by artisbusiness.hu 2024. Feb 08.

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Az alkotás akár 22 milliárd forintnyi fontért is elkelhet.

A Christie’s aukciósház a belga festőművész, René Magritte L’ami intime (Az intim barát) című művét is eladásra kínálja a The Art of The Surreal (A szürreális művészet) elnevezésű aukción, amelyet március 7-én Londonban rendeznek meg. A festmény a becslések szerint akár ötvenmillió fontért (22 milliárd 757 millió forint) is elkelhet.

André Breton éppen száz évvel ezelőtt, 1924 októberében fogalmazta meg A szürrealizmus manifesztumát: „A szürrealizmus a gondolkodás diktátuma az értelem ellenőrzése nélkül, és túl minden esztétikai vagy optikai kérdésen. Azaz: az álmok, sejtelmek, látomások világát fölébe helyezi a valóságnak, hisz az álom mindenhatóságában, a freudi lélekelemzésnek abban a tételében, hogy az álmok igazabb világunkat, őszintébb énünket jelentik.” Az évfordulóval azonos évben kerül aukcióra Magritte remekműve, amely 1980 óta először szerepel árverésen: a rejtélyes Bowler kalapos férfit ábrázoló festmény a Gilbert és Lena Kaplan Gyűjtemény tulajdona. Utoljára 1998-ban állították ki Brüsszelben a Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique-ben. Az alkotást február 9. és 14. között a New York-i Rockefeller Centerben mutatják be, Hongkongban pedig február 21. és 23. között láthatja a közönség. A londoni aukció előtti kiállításra március 1. és 7. között kerül sor.

René Magritte: L’ami intime, 1958 (forrás: Christie's)René Magritte: L’ami intime, 1958 (forrás: Christie's)

Gilbert Kaplan haladó szellemiségű vállalkozó volt, akit egyúttal neves műértőként tartották számon. 1967-ben, huszonöt évesen alapította az Institutional Investor magazint. Sikeres vállalkozást épített fel a semmiből: 1982-ben, a magazin fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából – amely egybeesett negyvenedik születésnapjával – kibérelte a New York-i Avery Fisher Hallt, ahol az American Symphony és a Westminster Symphonic Choir zenekarokat vezényelte: Gustav Mahler II. szimfóniáját (Feltámadás) adták elő. Az első nyilvános szereplése karmesterként annyira jól sikerült,  hogy az Institutional Investor eladása után világszerte több mint száz élő előadásban vezényelte a szimfóniát. Tanított is, mégpedig a világ egyik legnagyobb zenés- és színészképző egyetemén, a New York-i Juilliardon. A zene számára élethosszig tartó szenvedélyt jelentett: volt egy rádióműsora a WQXR-n, „Mad About Music” címmel. Kaplan több mint harminc éven át a Carnegie Hall igazgatótanácsában dolgozott, és ösztöndíjprogramot is létrehozott a Harvard zenei tanszékén, amely a mai napig támogatja a hallgatókat. Gilbert Kaplan nemcsak Gustav Mahler zenéjét szerette rajongásig, hanem René Magritte művészetét is. 

A szürrealista alkotók közül René Magritte a legkeresettebb nemzetközi szinten. Az intim barát a művész két legikonikusabb festménysorozatának egyikéhez tartozik – a másik az Empire des Lumières (A fény birodalma) című sorozata. Az intim barát Magritte egyik legerősebb és leglenyűgözőbb alkotása azok közül az ikonikus képek közül, amelyek magántulajdonban maradtak. A Bowler kalapos férfi alakja a Les rêveries du promeneur solitaire (Egy magányos vándor töprengései) című festményén tűnt fel először 1926-ban. A figura Magritte életművében a polgárság, az anonim, arctalan tömegek, a mindennapi dolgozó ember és a magányos vándor szimbólumaként jelenik meg.

(forrás: Christie’s)

Lásd még:

„A műgyűjtés benne van a belgák DNS-ében”

Nyolcvan éven át rejtőzött egy nő portréja Magritte híres képe alatt

Nyitókép: René Magritte (forrás: operagallery.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!