by artisbusiness.hu 2024. Feb 24.

Csaknem tizennyolc milliárd forintnyi dollárért is elkelhet Brice Marden festménye

A tavaly nyolcvannégy éves korában elhunyt művész alkotását májusban bocsátják aukcióra a Christie’s-nél.

A kép értékét 30 és 50 millió dollárra (10,7-17,9 milliárd forint) becsülik. Az Event című 2004 és 2007 között festett művet a XX. és XXI. században készült alkotásoknak szentelt New York-i aukción mutatják be. Ha a festmény akárcsak a legalacsonyabb becsült értékén kel el, akkor is rekordot dönt az eladott Marden-művek között. A kép a „The Propitious Garden of Plane Image” sorozat része, amely hat festményből áll. 

A New York állambeli Knoxville-ben született művész élete végéig alkotott. Több műtermet is fenntartott világszerte, köztük Görögországban, Marokkóban és Olaszországban. Hírnevet a fentihez hasonló alkotásokkal szerzett New Yorkban. 1975-ben a Guggenheim Múzeumban, 2006-ban pedig a Modern Művészeti Múzeumban (MoMA) rendeztek műveiből retrospektív kiállítást. 

Brice Marden, Event, 2004–7. (forrás: Christie’s)Brice Marden, Event, 2004–7. (forrás: Christie’s)

Az Event 2007-ben került ki a művész New York-i műterméből, amikor egy magángyűjtő megvásárolta. Az illető soha nem adta kölcsön a művet nyilvános kiállításra, így a nagyközönség nem láthatta. Az aukció előtt erre most lehetősége nyílik bárkinek, aki Dubaiba látogat a 17. Art Dubai művészeti vásárra március első napjaiban. 

Marden jelenlegi rekordja 30,9 millió dollár, amelyet a 2020-ban a Christie’s-nél eladott Complements (2004–207) című művével állított fel.

Lásd még:

Egy Banksy-mű kelt el a legdrágábban az Elton John-gyűjteményből

Kilencmilliárd forintnyi fontért kelhet el Francis Bacon festménye

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Több mint harmincháromezer tárgy kerül kalapács alá Freddie Mercury egykori otthonából

Nyitókép: Brice Marden (forrás: Widewalls)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!