by artisbusiness.hu 2024. Feb 27.

A festményen szereplő vázával együtt eladó egy Renoir-kép

Renoir számára a csendéletfestés nem csupán formai kísérletezést jelentett, hanem kikapcsolódást is

Az aukciókon általában nem szokás, hogy egy műtárgyhoz, „extra járjon‟, a Sotheby's London azonban ez egyszer kivételt tesz március 6-ai árverésén: Picasso, Monet és Bacon művei között Pierre-Auguste Renoir virágcsendéletét a festményen szereplő vázával együtt kínálják. 

Az 1878 körül festett Fleurs dans un vase (Virágok vázában) című kép értékét hárommillió fontra (1,36 milliárd forint) becsülik. Az alkotást a párizsi Galerie Durand-Ruel vásárolta meg a művésztől 1890-ben. Több mint száz évvel később, 1997-ben tűnt fel a kép az aukciós piacon, a párizsi Drouot Montaigne-nál: akkor valamivel több mint 800 ezer dollárért adták el. Jelenlegi tulajdonosa 2019 óta gyönyörködhet benne. A váza azonban a XIX. század óta a Renoir család tulajdonában áll: a festő dédunokája, Emmanuel Renoir őrzi. 

Renoir festményein nem véletlenül tűnnek fel annyiszor a majolikák: a művész Limoges-ban, a franciaországi porcelángyártás egyik központjában született, pályafutását pedig porcelánfestőként kezdte. A festményen szereplő majolika váza 1700 körül készült a szicíliai Caltagirone városában, amely a majolikagyártás egyik központja.

Pierre-Auguste Renoir, Fleurs dans un vase (1878 körül) (forrás: Sotheby’s)Pierre-Auguste Renoir, Fleurs dans un vase (1878 körül) (forrás: Sotheby’s)

Renoir számára a csendéletfestés nem csupán formai kísérletezést jelentett, hanem kikapcsolódást is. „A virágok festése egyfajta szellemi kikapcsolódás is számomra. Nincs szükségem olyan jellegű koncentrációra, mintha egy modellel állnék szemben. Amikor virágokat festek, bátran kísérletezhetek a tónusokkal anélkül, hogy azon aggódnék, tönkreteszem az egész festményt. Egy figurával ezt nem merném megtenni” – mondta a művész. 

A festő aukciós rekordja 78,1 millió dollár: ennyit fizettek az Au Moulin de la Galette (Bál a Moulin de la Galette-ben) című alkotásért a Sotheby's New York-i aukcióján 1990-ben. (Az inflációval korrigálva ez ma mintegy 184,3 millió dollár lenne.) A festményt Ryoei Saito, a japán Daishowa Paper Manufacturing Company tiszteletbeli elnöke vásárolta meg.

Lásd még:

Meghosszabbították a Renoir-kiállítást a Szépművészeti Múzeumban

Csaknem tizennyolc milliárd forintnyi dollárért is elkelhet Brice Marden festménye

Egy Banksy-mű kelt el a legdrágábban az Elton John-gyűjteményből

Kilencmilliárd forintnyi fontért kelhet el Francis Bacon festménye

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Több mint harmincháromezer tárgy kerül kalapács alá Freddie Mercury egykori otthonából

Nyitókép: Pierre-Auguste Renoir, Au moulin de la Galette (1876) (forrás: Musée d’Orsay, Paris)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!