by Art is Business 2022. Mar 01.

1. évad 2. rész

Nyáry Krisztián író, a Lira Könyv kreatív vezetője

A videó ide kattintva érhető el.

 „A könyvkiadás egyszerre kultúrmisszió és üzlet”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Gergő beszélgetőpartnere ezúttal Nyáry Krisztián irodalomtörténész, kommunikációs szakember, író, könyvkiadó volt. Krisztián az 1990-es évek közepén hagyta ott tanári állását a pécsi egyetemen, addig költészettörténetet tanított az intézményben.

Azóta vezetett PR-ügynökséget, közvéleményén-kutató intézetet és állami kommunikációs szervezetet, azonban irodalomi kötődése mindvégig megmaradt.

Az eleinte a Facebookon, csak barátai számára publikált, főként a magyar irodalmárokkal foglalkozó bejegyzései a vártnál több emberhez jutottak el, és végül ennek köszönhetően jelent meg első kötete. A 2012-es Így szerettek ők című könyvet követte egy második rész, majd további tizenegy kötet egyéb témákban.

A ma leginkább a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját betöltő művésszel Gergő többek között arról beszélgetett, hogy mit is csinál egy kreatív igazgató, milyen kihívásokkal néz szembe egy könyvkiadó. De téma volt az is, hogy mire számíthat egy író a marketing területén, hogyan érheti meg számára a könyvkiadás, és mely piacokat lehet Magyarországról hatékonyan megcélozni.

Természetesen szóba került a könyv mint művészeti termék és a kiadók mint forprofit vállalatok összefonódása. Választ kapunk arra, hogy jelen van-e még a régi korok mecenatúrája, illetve hogyan alakult át a modern könyvkiadásban.

A beszélgetés végén pedig megtudhatjuk, miért tart Krisztián nagy becsben egy Babits-verseskötetet.

A videót 2021. május 5-én publikáltuk a YouTube-on. 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!