by artisbusiness.hu 2024. Feb 18.

Kilencmilliárd forintnyi fontért kelhet el Francis Bacon festménye

– A képet a művész élete szerelme, Peter Lacy emlékére készítette

Francis Bacon 1963-ban festett Landscape near Malabata, Tangier (Tájkép Malabata közelében, Tangernél) című alkotása az egyik első számú szenzációja a Christie’s 20th/21st Century London evening sale aukciójának, melyet március 7-én tartanak. 

Az alkotás csaknem negyven éve nem szerepelt műtárgypiacon: értékét 15-20 millió fontra (6,8-9 milliárd forint) becsülik. Legutóbb 1985-ben a New York-i Sotheby's aukciósháznál kínálták, ahol 517 ezer dollárért (186 millió forint) kelt el. Akkoriban ez volt a művész legdrágábban eladott festménye. A kép korábban Roald Dahl brit író és Patricia Neal amerikai színésznő gyűjteményét gyarapította.

Bacon a művet élete szerelme, Peter Lacy emlékére festette. A művész 1952 körül találkozott először a férfival, aki egykor vadászpilótaként dolgozott. Annak ellenére, hogy Lacy egy erőszakos, szadista hajlamú és dühöngő alkoholista hírében állt, Francis Bacon menthetetlenül beleszeretett. John Richardson műkritikus beszámolója szerint az egyik alkalommal Lacy megtámadta Bacont, és átdobta a művészt egy üvegablakon: ekkor Bacon egyik szeme súlyosan megsérült, de még ez sem akadályozta meg őt abban, hogy szeresse Lacyt. Éppen ellenkezőleg, a kettőjük kapcsolata tovább mélyült. Az 1950-es évek közepén Lacy Tangerbe költözött, Bacon pedig gyakran meglátogatta, de végül mindig visszatért Londonba. Kapcsolatuk egyre bonyolultabbá vált: feltehetőleg ugyanaz a szenvedély, düh és megszállottság táplálta, amely Bacon művészetében központi szerepet játszott. 1962. május 24-én Bacon táviratot küldött Lacynek Tangerbe, megosztva vele az első retrospektív kiállításáról szóló hírt, amely a londoni Tate-ben nyílt pont aznap. Válaszul azonban egyetlen sort kapott csak, hogy élete szerelme meghalt. 

Francis Bacon, Landscape near Malabata, Tangier, 1963 (forrás: Christie's)Francis Bacon, Landscape near Malabata, Tangier, 1963 (forrás: Christie's)

„Ő volt az egyetlen férfi, akit valaha szerettem” – mondta később a művész. Lacy halála nagy hatással volt Baconra, és ezáltal művészetére is: emlékére számos képet festett, köztük a Study for Three Heads (1962), a Study for Portrait of P.L. (1962) és a Landscape near Malabata, Tangier (1963) című műveket. Utóbbi kép az évek során többször cserélt gazdát. A jelenlegi tulajdonos 2000-ben szerezte meg a festményt Ivor Braka londoni műkereskedő cégétől. A művet a londoni Marlborough galériában való 1963-as debütálása óta számos helyen kiállították már a világon. Utoljára 2022-ben, a londoni Királyi Akadémia Francis Bacon: Man and Beast című tárlatán mutatták be. A festmény február 19-ig tekinthető meg a New York-i Christie’s-ben, utána visszatér Londonba és március 1-től az aukció kezdetéig, március 7-ig bárki számára megtekinthető. 

Bacon aukciós rekordja 142,4 millió dollár volt: a Three Studies of Lucian Freud (1969) című képet 2013 novemberében adták el a New York-i Christie’s aukciósház árverésén. Akkoriban ez volt a legdrágább műalkotás, amelyet valaha is megvásároltak aukción. A művész festményeinek ára azonban 2014 óta csökken.

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Nyitókép: Francis Bacon (forrás: National Portrait Gallery, London)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!