 11-én egy Puerto Rico-i székhelyű alapítványhoz. Helyi beszámolók szerint a magyar származású op-art festő, Victor Vasarely több mint száz művét foglalták le és szállították el.

A művelet az Old San Juan szigetén található Michèle Vasarely Alapítvány területén zajlott: egy francia bíró rendelkezése alapján, az FBI közreműködésével hajtották végre a művek begyűjtését. Az alapítvány vezetője, Michele Taburno-Vasarely, a festő menye évek óta szövevényes jogi vitában áll Vasarely unokájával, Pierre Vasarelyvel a művész több száz festményének tulajdonjoga kapcsán – írja az Artnet News.

A dél-franciaországi Aix-en-Provence-ban található Vasarely Alapítvány vezetője, Pierre Vasarely állítása szerint Taburno-Vasarely hatszáz festményt juttatott ki illegálisan az Egyesült Államokba, majd Puerto Ricoba 2012-ben. Egy évvel később egy francia bíróság utasításra kétszáz képet szállítottak vissza a francia alapítványhoz.

A Vasarely Alapítvány épülete Aix-en-Provence-ben (fotó: Wikipedia)A Vasarely Alapítvány épülete Aix-en-Provence-ben (fotó: Wikipedia)

Pár évvel korábban, 2008-ban Michele Taburno-Vasarelyt Chicagoban le is tartóztatták egy Vasarely-gyűjtemény áthelyezési kísérletéért. A több százezer dollár értékű alkotásokat egy műgyűjtő, Thomas Monahan tulajdonította el, később ezeket is visszajuttatták a dél-franciaországi alapítványhoz.

Az op-art kiemelkedő alakja, Victor Vasarely 1906-ban született Magyarországon, 1961-ben kapta meg francia állampolgárságát. 1976-ban hozta létre alapítványát, amelynek tiszteletbeli elnöke maradt egészen az 1990-es évekig, amíg egészségi állapota engedte. A festő 1997-ben hunyt el Párizsban.

Forrás: Artnet News

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A budapesti Vasarely Múzeum (fotó: Szépművészeti Múzeum)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!