by Art is Business 2022. Apr 15.

2. évad 7. rész

Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója.

A videó ide kattintva érhető el.

„A célunk az volt, hogy a felhasználók beleszeressenek a szoftverünkbe.”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Bojár Gábor eredeti végzettségét tekintve fizikus, legismertebb vállalkozása azonban az informatikához kötődik. Alapítója a Graphisoft szofverfejlesztő cégnek, melynek legismertebb terméke a főként építészek által használt ArchiCAD. A nagy sikerű vállalkozó többször szerepelt a Forbes listáján a leggazdagabb magyarok között. A népszerű szoftver után ingatlanfejlesztésbe kezdett, és felépítette Budapesten a Graphisoft Parkot, ahol olyan neves vállalatok bérelnek irodát mint a Microsoft és az SAP.

Gergővel elsősorban az ArchiCAD fejlődéséről és sikeréről beszélgettek. Szóba került Steve Jobs, a program grafikai tervezésének a fontossága, és a csomagolás eladásokra gyakorolt szerepe.

Gábor mesélt a Graphisoft Park épüléséről és a létrehozása mögötti szándékról. Megmutatta Gergőnek a parkban található szobrokat, és elmesélte a történeteiket. Beszélt arról is miként választják ki, hogy mely művészekkel dolgoznak együtt.

A videót megtekintve bepillantást nyerhetünk Gábor művészettel való személyes kapcsolódásába és megtudhatjuk azt is, hogy miért a kortárs magyar alkotók munkáit részesíti előnyben.

Természetesen az interjúból választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy egy jelentős ingatlan- és szoftverfejlesztő cég esetében miért előnyös a művészet támogatása, mit nyertek ezzel ők az évek alatt.

A videót 2021. november 11-én publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!