by nepszava.hu/artisbusiness.hu 2021. ápr 07.

Tőkeinjekció a brit kultúrának

Több mint 2700 művészeti és nemzeti örökségi intézmény osztozik a brit kormány múlt nyáron jóváhagyott 2 milliárd fontos segélyalapjának második csomagján.

Oliver Dowden brit kulturális miniszter az „öröm és szórakozás nyarát” helyezte kilátásba. A kulturális újrakezdést is nagy lendülettel próbálja lehetővé tenni – írja a Népszava „Fenekeket az ülésekre!” – Nyitásra készül a brit kultúra és sport című cikkében.

Kicsik és nagyok egyaránt lelkesen fogadják például az információt, miszerint hosszú késlekedés után a londoni Gillian Lynne Színházban megvalósul a Cinderella (Hamupipőke), Sir Andrew Lloyd Webber legújabb musicaljének bemutatója, és felújítják a József és a színes szélesvásznú álomkabát című örökzöld daljátékát is. Oliver Dowden frappánsan úgy összegezte a feladatot, hogy „vagy fenekek kerülnek az ülésekre, vagy következik a tönkremenés”. A héten egyszerre 2700 intézményt tett boldoggá azzal, hogy a múlt év júliusában nyilvánosságra hozott 2 milliárd fontos (850 milliárd forint) helyreállítási alap második fázisában együttesen 400 millió fontot bocsátott rendelkezésükre.

Rishi Sunak pénzügyminiszter azért adta áldását a keretre, mert egyértelművé vált, hogy a szigetország kulturális élete jelentős állami pénzinjekció nélkül „visszafordíthatatlan katasztrófa áldozatává válna”. Míg az első menet mottója a túlélés volt, a második az újranyitást és helyreállítást szolgálja. Az egyik legvastagabb, 900 ezer fontos csekket Michael Eavis és lánya, Emily, az ikonikus Glastonbury Fesztivál alapítója és jelenlegi vezetője vehetik át, akik a pandémia következtében már két nyáron szenvedtek el sok millió fontos veszteséget az esemény lemondása miatt.

A gyorssegély hozzájárul a jövő tervezhetőségéhez. A kezdeményezett intézmények képviselői közül sokan értenek egyet egy kevésbé ismert színházi társulat, a Wise Children (Bölcs Gyermekek) igazgatójának nézetével. Emma Rice úgy érzi, a „koronavírus-járvány mindannyiunk számára sötét fejezet volt, de ez a hír végre felvillantja a fényt az alagút végén, és lehetővé teszi, hogy visszatérjünk a munkába, egyben átgondolhassuk az előttünk álló bizonytalanságokat és kockázatokat”. Az utalandó összeg 70 százaléka Londonon kívülre kerül, többek között – igaz, kölcsön formájában – két kulturális központhoz, a Manchester részét képező Salfordban található Lowryhoz (7,5 millió font), valamint az észak-angliai Gateshead ékességéhez, a Sage-hez (3 millió font).

Kép: Gillian Lynne Színház (arthurlloyd.co.uk)