by artisbusiness.hu 2024. Feb 05.

855 millió forintnyi fontból élesztik újjá North Shields városát, visszahozva a kreatív szakembereket a régióba

– Az Angliában található város kulturális negyede (North Shields Cultural Quarter) hivatalosan is megnyitotta kapuit: 1,9 millió fontból (855 millió forint) újították fel a városrészt, amely remélhetőleg fellendíti a gazdaságot is

A projektet részben a kormány finanszírozta a UK Shared Prosperity Fund és a North of Tyne Combined Authority Investment Fund révén. A városnegyedben egész évben szerveznek majd fesztiválokat és rendezvényeket, így új munkahelyeket is teremtenek a kulturális turizmus területén. A tervek szerint a következő öt évben a North Tyneside Council (a városi tanács) helyi művészekkel és kreatív vállalkozásokkal működik együtt.

A Howard Streeten és a Saville Streeten található új kulturális negyedbe olyan szervezetek találhatóak, mint a North Tyneside Business Centre, a Globe Gallery, a Pinwheel és a Helix Arts. A North Tyneside Business Center péládul modern irodahelyiségeket kínál kulturális és kreatív vállalkozások számára, a Globe Gallery pedig csaknem harminc éve állítja ki a független kortárs művészet alkotóinak munkáit.

A Pinwheel 2019 nyara óta segíti tanácsokkal a független kreatív produkciós cégeket, főként kulturális események és fesztiválok megszervezésében, a Helix Arts pedig egy 1983 óta működő művészeti jótékonysági szervezet, amely a helyi művészeket és a közösséget támogatja az együttműködésben. Az új kulturális negyedben található továbbá az Exchange 1856 színház, amelyet tavaly újítottak fel, reményeik szerint pedig kulcsszerepet játszik majd a város újraélesztésben, számos kulturális és kreatív lehetőséget kínálva a látogatóknak.

Geoff Kirkwood a OneThreeOneSpace épülete előtt (forrás: a North Shields Cultural Quarter honlapja)Geoff Kirkwood a OneThreeOneSpace épülete előtt (forrás: a North Shields Cultural Quarter honlapja)

Geoff Kirkwood North Shields-ben élő dj, művész úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy tíz évvel ezelőtt elhagyta a régiót, azért, hogy beindítsa zenei karrierjét, most azonban egy egészen más helyre tért vissza. Kirkwood jelenleg egy háromszintes viktoriánus épület üzemeltetését vette át North Shieldsben: a OneThreeOneSpace elnevezésű komplexumban műtermeket kínál művészek és kreatív szakemberek számára. Az 1874-ben épült létesítmény 2012 óta üresen állt, miután egy viharban megrongálódott a tető. 

(forrás: BBC News)

Lásd még:

A British Múzeum bojkottálására szólítják fel az építészeket, mert az intézmény megállapodást kötött a BP-vel

Csaknem kétmilliárd forintnyi fontból újítják fel az angliai Brighton Paviliont

Több mint ötmillió fonttal támogatja a brit kormány a Cliffs Pavilon színház korszerűsítését

A nyitókép forrása a North Shields Cultural Quarter Facebook-oldala

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!