by Art is Business 2022. Apr 14.

2. évad 6. rész

Szüts Miklós festőművész.

A videó ide kattintva érhető el.

„Abszurd állapot, hogy a műalkotások pénzért cserélnek gazdát.”

Az Art is Business 2021 tavaszán indult videóinterjú-sorozata bemutatja, hogyan tud az üzleti és a művészeti közeg mindkét fél számára előnyös kapcsolatot teremteni. Borbás Gergő színész olyan meghatározó alkotókkal, cégvezetőkkel, mecénásokkal és kulturális szakemberekkel beszélget egy kávé mellett, akiknek fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

Gergő Szüts Miklós festőművész-tervezőgrafikussal beszélgetett. Az alkotó híres felmenőktől leszármazottja, Degré Alajos író és szabadságharcos, illetve Lechner Lajos neves építész dédunokája. Miklós eredetileg a Színművészeti Egyetemre jelentkezett, azonban a sikertelen felvételi után a Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakján szerzett diplomát. Műveit 1972 óta állítják ki. Tanított gimnáziumban és egyetemen is, felesége, Vojnich Erzsébet szintén festőművész.

Gergővel arról beszélgettek, hogy mikortól lehet valakit festőművésznek tekinteni, hogyan, illetve mikor adta el első képét, hol találhatja meg az, aki vásárolni szeretne tőle. Szóba került a brandépítés is. Megtudhatjuk mennyire tudatos Miklós részéről az önmenedzselés a közösségi média korában, reklámozza-e tevékenységét, alkotásait.

A videóból kiderül, hogy miért nem dolgozik együtt galériákkal, hogyan szervezi kiállításait, miként gondolkodik a mecenatúra jelenségéről, jelentőségéről. Beszéltek a fiatal generációról, megtudhatjuk van-e velük Miklósnak kapcsolódása, követi-e a munkásságukat. Az interjú végén pedig fény derül arra is, miért gondolja Miklós, hogy a könyvpiac ki tudott emelkedni a művészetek közül, milyen eltérő értékesítési folyamat miatt válhatott sokkal fenntarthatóbbá, elterjedtebbé, mint a szobrászat és a festészet.

A videót 2021. november 3-án publikáltuk a YouTube-on.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!