by freeszfe.hu/artisbusiness.hu 2021. Jun 05.

Új képzéseket indít a Freeszfe Egyesület

A jelentkezési határidő július 30.

A képzések célja, hogy az intézményesített kereteken kívül kezdő lökést és szakmai muníciót adjanak olyan fiatal felnőtteknek, akik nem klasszikus, egyetemi keretek között, hanem szabadabb formában akarnak elmélyülni a színház- és filmművészetben, vagy akár már gyakorló alkotók, de vértezettebbé akarnak válni a saját területükön.

A képzésekben az a közös, hogy projekt alapú csapatmunkát vezet a tanári gárda, nagy hangsúlyt fektetve a különböző területek közötti átjárásra. A képzések mindegyikében részt vesznek a Freeszfe Egyesülethez tartozó aktív hallgatók. Hosszabb távú felnőttképzések, workshopok és nyári egyetem várják az érdeklődőket.

Színházcsináló (Theater Making)
időtartam: két év (egy év oktatás, egy év szakmai gyakorlat):

Színészet, rendezés, írás, dráma- és előadás-elemzés, pályázatírás, költségvetés-készítés. A képzést olyan, viszonylag már tapasztalt, erős személyiségű fiatalok részére hirdetik meg, akiket vonz a közösségi színházcsinálás, szándékukban áll önálló társulatot alapítani, önálló projekteket létrehozni, illetve sokoldalúan és felelősséggel vennének részt egy független társulat működésében, a közösségi alkotófolyamatban.

A képzést vezető tanárok: Ascher Tamás, Fekete Ádám, Forgács Péter, Hajdu Szabolcs, Kárpáti Péter, Sodró Eliza, Stork Natasa, Tarnóczi Jakab, Tárnoki Márk, Barda Beáta (Trafó), Kulcsár Viktória (FÜGE-Jurányi Ház).

Színház és performansz
időtartam: egy év

A képzés azokat kívánja megszólítani, akik az alkotást a színház hagyományos keretein túl képzelik el, és akik ismereteiket kollaborációban, közösségben, valamint „csinálva-tanulva” kívánják bővíteni. A tanítási gyakorlat szakmai keretében olyan színházcsinálói praxis áll, amely  túl mutat az irodalmi szövegen, és átíveli a műfaji határokat. Előtérbe kerül az abszurd, az asszociatív és paradox gondolkodás, a konfrontáció, az érzéki megismerés, a fizikalitás, a vizualitás, és tárgyát képezi az a reflexió is, amely a saját maga által kialakított gyakorlatra irányul.

A képzést vezető tanárok: Czirák Ádám, Goda Gábor, Hód Adrienn, Hudi László, Szabó Veronika, Urbán András Oktatók: Ardai Petra, Árvai György, Berecz Zsuzsa, Csató Kata, Gergye Krisztián, Sarah Günter, Juhász András, Kálmán Eszter, Kelemen Patrik, Molnár Csaba, Nagy József Szkipe, Nemes Z. Márió, Perovics Zoltán, Rácz Anikó, Schilling Árpád, Schuller Gabriella, Somló Dávid, Szabó Réka, Szilágyi Kornél.

Személyes színház-előadások újraértelmezése színház-pedagógiai eszközökkel
időtartam: fél év

A képzés során a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tudjanak feldolgozni színházi előadásokat fiatalokkal. Mindazok jelentkezését várják, akik fiatalokkal dolgoznak, és akiknek lehetőségük van egy színházi előadást értelmezni és alkotó módon továbbgondolni egy diákcsoporttal, vagy akik szeretnének a közeljövőben ilyen helyzetbe kerülni.

A képzést vezető tanárok: Róbert Júlia, Gyombolai Gábor, Perényi Balázs.

Színházi all-round asszisztens
időtartam: egy év

Az oktatás célja olyan szakemberek képzése, akik a színházi munkafolyamatok pontos ismeretének elsajátításával képesek lesznek színházi előadások létrejöttekor a próbafolyamat munkamenetét átlátni, megszervezni, a rendező vagy produkciós vezető melletti munkatársként egyéb, szakmaspecifikus feladatokat (ügyelő, súgó, kellékes) is ellátni, és ha szükséges, előadások hátterét, zökkenőmentes lebonyolítását biztosítani kőszínházakban és független társulatoknál egyaránt.

Oktatók: Ari Zsófia, Csató Kata, Bérczes Anna, Bíró Bence, Fiáth Titanilla, Héricz Anna, Garai Judit, Karsai György, Oláh Attila, Radák Juca, Skrabán Judit, Tóth Péter, Zöldy Z. Gergely.

Művészeti kommunikáció
időtartam: egy év

A képzés főképp a színház- és film kommunikációs területeivel foglalkozik, melynek során gyakorlati szakemberek segítségével sajátíthatják el a kulturális kommunikáció alapjait, mint a social media, weboldalak, fesztiváljelentkezés és -szervezés, pályázatírás, színházi marketing, sajtókommunikáció. A hallgatók megtanulnak előadást elemezni, sajtóanyagokat, kritikákat, interjúkat írni, elsajátítják a vizuális kommunikációs eszközök használatát. Mivel a tanfolyam oktatói gyakorlati szakemberek, a gyakorlati példákra, a munka során felmerülő hétköznapi problémák megoldására fektetik a hangsúlyt.

