by Art is Business 2022. Apr 12.

2. évad 4. rész

Sándor Zoltán táncművészeti menedzser.

A videó ide kattintva érhető el.

„A szakmán belül voltam minden, a jegyértékesítőtől a turnémenedzserig.”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Sándor Zoltán Győrben született. Ott kezdett el táncot tanulni már általános iskolában. A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium, Technikum és Kollégium elvégzése után a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanult. Táncoskarrierje mellett elvégezte a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakját, így lett kulturális menedzser.

A Győri Balettnek és a Salzburg Balettnek is volt szólótáncosa. Fellépett az Egyesült Államokban, Oroszországban, Törökországban és szerte Európában. 2021 óta a Nemzeti Táncszínház nemzetközi menedzsere.

Gergővel arról beszélgettek, hogy miként lett táncművészből táncmenedzser, miért tanult tovább, és milyen módon emeli ki táncosként szerzett tapasztalata azok közül a menedzserek közül, akik a szakma belső ismerete nélkül foglalkoznak művészetmenedzsmenttel.

Zoltán beszélt arról is, hogy milyen állapotban van a művészetimenedzser-képzés Magyarországon, miért lenne fontos a művészek számára, hogy képviseljék őket, és hogyan lehetne javítani a jelenlegi trendeken.

Gergő kérdezte Sándort arról is, hogy egy művészeti alkotás működhet-e forprofit szemlélettel; miért jó, ha egy vállalat odaáll egy társulat mögé, miért érdemes tánc egyesületeket támogatni, és miként jöhetnek létre ilyen együttműködések. Szóba került az is, hogy vajon az együttesek képviseletével szemben az egyéni táncosok képviselete miért elmaradott, és milyen problémákhoz vezet ez a jelenség.

A videót 2021. október 20-án publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!