A művészeti kommunikáció tantárgyai

Művészeti alapismeretek

A különböző művészeti ágak jellege, típusai. Hogy működik a színház? Hogy készül el egy      előadás? A filmkészítés folyamata. Helyünk a hierarchiában, egyéb szakmák a színházakban és a filmekben-kikkel dolgozunk együtt? Előadás-elemzés. Világszínházi körkép.

Sajtóismeretek

Média- és sajtóműfajok online és offline, mit csinál a sajtós? Sajtóanyagok összeállítása, sajtólisták, sajtóesemények szervezése, interjúk leszervezése és írása, a média szerepe a kultúrában. Sajtóetikai- és jogi kérdések. Válságkommunikáció. Írásgyakorlatok. Kommunikációs gyakorlatok.

Vizuális kommunikáció

Munka a grafikussal, nyomdai előkészületek és alapismeretek, offline hirdetéstípusok, plakátok, kiadványok összeállítása, fotóspróba, werkfotó, werkfilm, teaser és trailer, videókészítés- és vágási alapok, webszerkesztés.

Marketing- és PR-ismeretek

Marketingterv, online hirdetések, Facebook, Instagram, Google Ads, sajtó- és médiakampány  összeállítása, PR – brandépítés, közönségkapcsolatok.

Gazdasági ismeretek

Költségvetések összeállítása, pályázatírás, jogszabályok, filmforgalmazás.

Rendezvény- és fesztiválszervezés

Adatbázisok, technikai ismeretek – Interticket, Word, Excel, adatbázisok, Joomla, WordPress, Photoshop, Indesign gyakorlati használata.

Munkakeresés

Önéletrajz, motivációs levél, álláspályázati anyag, piaci árak, önismeret.

Kiket várnak?

Akiket érdekel, hogyan lehet (ki)alakítani egy művészeti intézmény brandjét, hogy működik a média, a kommunikáció, és akik szeretnének gyakorlati ismeretek szerezni ehhez a munkához. Akik szeretnének színházakban vagy filmeknél sajtósként, marketingesként dolgozni.

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Akik ezen képzésen keresztül szeretnék megvalósítani színházcsinálói, filmkészítői álmaikat. A képzés nem művészképzés!

Osztályvezető: Veszprémi Judit, oktatók: Báron György, Bérczes Anna, Csáki Judit, Gordon Eszter, Hutlassa Tamás, Majtényi László, Román Zsuzsa, Spilák Klára, Szabó Edit, Szegvári Katalin, Szórád Máté, Veszprémi Judit.

Mesterkurzus-sorozat

A hosszú távú képzéseken kívül egész évben hirdetnek egy-, kéthetes workshopokat, mesterkurzusokat, filmes és színházi területen egyaránt. A kurzusokat neves filmes és színházi szakemberek tartják, havi rendszerességgel. A workshopokon a résztvevők fele a Freeszfe jelenlegi hallgatói közül kerül ki, míg a többi helyre bárki jelentkezhet.

A filmes workshopok szakmai vezetője Enyedi Ildikó és Gigor Attila, a színháziaké Ascher Tamás és Bagossy László. Kurzusaikat többek között Mundruczó Kornél, Tarr Béla, Horvát Lili, Szilágyi Zsófi, Enyedi Ildikó, Gigor Attila, Fliegauf Bence, Máthé Tibor, Rév Marcell, Herbai Máté, Reisz Gábor, Petrányi Viktória tartja.

Freeszfe nyári E – legyél egy hétig a Freeszfe színészhallgatója!

Július 4. és 11. között nyári egyetemet szerveznek 18-25 éves fiataloknak. Ebben a hét intenzív napban a résztvevők minden értelemben színészhallgatókká válnak. Olyan személyre szabott, nyitott és támogató tanulási környezetben próbálhatják ki magukat, amilyenben az elmúlt évtizedek színészgeneráció nevelkedtek. A Nyári E-be a lehető legtöbbet sűrítik bele: mozgást, fizikai színházat, elméletet, beszédtechnikát, művészi beszédet, és persze a színészet mesterségét minden mennyiségben.

Az idei Freeszfe Nyári E tanárai: Faragó Zsuzsa, Forgács Péter, Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Koltai M. Gábor, Kovács D. Dániel, Porogi Dorka, Soós Attila és Ténai Petra lesznek, valamint vendégelőadóként csatlakozik hozzájuk Csákányi Eszter, Gálffi László, Jordán Adél, Mészáros Béla és Mészáros Blanka színművész. A Freeszfe Nyári Egyetemen 30 jelentkező tud részt venni, a szabad helyek a jelentkezések sorrendjében telnek be.

A képzések tandíjasak. A jelentkezési határidő július 30. (kivéve Nyári Egyetem).

Bővebb információ, a képzések leírása és a jelentkezés módja a Freeszfe oldalon található.

A Freeszfe Egyesület nem akkreditált oktatási intézmény, a képzések végén tanúsítványt adnak!

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!